Venstre etterlyser svar fra Brenna om selvstendige IT-konsulenter: - Tidskritisk

- For hver dag som går er det selvstendige konsulenter som gir opp og nær sagt kryper til korset, sier Alfred Bjørlo.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fra 1. januar i år innførte regjeringen endringer i innleiereglene for arbeidskraft. Det er ikke lengre lov å leie inn konsulenter eller andre på innleiekontrakt med mindre konsulentselskapet er registrert og godkjent i bemanningsforetak-registeret. Det kan ikke selvstendige konsulenter bli, og dermed står landets selvstendige IT-konsulenter i en skvis. Det til tross for at arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har varslet at de vil komme med et unntak for selvstendige IT-rådgivere og konsulenter.

Nå etterlyser Venstre-politiker Alfred Bjørlo en tydelig instruks fra regjeringen.

- For hver dag som går er det selvstendige konsulenter som gir opp og nær sagt kryper til korset, tar seg jobb i større firma eller direkte for oppdragsgiver. Det blir færre og færre av dem. Dette er ganske tidskritisk, sier han.

I et skriftlig spørsmål til statsråden utfordrer Bjørlo Brenna på hvordan hun vil sikre at statlige etater og andre oppdragsgivere i påvente av et unntak ikke stenger selvstendige konsulenter ute fra oppdrag.

Svaret fra Brenna er ventet å komme i Stortingets spørretime onsdag.

- Mange kunder har strammet inn allerede

Bjørlo får støtte fra daglig leder i Folq, Eldri Coll Mossige. De driver en digital markedsplass som matcher selvstendige konsulenter med oppdragsgivere. 

- Vi har mange kunder som har strammet inn allerede og som er usikre på hva som gjelder. Det ligger en stor kostnad i å bytte en konsulent som har vært hos deg i månedsvis eller årevis. De som sitter i oppdrag føler seg utrygge, og de som er mellom oppdrag opplever at de har færre kunder å velge mellom, sier hun.

I en debatt i Stortinget i juni i år kom arbeidsministeren med en oppfordring til offentlige virksomheter om å fortsette å benytte seg av «våre dyktige IT-konsulenter».

«I den grad jeg kan komme med en oppfordring, og noen lar seg berøre av den oppfordringen, er det at vi fortsetter å bruke de gode fagmiljøene virksomhetene allerede har gode relasjoner til, og at man fortsetter å kjøpe inn de tjenestene man trenger fra disse dyktige konsulentene», sa hun.

Men det hjelper ikke så lenge Arbeidstilsynets veileder ikke er tydelig, mener Bjørlo og Mossige.

- Jeg vil etterlyse at regjeringen kommer med et tydelig svar til offentlige og private virksomheter om hva som gjelder frem til unntaket kommer, slik at ikke flere selvstendige konsulenter blir rammet, sier Folq-sjefen.

- Har ikke Tonje Brenna vært tydelig nok?

- Jeg opplever at det er masse ord, men en uvilje til å komme med en tydelig instruks via Arbeidstilsynet til oppdragsgivere og konsulentkjøpere som er usikre på hva som gjelder.

- Tar vekk friheten fra folk

Et formelt unntak er trolig ikke på plass før godt inn i 2025. Så lenge kan ikke bransjen vente, mener Bjørlo.

- Det som skjer i et visst omfang er at de som nå er selvstendige konsulenter gir opp og enten blir ansatt i konsulenthus eller blir en del av offentlig sektor som fast ansatte, sier han.

- Hva er problemet med det?

- De som har valgt å være selvstendig næringsrivende har tatt et aktivt valg om det. Det gir mer frihet i hverdagen, mer spennende oppgaver og gjør at du beholder verdien av kompetansen selv. Så du tar vekk friheten fra folk til å organisere livet og jobben som de selv vil, og du tar vekk fleksibilitet til omstilling, særlig i offentlig sektor, sier Bjørlo.

- Det er også problematisk hvis alle skal ta jobb i større konsulentselskap. Det er det de store amerikanske gigantene som tjener på, og jeg kan ikke tro at dette var intensjonen her, legger Mossige til.

Venstre etterlyser svar fra Brenna om selvstendige IT-konsulenter: - Tidskritisk