Nådeløs dom over USA-dekningen - halvparten mener det blir for mye Trump

Bare 15 prosent mener det er for lite Trump i avisene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tirsdag går de siste amerikanerne til stemmeurnene for å avgjøre hvem som skal lede USA de neste fire årene. Valgmålingene har lenge vist dødt løp mellom republikanernes Donald Trump og demokratenes Kamala Harris, og det går mot en høydramatisk valgnatt.

Dødt løp kan man imidlertid ikke kalle oversikten over medieomtalen til de to presidentkandidatene her hjemme. Ferske tall fra PR-operatørenes AgendaTracker, som dekker perioden 1. august til 18. oktober, viser at norske medier skriver fire ganger så mye om Donald Trump som om Kamala Harris. Trump er omtalt hele 3722 ganger i løpet av denne perioden, mens Kamala Harris «bare» har fått 870 omtaler. Det viser tall fra InfoMedia.

PR-operatørene har også undersøkt hvor fornøyd nordmenn er med USA-dekningen. På spørsmål om mediedekningen er balansert og objektiv, er folket splittet. 29 prosent er helt enig eller enig, mens 22 prosent er helt uenig eller uenig i påstanden.

47 prosent mener at dekningen er uforholdsmessig fokusert på Trump, mens kun 15 prosent mener han får for lite oppmerksomhet. På den andre siden mener kun 20 prosent at Kamala Harris får for mange medieoppslag, mens 36 mener hun får for få.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov i perioden 28. oktober til 1. november med 1003 respondenter.

Les også: Subjekt-redaktør ut mot norske medier: - Donald Trump er kul

- Lar oss ikke styre av lesertall

Utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen i NRK er ikke overrasket over at det er Donald Trump som stikker av med brorparten av oppmerksomheten i norske medier.

- Det har vært to store nyhetshendelser knyttet til Donald Trump: attentatforsøket og alt rundt landsmøtet. Han har dominert nyhetsbildet i innspurten og det har også vært mye kritisk journalistikk. Det har ikke vært oppmerksomhet for oppmerksomhetens skyld, sier han.

Donald Trumps offentlige opptredener har en tendens til å resultere i overskrifter. Sigurd Falkenberg Mikkelsen trekker frem Trumps opptreden i Madison Square Garden som et eksempel.

- Den fikk nok mer oppmerksomhet enn talen fra Kamala Harris. Den ene grunnen til det er at det kom så mange drøye påstander fra de forskjellige talerne som bidro til oppmerksomheten. Vi ser også at uttalelsene om kvinner og Liz Cheney dekkes. Det er fordi det er viktig og det er ikke umulig at kjønn vil avgjøre dette valget, sier Falkenberg Mikkelsen.

- Det var også en mediedynamikk dagen etter der Joe Biden plumpet uti med «garbage»-utspillet, som igjen dreide oppmerksomheten tilbake til Trump.

 - Skriver man også mer om Donald Trump fordi man ser at det gir høyere lesertall enn saker om Kamala Harris?

- Nei, vi lar oss ikke styre av lesertall på den måten. Vi skal speile dynamikken i valgkampen. Det har vært mye Trump i monitor den siste uken, men vår vurdering er at valgresultatet ikke er gitt og Harris har gode sjanser.

- I 2016 fikk mediene kritikk fordi de ikke hadde tatt Trump og velgerne han på alvor. Er det en fare for at man overkompenserer den andre veien denne gangen?

- Det er et godt spørsmål, men nå må støvet legge seg litt. Det er litt tidlig å vurdere dette skikkelig før vi vet resultatet og hvordan dette lander til slutt. Jeg synes norske medier har gjort mye bra for å forklare Trump-fenomenet. Kanskje har vi underdekket noe av den storkoalisjonen som Harris holder på å bygge opp, men det er ikke sånn at Harris ikke har fått oppmerksomhet.

Les mer: - Trump vinner valget, uansett!

NRK er USA-favoritten

PR-operatørene og YouGov har også spurt nordmenn om hvilke mediehus de mener dekker valgkampen best, og her skiller NRK seg positivt ut. Nesten fire av ti nordmenn – 36 prosent for å være nøyaktig - mener NRK har den beste dekningen.

- Det var veldig hyggelig. Dette er en tillit vi må vinne hver eneste nyhetsdag. Vi er glade for at all journalistikken settes pris på, sier Mikkelsen.

TV 2 kommer på andreplass i undersøkelsen med 22 prosent, etterfulgt av VG (20 prosent) og Aftenposten (9 prosent).

- Det kan se ut som nordmenn flest ønsker mer balanse, mindre Trump-fokus og en mer grundig dekning av politiske saker. Det er nok mange som heller tyr til nisjekanaler, som politiske podkaster eller internasjonale medier for å forstå mer og få et mer balansert bilde av det hele. Sånn sett skal du ikke se bort fra at Seltzers UXA serie har bidratt til at NRK scorer høyt på målingen sier, Jørgen W. Bjerke, partner og rådgiver i PR-operatørene.

AgendaTracker er et samarbeid mellom analyseselskapet YouGov, mediaintelligens- og rådgivningsbyrået Infomedia og kommunikasjonsbyrået PR-operatørene. 

Nådeløs dom over USA-dekningen - halvparten mener det blir for mye Trump