Norsk PR-topp sentral i kjøpet av superbyrået: - Slitsom prosess

Statkraft-toppen Claus Sonberg jobbet mange år i den norske og nordiske PR-bransjen. Da det svenske PR-byrået Prime var i spill fikk han et oppdrag av Europa-sjefen i Weber Shandwick.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Denne uken dro Kampanje i gang den splitter nye konferansen «Den store PR- og kommunikasjonsdagen». Et tettpakket program ble åpnet av mannen bak et av verdens mest suksessrike PR-byråer gjennom tidene – svenske Carl Fredrik Sammeli. I 1998 etablerte han PR-byrået Prime som på 2010-tallet var det mest prisbelønte byrået med en rekke gull i Cannes Lions. Suksessen gjorde at mange fikk øynene opp for det svenske byrået, og som Kampanje kunne omtale sist helg, jobbet spesielt to nordmenn i kulissene for at byrånettverkene deres skulle slå kloa i Prime.

På den ene siden sto tidligere Zynk-partner Claus Sonberg som var del av det globale byrånettverket Weber Shandwick, og på den andre siden Lars Erik Grønntun, som den gang jobbet i WPP-eide Hill + Knowlton.

Bakgrunnen for at Weber Shandwick fattet interesse for Prime, er takket være Sonberg. 

- Jeg ble spurt av europasjefen i Weber Shandwick, Colin Burns, om hvilke byråer som var bra i Stockholm og da anbefalte jeg Prime, sier Sonberg til Kampanje.

Men som kjent tar oppkjøpsprosesser tid. Først to år etter at Sonberg trommet sammen en middag, som var den første introduksjon mellom Weber Shandwick og Prime-toppene på femstjernershotellet Nobis Hotel i Stockholm, ble oppkjøpet først gjennomført våren 2014.

- Det er aldri noe fast track i sånne prosesser. Det tar minst ett år. Og det er en slitsom prosess som kommer på toppen av det å drive egen virksomhet, sier Sonberg.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Edelman ville kjøpe halvparten av Prime

Frem til nå har det vært kjent at både IPG og deres nettverk Weber Shandwick og WPP ønsket seg Prime i stallen, men nå kan Kampanje avsløre hvem som stod bak det tredje tilbud. Et av verdens største uavhengige kommunikasjonsbyråer ville også kjøpe Prime, amerikanske Edelman, som i dag samarbeider med PR-byrået Mørland & Johnsen i Norge

- Vi fikk tre veldig ulike tilbud, sier Sammeli, til Kampanje.

Weber Shandwick ville kjøpe hele Prime, WPP ville strekke seg mot 70 prosent, mens Edelman ønsket over halvparten av byrået for å starte et nytt globalt kreativt byrå der Edelmann ville eie 51 prosent av Prime-suksessen.

Til slutt var det, som Kampanje skrev lørdag i forrige uke,  Weber Shandwick og Claus Sonberg som gikk seirende ut og sikret seg det svenske PR-byrået til Carl Fredrik Sammelii. Byrånettveerket som er det nest største i verden kjøpte også United Minds på samme tid, og selv om ingen av partene har bekreftet prislappen, har svenske medier spekulert og omtalt at det amerikanske nettverket måtte punge ut om lag 270 millioner svenske kroner.

Les også: Solgte PR-byrået sitt for 270 millioner - norske PR-topper stod på hver sin side i budkampen

Tidligere PR-topper:

På Kampanjes nye konferanse «Den store PR- og kommunikasjonsdagen» fikk de to tidligere konkurrentene og senere vennene, Carl Fredrik Sammeli, og Claus Sonberg, tid til å mimre litt om gamledager og tiden på 2000-tallet da de begge ledet hvert sitt suksessrike PR-byrå. Foto: Eivor Eriksen.

Liker ikke omdømme-begrepet

På Kampanjes PR-event onsdag, ble det gjensyn mellom Sammeli og Sonberg. Og som i 2012 ble det også middag denne gangen. 

- Vi møttes faktisk i går og spiste en veldig hyggelig middag sammen, sier Sonberg.

Denne gangen ble Nobis på Norrmalmstorg i Stockholm byttet ut med Brasserie France i Øvre Slottsgate i Oslo.

- Sist var det Carl Fredrik som tok kontakt, og denne gangen var det jeg som ringte. Selv om det kan gå noen år mellom hver gang vi møtes, sjekker vi innom hverandre nå og da, sier Sonberg.

Den tidligere Zynk-partneren, som i dag er kommunikasjons- og markedsdirektør i Statkraft, var til stede på Grand Hotel for å snakke om hvordan man som selskapet og kommunikasjonssjef møter aktivisme. 

Under foredraget fortalt den rutinerte PR-rådgiveren at han ikke liker å bruke ordet «omdømme».

- Jeg er mer glad i den svenske betydningen fordi det betyr dømmekraft. Og det er viktig å ha, men omdømme i den norske offentligheten og PR-bransjen har blitt forvekslet med å si og gjøre ting vi tror andre vil like eller hva som er populært. Omdømme handler egentlig om alt mulig annet enn akkurat de tingene, sier Sonberg.

Sonberg kunne blant annet fortelle hvordan Statkraft måtte håndtere en situasjon der en stor gruppe samiske aktivister og klimaaktivist Gretha Tunberg lenket seg fast og satt opp en lavvo for å protestere mot regjeringens håndtering av vindkraftanlegget på Fosen i Trøndelag.

- Jeg er mer glad i tillit og respekt, og det innebærer ofte å gjøre ting som ikke er så populært - men det er det riktige å gjøre, sier Sonberg. 

Kjempet om Prime:

Inn døren på Grand Hotel dukket også Paritee-topp og Geelmuyden Kiese-eier, Lars Erik Grønntun, opp for å hilse på svenske Carl Fredrik Sammeli. Også Grønntun var involvert i budkampen om Prime. Foto: Eivor Eriksen.

Savner ikke PR-bransjen

Etter Prime-oppkjøpet i 2014 ble Sammeli værende i Weber Shandwicks globale ledelse de neste fire og et halvt årene. Etter flere år med sterk vekst og hundretalls millioner i omsetning og høy lønnsomhet falt etterhvert lønnsomheten i både Prime og United Minds. Til Kamoanje har Prime-gründer Sammeli innrømmet at han burde ha takket ja til Grønntun og WPP-tilbudet om å selge ut 70 prosent av selskapet.

- I retrospekt er det den løsningen som hadde vært det beste for virksomheten, men samtidig så var det riktig å selge. Da hadde jeg drevet Prime i 16 år og hadde lyst til å flytte fra Sverige og starte nye virksomheter, forteller Sammeli.

Svensken har bygget opp flere selskaper, men Prime er desidert det mest vellykkede. I dag driver han blant annet prop-tech-selskapet Bitprop. Også Sammeli var invitert for å snakke på Kampanjes PR-konferanse denne uken. 

- Jeg har drevet ulike virksomheter hele mitt liv og det er krevende arbeid. På det tidspunktet når tilbudene kom på bordet kjente jeg - og ikke minst min kone Marie, at det var på tide å gi fra meg rollen og ansvaret med å forsørge 150 ansatte, sier han. 

I dag driver Sammeli strategi- og investeringsselskapet Rey17, sammen med et lite team, som entreprenør, investor og rådgiver. Han jobber hovedsakelig med tidligfasegründere, familieforetak og investeringsselskaper og har flyttet med familien til Sør-Afrika.

- Savner du PR-bransjen og Prime?

- Nei, jeg kjenner ikke på savn på den måten. Jeg er nostalgisk når det gjelder mennesker, men ikke når det gjelder virksomheter. 

- På slutten før Weber Shandwick solgte Prime videre tapte byåret penger. Tror du Prime hadde hatt en annen skjebne hvis du hadde valgt WPP eller Edelman?

- Absolutt. Det er jeg helt sikker på, svarer han. Det hadde jo også passet Prime bedre slik byrået var strukturert på den tiden og det hadde vært en fordel at gründerne hadde beholdt noe eierskap til virksomheten. Det er jo det som er synd når man selger seg helt ut – nemlig at man mister tilhørighet og drive, men det fristet med frihetsfølelsen ved å selge hundre prosent på det tidspunktet.

- Angrer du?

- Absolutt ikke.  

Norsk PR-topp sentral i kjøpet av superbyrået: - Slitsom prosess