Tidligere PR-topp mener ledere møter umenneskelige krav: - Umulig oppgave

- Før ble det sett på som prestisje å være leder, men nå tror jeg flere tenker at det ikke er verdt det, sier Øystein Bonvik.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

- Til å være en andreutgave har boken fått uventet mye oppmerksomhet, sier Øystein Bonvik.

For boken «Frist meg ikke inn i ledelse» ble først gitt ut i 2014. Denne høsten ble en oppdatert utgave av boken lansert, og undertittelen «Erkjennelser fra en middelmådig sjef» ble lagt til.

- Det har jo skjedd en del de siste ti årene – vi ser spesielt at det er mange færre som vil bli ledere i dag sammenlignet med for ti år siden.

Bonvik var en av grunnleggerne av PR-operatørene i 2003, men etter at han hoppet av i 2013 har han jobbet for seg selv, uten verken å lede eller bli ledet. 

Med sin erfaring fra PR-bransjen er det Bonvik selv som har styrt PR-arbeidet rundt lanseringen av den nye boken, men han understreker at han også har fått god hjelp fra faste samarbeidspartnere innen mediekontakt.

- Jeg har vært min egen drømmekunde. Du vet - en som er lydhør, stiller opp på alle intervjuer og sørger for å være tabloid nok til å bli grundig sitert, sier Bonvik spøkefullt.

Les også: PR-operatørene styrker laget: - Faglig sterk og nysgjerrig | Kampanje

Færre unge ledere

De siste årene har Bonvik stort sett holdt seg i kulissene som rådgiver, forfattet flere bøker og undervist på Handelshøyskolen BIs Executive-program.

I boken tar Bonvik blant annet opp at færre ønsker seg inn i lederstillinger.

- Det har vært en spesielt stor nedgang over de siste fem årene blant de yngste arbeidstakerne. Det ser nemlig ut til at en god del av de som er på vei inn i arbeidslivet virker lite interessert i å være ledere om man sammenligner dem med tidligere generasjoner.

Les også: Går fra praksis til fast stilling i PR-operatørene 

- Hvorfor vil færre bli ledere i dag sammenlignet med før?

- Det finnes ikke bare ett svar på det, og det er ikke forsket nok på temaet til at det finnes noen tydelig fasit.

- Problemet i dag er at forventningene til ledere ofte er skyhøye – langt over det som er menneskelig mulig å levere. Øystein Bonvik

Synes det var krevende å være leder

Bonvik tror en del av forklaringen er at holdningen til arbeidslivet har endret seg.

- Jobben er ikke lenger den største kilden til identitet for mange. I dag handler det ofte mer om å bruke jobben til å dekke regningene, mens de mest spennende delene av livet foregår utenfor arbeidsplassen.

- Det er jo heller ikke så fristende å være leder når det ofte betyr å jobbe nesten dobbelt så mye som alle andre. Det hele koker ned til å finne balansen mellom jobb og fritid – noe som har blitt et slags mantra de siste årene.

- Før ble det kanskje sett på som mer prestisje å være leder, og det å få en lederrolle var en slags anerkjennelse av at du var dyktig. Men nå tror jeg stadig flere tenker at det rett og slett ikke er verdt det.

Les også: Norsk byråtopper: - Trump har gjort årets PR-kupp 

PR-veteranen har selv vært leder i flere omganger.

- Jeg synes det var krevende å være leder, selv i en helt vanlig mellomstor virksomhet uten noen store, spesielle utfordringer. Likevel opplevde jeg at mange lederoppgaver ofte kom i veien for det jeg egentlig hadde lyst til å jobbe med.

Og i dag forventes det enda mer av ledere enn før, ifølge Bonvik. 

- Man skal følge opp medarbeidere på flere nivåer, håndtere alt fra sykefravær til rekruttering, og i tillegg være så synlig som mulig – både internt og eksternt. Det er et enormt spenn av oppgaver som krever tid, energi og tålmodighet.

 

Forventes mye

- Kan man da nøye seg med å være middelmådig som leder?

- Om man kan nøye seg med å være middelmådig som leder, avhenger av hvordan vi definerer middelmådighet. 

- Problemet i dag er at forventningene til ledere ofte er skyhøye – langt over det som er menneskelig mulig å levere. Mange blir møtt med krav om å være tilgjengelige, synlige, strategiske og empatiske, og samtidig levere topp resultater. Det er en umulig oppgave å mestre alt, hele tiden, uten å risikere å brenne seg ut.

Bonvik tror man heller må akseptere at ledere, som alle andre, har sine begrensninger. 

Les også: Jens Stoltenberg: - Hadde ikke vunnet valg uten Kjetil Try 

- Hvordan kan man være en god leder da?

- For å lykkes som leder må du først og fremst finne glede i å lede andre – det må være inspirerende for deg å se folk vokse og utvikle seg. Samtidig krever det evnen til å balansere mange ulike oppgaver, fra strategiske beslutninger til oppfølging av medarbeidere.

- Du trenger empati for å forstå andres behov, tålmodighet til å håndtere utfordringer over tid og selvinnsikt til å se dine egne begrensninger og vokse som leder.

 

Tidligere PR-topp mener ledere møter umenneskelige krav: - Umulig oppgave