Schibsted-sjef på navnejakt i Barcelona: - Jeg har ett favorittnavn

En liste på over 100 navneforslag er krympet til «en liten håndfull» når Schibsted Markedsplasser skal finne et nytt navn på selskapet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

På dagens investordag i Barcelona kunne det nyseparerte Schibsted-selskapet, som tidligere i år skilte seg fra medievirksomheten og i dag kun består av markedsplassene, legge frem sine planer og fortelle om de nye finansielle måltallene. Her kom det frem at selskapet ser for seg å tjene mer penger i tiden frem til 2027 og 2028.

- Hvor ambisiøse vil du si de nye målene er?

- Vi beholder den underliggende inntektsveksten, men på toppen av det så legger vi jo mer ambisiøse marginmål, slik at summen av det blir jo ganske kraftig. Når du både beholder en sterk vekst, og i noen områder til og med øker den, også legger du til en økt lønnsomhet på toppen, så blir det ganske kraftfullt totalt sett. Så det er absolutt ambisiøst, sier konsernsjefen Christian Printzell Halvorsen i Schibsted Markedsplasser til Kampanje.

Selskapet, som eier og driver rubrikktjenester som Finn.no og Blocket i Sverige, beholder målet om en vekst på 12-17 prosent på de fleste vertikaler og setter marginmål på opp 60 prosent i enkelte av vertikalene. Schibsted Markedsplasser har i dag en markedsverdi på Oslo Børs på over 80 milliarder kroner.  

 - Aksjen tok ikke helt av på børsen i dag?

- Nei, men det er jo ikke målet med en kapitalmarkedsdag heller. Man må jo se på kapitalmarkedsdagen som starten på en reise, så jeg er veldig fornøyd med at vi havnet rundt null på det. Det tyder på at folk har forstått hvor vi er og hvor vi skal, sier han.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Les også: Ny Schibsted-topp skal øke lønnsomheten og gi mer penger til eierne

Vi har jobbet oss gjennom en bruttoliste med godt over 100 alternativer. Christian Printzell Halvorsen, konsernsjef i Schibsted Markedsplasser

- Lettere å dra folk til Barcelona

For å tiltrekke seg flest mulig både eksisterende og nye investorer hadde Schibsted-ledelsen til og med satt seg på flyet til Spania denne gangen. Det til tross for at selskapet i dag er en ren nordisk operasjon. Årsaken var ifølge Schibsted-ledelsen at mange interesserte møtedelgatere allerede var i Barcelona på grunn av den store medier- og teknologikonferansen til banken og Schibsted-eier, Morgan Stanley.

Konsernsjefen er fornøyd med oppmøte.

- Det var over 80 stykker til stede. I tillegg var det mange som fulgte med på video, så vi er veldig fornøyde med det, sier Halvorsen.

- Det lønte seg å legge investordagen nært opp til denne Tech-konferansen?

- Jeg tror ikke det var noen ulempe i hvert fall. Det var jo en del av planen vår. Vi visste jo at det er en konferanse som trekker til seg mange relevante investorer. Det er kanskje lettere å dra folk til Barcelona, enn å dra de til Oslo i november. Så det passer bra det, sier Printzell Halvorsen.

De neste dagene har konsernsjefen fullt opp med både investormøter både onsdag og torsdag, som en del av konferansen i tillegg til at selskapet også skal innlegg.

Flere nye investorer er nysgjerrige

Etter at stiftelsen Tinius kjøpte mediedelen og tok avisselskapene av børs, er det i dag kun markedsplassene som er igjen på børsen. Stiftelsen har fortsatt beholdt en stor eierandel, mens øvrige eiere er blant annet Folketrygdfondet og investeringsbanker og fond som Baille Gifford, DNB, Nordea, J.P. Morgan og nevnte Morgan Stanley.

- Er det mange nye investorer som er nysgjerrige på Schibsted etter alt som har skjedd det siste året?

- Noen av de som er her er jo folk som har fulgt oss i mange år og vært med på hele reisen. I tillegg så er det også en ny gjeng som kanskje ikke har fulgt oss så lenge, men som på en måte har fått interesse for oss det siste året, fordi de har sett at her er det noe spennende som kommer til å skje, og at dette høres ut som en spennende vekstreise som kommer, sier Halvorsen.

Jakter nytt navn

Etter skilsmissen med avisene VG, Aftenposten og svenske Aftonbladet må Printzell Halvorsen finne et nytt navn på selskapet sitt. Schibsted-navnet tar medieeieren Tinius-stiftelsen med seg.  Konsernsjefen kunne på kapitalmarkedsdagen fortelle at det nye navnet kommer en gang i løpet av første halvår i 2025. Men om det blir vinter eller sommer vil ikke Printzell Halvorsen si.

- Det kommer jeg ikke til å si i dag, men det jeg kan si er at dette blir et veldig kraftfullt symbol. For med et nytt navn så blir det jo starten på et helt nytt selskap, sier han.

Det nye navnet blir også mer enn en børsticker på Oslo Bør og det er markeds- og merkevaredirektøren i Finn, Janne Jacobsen, som er prosjekteier og som leder navnejakten.

- Først og fremst blir det viktig internt med tanke på å skape kultur, identitet og den type ting. Men det blir også et navn som forbrukerne kommer til å møte selv om det ikke skal erstatte Finn og Blocket, sier Halvorsen.

Ett område der forbruker vil møte det nye navnet, er for alle de som skal logge seg inn på Schibsteds mange tjenester.

- Hvem skal finne navnet, blir det profesjonelle i form av et byrå eller ansatte?

- Vi har jobbet med dette en stund allerede og primært er dette drevet av interne. Men vi har også hatt noe ekstern bistand her.

- En komplisert prosess

Schibsted-ledelsen vil i dag ikke si hvilke miljøer man har brukt eller hvor mye penger navnejakten vil koste.

- En sånn navneprosess er en ganske komplisert prosess. Det ene er det kreative arbeidet som går på å finne navnene, men så er det også mye arbeid rundt dette med å finne en posisjonering til dette brandet. Det er også et stort juridisk arbeid med å sikre seg rettighetene til navnene i Norden, og kanskje i Europa og så må du ha domenenavn. Det er ikke bare en kreativ prosess. Jeg må si at jeg er litt overrasket over hvor mye juridisk prosess det faktisk er også, sier han.

Han sier at en bruttoliste med flere hundre navn fort kan reduseres i løpet av denne typen prosesser.

- Filtrerer du på hva som er juridisk mulig å få til, så er du nede på en håndfull med en gang.

- Hvor mange var på bruttolisten og hvor mange står igjen nå?

- Vi har gjennomført både intern og ekstern prosess for å generere gode forslag til navn. Vi har jobbet oss gjennom en brutto-liste med godt over 100 alternativer. Etter en nøye vurdering sitter vi nå igjen med en liten håndfull sterke kandidater som vi vurderer videre. Vi ser frem til å kunne fortelle mer på det nye året.

- Har du et favorittnavn?

- Ja, men det kommer jeg ikke til å si, sier Halvorsen.

Schibsted-sjef på navnejakt i Barcelona: - Jeg har ett favorittnavn