Norske PR-topper på innsiden av USA-valget: - Kampanjen er genial

- Den som juger best, vinner, sier PR-sjef.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er stor interesse for det amerikanske presidentvalget i Norge, og kommunikasjonsbransjen er slett ikke noe unntak. Denne uken er både Burson og Geelmuyden Kiese på plass i statene for å følge innspurten av valgkampen. Førstnevnte har tatt over det tradisjonsrike Washington-seminaret, mens sistnevnte har stablet et alternativ på beina.

Reisen har forsterket inntrykket av en stygg valgkamp, forteller Peter Gitmark og Andreas Wabø i Burson.

- Ja, dette vil bli husket som en konfliktfylt valgkamp, med absurde og uvirkelige personangrep. I tillegg kommer mange hårreisende usannheter. Det er vanskelig å ta inn over seg at de slipper unna med det.

Som Kampanje tidligere har omtalt, har norske medier skrevet fire ganger så mye om Donald Trump som om hans motkandidat Kamala Harris. Også i USA er det mye Trump i monitor.

- Dette er ikke først og fremst et valg mellom Trump og Harris. Dette er et valg mellom Trump og ikke Trump. Han er tema for nær alle vi snakker med, enten de er for eller imot ham. Og det på tross av at demokratene har hatt et kampanjebudsjett som er mer enn dobbelt så stort som det republikanerne har hatt.

Les mer: Nådeløs dom over USA-dekningen - halvparten mener det blir for mye Trump

Reiseledere:

Peter Gitmark (til venstre) og Andreas Wabø holder styr på 40 representanter fra norsk næringsliv i Washington. Foto: Burson/Washingtonseminaret

- Den som juger best vinner

Burson har med seg 40 deltakere som har betalt en deltakeravgift på 85.000 kroner hver for å komme så tett som mulig på valget. Det gir en omsetning på 3,4 millioner kroner på seminaret.

- Hva kan norske PR-byråer og kommunikasjonsrådgivere som jobber med valgkamp lære av den amerikanske valgkampen og de to kandidatene? 

- Dramaturgi, regi og historiefortelling. Vi drar alltid på et rally på Washingtonseminaret, for å kunne ta og føle på stemningen blant amerikanerne. I går dro vi på et rally for en lokal, republikansk kandidat, Derrick Anderson, hvor også Speaker Johnson og guvernør Youngkin var med. Den energien og entusiasmen de klarer å skape på denne typen rallyer er helt vill, sier Burson-toppene.

Her spilles Metallica på full guffe og politikerne inntar scenen som rockestjerner.

- Det fortelles tåredryppende heltehistorier om hvordan de er redningen og veien til et bedre liv. Folkemengden jubler og sluker det ukritisk, sier Wabø.

- Amerikanske politikere er generelt mye mer aktive og engasjerende på sosiale medier. Speaker Johnson fikk for eksempel hele salen til å juble fordi han sa at han skulle sende selfievideoen fra rallyet til Trump, og det er klart sånn skaper entusiasme.

- Har dere sett noen overraskende kreative uttak?

- De bruker enorme summer på ekstrem angrepsreklame hvor målet er å sverte opponenten, det er noe vi aldri har sett i Norge. Den som juger best vinner, sier Wabø.

Valgvaken skal tilbringes på den norske ambassaden i Washington tirsdag kveld.

Stemmefiske på do

Ifølge National Public Radio har demokratene og republikanerne brukt 10,5 milliarder kroner på politisk reklame i valgkampen. Mye har gått til TV-reklame, men ingen flater er spart. Demokratene kjører blant annet en kampanje på offentlige toaletter som skal få kvinner som er sammen med republikanske menn til å stemme på demokratenes kandidat.

«Your vote is private. Your husband won’t know. You got this» står det på lappen som deltakere på Geelmuyden Kieses seminar har observert i et privat øyeblikk.

- Mange kvinner fra republikanske familier tør ikke å stemme på demokratene av frykt for reaksjoner fra nærmeste familie. Politikk har splittet dette landet og jeg synes kampanjen fra demokratene er genial. Dette valget blir trolig avgjort av kvinner og denne kampanjen har både bidratt til oppmerksomhet og tydelig kommunisert at valg av kandidat er personlig, sier GK-sjef Severin Roald.

Reklame på alle flater:

Med disse plakatene på offentlige toaletter håper demokratene å snu kvinner som opplever et press fra familiemedlemmer om å stemme på Donald Trump. Foto: Privat

- Kan bli kostbart

GK-sjefen har med seg 25 personer i delegasjonen. De har satt deltageravgiften på 65.000, noe som gir en bruttoomsetning på drøye 1,6 millioner kroner.

- Vi har samlet ledere som kommer fra ulike bransjer og vi har folk både fra energibransjen, forsvarsindustrien, eiendom, helse og legemiddel, sier han.

Deltagerne har både vært innom Washington og Philadelphia, før turen går videre til New York der valget skal overværes på det svenske konsulatet.

Roald mener valget vil få store konsekvenser for næringslivet.

- Trump er først og fremst opptatt av å fremme amerikanske interesserer og truer med å trekke USA ut av internasjonale handelsavtaler og innføre straffetoll både på europeiske og kinesiske produkter. Det kan bli kostbart for mange norske bedrifter, enten du skal selge aluminium, stål, møbler eller fisk.

- Hva kan norske PR-byråer og kommunikasjonsrådgivere som jobber med valgkamp lære av den amerikanske valgkampen og de to kandidatene? 

- Det er langt fra USA til Norge når det gjelder politisk kommunikasjon og det er ikke alt vi skal la oss inspirere av. Eksempelvis har vi alle et ansvar for å bruke korrekt fakta og ikke undergrave tilliten til viktige institusjoner. Amerikanske politikere er i overkant polert, men er retorisk sterke.

Kjendismøte:

GK-sjef Severin Roald (til venstre) møtte Robert De Niro på en irsk pub i sentrum av Philadelphia. Skuespilleren har stilt seg bak kandidaturet til Kamala Harris og var på plass for å møte flere av hennes valgkamp-medarbeidere. Foto: Privat

Norske PR-topper på innsiden av USA-valget: - Kampanjen er genial