NRK vil komme raskt i mål med kuttene: - Klart mål om å unngå oppsigelser

Men hvis ikke NRK kommer i mål med frivillige løsninger, går det mot en styrt prosess.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredag slapp NRK-ledelsen den tunge nyheten om at de skal kutte 200 millioner kroner i 2025 og at mellom 70 og 80 årsverk skal bort. Det er bare to år siden NRK sist stod i en lignende situasjon. Den gangen var beskjeden at statskanalen skulle kutte 300 millioner kroner og 80 til 120 årsverk.

- Hvordan har NRK havnet i denne situasjonen igjen bare to år senere?

- Vi er finansiert over statsbudsjettet og da forslag til statsbudsjettet ble lagt frem i oktober, ser vi at våre utgifter er høyere enn våre inntekter. Vi må tilpasse virksomheten etter rammene vi har til enhver tid, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen til Kampanje.

Regjeringen har satt av 7,490 milliarder kroner for å drifte NRK til neste år. Det er en økning på 3,8 prosent og skal tilsvare forventet pris- og lønnsvekst.

- Fikk dere et strammere budsjett fra regjeringen enn forventet?

- De siste fem årene har vi fått 350 millioner kroner mindre enn generell kostnadsvekst i samfunnet. Over tid har vi bygget oss opp et kostnadsnivå som ikke står i stil til inntektssiden. Forslaget til statsbudsjett for neste år hadde ikke så stor differanse, men det er noen titalls millioner kroner vi må håndtere, sier økonomidirektør Andreas Norvik.

Les mer: NRK skal kutte 200 millioner - varsler nedbemanning

- Ikke en enkel beskjed å få

Nyheten ble formidlet til NRKs ansatte i et allmøte fredag. 

- Dette er selvfølgelig en tung og vanskelig dag for våre medlemmer og hele NRK-huset, sier leder for NJ i NRK, Anne Berit Larsen til Kampanje.

Les en egen sak med hennes reaksjoner her: - En tung og vanskelig dag for våre medlemmer

- Hvordan har det vært å formidle nyheten til ansatte i dag?

- Jeg synes vi har formidlet nyheten på en ryddig måte. Det er ikke en enkel beskjed å få for NRKs ansatte, men det overordnede er at vi må tilpasse NRKs virksomhet etter den rammen vi har, sier Vibeke Fürst Haugen.

- Dere skal kutte 70-90 årsverk, men det utgjør godt under halvparten av de totale kuttene på 200 millioner kroner?

- Vi setter i gang et spareprogram på 200 millioner kroner og er opptatt av at kuttene skal ha varig effekt og i minst mulig grad påvirke tilbudet til publikum. Det er snakk om administrative kostnader, reiser, bevertning, overtid, konsulentbruk, lagring og lisenser. Men vi vet at vi ikke kommer i mål uten at vi blir færre. Derfor anslår vi mellom 70 og 90 årsverk og håper vi kommer i mål med frivillige løsninger, sier Fürst Haugen.

- Kan dere gå til oppsigelser?

- Vi skal ned med 200 millioner kroner neste år. Vi håper vi kommer i mål med frivillige løsninger, men hvis ikke, så må vi gå inn i en mer styrt prosess.

- Hva innebærer det?

- Størrelsesorden vi står igjen med i etterkant vil påvirke hvilken prosess vi går inn i. Da vil vi ha et tydelig tak på hvor mange medarbeidere vi kan ha i ulike deler av NRK og så vil det være en innplasseringsprosess i ulike roller i NRK. De som ikke blir innplassert vil få tilbud om sluttpakke før det eventuelt går til oppsigelser. Men vi har et klart mål om å unngå å komme dit, sier organisasjonsdirektør Olav Hypher.

Fristen for å søke sluttpakke utløper 15. januar.

Sluttpakkene som tilbys varierer i størrelse avhengig av hvor lenge de ansatte har jobbet i NRK og hvor gamle de er. De starter på fire måneders sluttvederlag og stopper på 12 måneder. 

- Vi har gjort én endring fra tidligere, og det er at vi tidligere har hatt en begrensing oppad mot 66 år. Nå øker til 69 år, så det er i større grad en ordning for hele NRK, men i siste alderstrinn er det en grense i sluttvederlag på seks måneder, sier Hypher.

Planen er å komme i mål med kuttene så raskt som mulig på nyåret.

- Hvilke erfaringer tar dere med dere fra forrige kuttrunde i 2022?

- Hvordan legge opp til en prosess ganske raskt. Det har stor verdi. Jo lenger ut i 2025 vi kommer, jo mer krevende blir det. Det er en prosess vi vet fungerte sist, og det er den lærdommen vi tar med oss inn i denne prosessen, sier Fürst Haugen.

Står overfor milliardinvesteringer

NRK har tidligere varslet Kulturdepartementet at de står overfor investeringer på over åtte milliarder kroner de neste ti årene. I underkant av fem milliarder er knyttet til nytt hovedkontor på Ensjø, mens drøye tre milliarder kroner er knyttet til teknologiinvesteringer.

- Betyr det at det ligger an til flere kutt i årene fremover?

- Disse investeringene påvirker ikke denne prosessen. Flyttingen til nytt hovedkontor på Ensjø skal finansieres av gjennom salget av Marienlyst og flyttingen i Trondheim finansieres gjennom et salg av Tyholt. Den siste delen av den store investeringen går ut på å modernisere og bytte vår kjerneteknologi. Det hadde vi måtte gjøre uavhengig av flyttingen, sier Norvik.

- Norges største parti akkurat nå ønsker å kutte mye mer i NRK. Hvordan ser budsjettene ut dersom Frp kommer i regjering til neste år og dessuten blir største parti?

- Det får vi se på når den tid kommer, så forholder vi oss til 2025 som er det vi vet noe om, sier Fürst Haugen.

I sitt alternative statsbudsjett for 2025 har Frp hentet ut tre milliarder kroner – over 40 prosent – av NRKs budsjett.

Les mer: Vil kutte pressestøtten med 300 millioner kroner: - Trenger frie og uavhengige medier

NRK vil komme raskt i mål med kuttene: - Klart mål om å unngå oppsigelser