Frykter Norge taper budkampen om Hollywood: - Blir sjakk matt

Norge får ny konkurranse om både internasjonale og norske TV-produksjoner.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I dag lanserer det danske Kulturdepartementet en ny ordning som skal gjøre Danmark til et europeisk «kraftsenter» for film- og TV-produksjon. De ser til Norge og den norske intensivordningen og høyner med en«produksjonsrabatt» med langt mer i potten.

Den danske ordningen går i likhet med den norske intensivordningen ut på at produksjoner som gjør opptak i landet kan få tilbakebetalt deler av utgiftene sine. Totalt 125 millioner danske kroner skal utbetales i 2026. Det utgjør nærmere 200 millioner norske kroner.

Til sammenligning har den norske regjeringen satt av 130 millioner kroner til insentivordningen til neste år, men rundt 70 millioner kroner av disse er allerede bundet opp til prosjekter som har fått tilsagn og som venter på utbetaling.

Det betyr at det bare er rundt 60 millioner kroner igjen i potten når søknadsfristen for neste år går ut denne uken.

I dagens pressemelding gjør den danske regjeringen også et poeng av at den danske ordningen vil være betydelig større enn den norske.

- Står enda svakere i konkurransen

Nå slår lederen av Den Nasjonale Filmkommisjonen, Meghan Beaton, alarm.

- Hva betyr det for Norge at Danmark lanserer en større insentivordning?

- Det gjør at vi står enda svakere i konkurransen om internasjonale produksjoner, sier hun til Kampanje.

Beaton mener Norge har en av de svakeste insentivordninger i Europa.

- Danmark innfører en insentivordning som er tre ganger så stor som den norske i 2025 og et land som Ungarn setter av tre milliarder dollar til sin ordning over de neste seks årene. Norge er et attraktivt land og vi har store muligheter, men disse taper vi for hver eneste måned som går.

Hun er heller ikke imponert over regjeringens veikart for kreative næringer, som ble lansert forrige uke. Der står det bare at insentivordningen skal videreføres.

- Jeg synes det var veldig viktig og riktig at de anerkjente at insentivordningen er en vesentlig del av å bygge opp kreative næringer i Norge, men det er overraskende at veikart ikke viser til større politiske ambisjoner på vegne av feltet.

Les også: Næringsministeren vil ha flere Farmen-suksesser: - Et tydelig signal

Skuffet:

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) presenterte regjeringens veikart for kreative næringer forrige uke. Åse Kringstad i Virke Produsentforeningen skulle gjerne sett en større satsing på intensivordningen. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Et lykkehjul

Beaton får støtte av lederen i Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad.

- Danmark ser hvilken enorm verdi det er å ha en konkurransedyktig insentivordning og de putter mye mer penger inn i den enn våre politikere gjør i den norske ordningen, sier hun til Kampanje til Kampanje.

Hun viser til at insentivordninger er blitt en avgjørende finansieringsmekanisme for film og TV-serier, spesielt i Europa. 

- Norge er et attraktivt innspillingsland, fordi landet ser ut som det gjør, men vi mister prosjekter fordi vi ikke har en mer konkurransedyktig ordning.

Det gjelder også norske produksjoner, som tredje sesong av NRKs oljedrama «Lykkeland», der Belgia har blitt stedfortreder for Stavanger.

- Hva er det verste som kan skje?

- Det er at vi sender alle våre norske produksjoner ut på finansieringsjakt til andre lands insentivordninger og at vi ikke får spilt inn våre egne serier og filmer i Norge, og bygge vår egen bransje. Det betyr også at vi blir sjakk matt i konkurranse om de internasjonale produksjonene. Ordningen blir et lykkehjul der man ikke vet om man får innvilget refusjon eller ikke, selv om filmen eller serien er kvalifisert.

- Da hjelper det ikke at det ikke er noen fjell i Danmark som Tom Cruise kan kaste seg utfor?

- Nei, da kan det hende neste «Mission Impossible» får en annen innretning. Det spørs hvor lenge det holder med fjell og dal alene hvis ikke insentivordningen konkurrerer i finansiering også.

Les mer: Knallhard kritikk av regjeringens handlingsplan: - Nesten provoserende

Frykter Norge taper budkampen om Hollywood: - Blir sjakk matt