Warner Bros. Discovery-toppen er skuffet over milliardflopp: - Forventet mer

Christina Sulebakk har en teori om hvorfor storsatsingen ikke slo an.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Christina Sulebakk har hatt et travelt år med å lede den nordiske organisasjonen i Warner Bros. Discovery gjennom en storstilt fusjon av strømmetjenestene HBO Max og Discovery+. Nå er hun i Oslo for å vende blikket mot 2025 når mediehuset presenterer sin nye TV-meny på Max og TVNorge.

Selv om Max har fått mye oppmerksomhet i år, er lineær-TV og TVNorge fortsatt en stor satsing for Warner Bros. Discovery.

- Vi har definert hvilket innhold vi skal produsere for TVNorge for å sikre at vi har en stor, tung TV-kanal. Det er klart at den lineære TV-seingen går jo ned, og det har kanskje gått fortere i Norge enn resten av Norden, men samtidig så er det en stor interesse for god underholdning, sier Sulebakk.

- Hva tror du er årsaken til at den lineære TV-seingen faller mer i Norge?

- Det er ikke dramatisk eller overraskende for oss, men vi ser at seervanene endrer seg og at seerne over tid søker mot nye plattformer. For oss er det viktig å manøvrere oss gjennom denne transformasjonen på en god måte, og hvis det ikke er etterspørsel på «long tail»-kanaler, som jeg kaller den, så kan det være vi må trimme porteføljen vår og være tydelig på hva våre lineære kanaler skal være.

- Sier du nå at dere kommer til å legge ned noen lineær-kanaler?

- Nei, men vi vil hele tiden vurdere når tiden er inne for å legge ned lineære kanaler. Vi har ikke tatt noen beslutning om å gjøre det i Norge nå, men det kan bli aktuelt i fremtiden. Det er et spørsmål om det finnes en interesse for å se på kanalene, om distributørene vil distribuere dem og om annonsørene vil annonsere, sier Sulebakk.

Les mer: Jon Almaas blir bonde og «Hvite gutter» blir politi – slik blir våren på TVNorge og Max

Tror superhelter må være supre

Warner Bros. Discovery er tungt til stede både på lineær-TV, strømme-TV, kino og gaming i Norge, og målet er hele tiden å sørge for at hvert forretningsområde får den investeringen det trenger, forteller Sulebakk.

- Det har vært en sammensmeltningsprosess fra vi gikk til fra to forskjellige forretningsvirksomheter (WarnerMedia og Discovery, Inc, red. anm) til ett med alle retningene våre.

- Dere merker jo også at det er sterk konkurranse fra nye medier, spesielt blant ungdom? Folk går mindre på kino, de strømmer mer, men de bruker også mer tid på mobilskjermen?

- Ja, jeg har en 13-åring hjemme, så jeg vet alt om det. Han er på YouTube mesteparten av tiden og ser veldig mye på korte videoer. Han får sine nyheter derfra, og det er litt alarmerende. Det jeg gjør hjemme er å sørge for at det finnes en god balanse, og vi ser nyheter lineært. Vi har sittet og sett USA-valget på CNN, og det ligger på Max. Vi har et samfunnsansvar for å hjelpe ungdom å navigere i den store strømmen av informasjon som de får.

Sulebakk ser likevel ikke mørkt på utviklingen. Hun mener kinobesøket står seg godt, noe hun blant annet forklarer med at sterke norske filmer trekker flere nordmenn inn i kinosalen.

Men der 2023 ble et jubelår for Warner Bros. Discovery på kino, ikke minst takket være «Barbie», må 2024 sies å ha blitt en liten nedtur. En av høstens aller største titler – «Joker: Folie à Deux» - har bare oppnådd en brøkdel av besøket til sin forgjenger fra 2019, som gjorde superskurken i Batman-universet til en tragisk antihelt.

- «Joker» gjorde det ikke helt som vi hadde forventet, dessverre. Den var vi litt skuffet over. Vi hadde håper på litt mer, sier Sulebakk.

- Kan det være at folk begynner å bli lei superhelter og superskurker?

- Jeg tror at folk fortsatt har stor appetitt for disse karakterene, om det Batman eller Superman, eller hvem der, men jeg har en liten tese om at de må være superhelter. Vi kan ikke gjøre de så menneskelige som vi er.

- Nettopp, og i den siste «Joker»-filmen var han rett og slett ikke super?

- Det kan være en tese. Jeg synes «Joker 2» var helt ok, men jeg likte personlig den første filmen bedre. Jeg skulle gjerne hatt den litt mer super.

Ifølge Variety ligger «Joker: Folie à Deux» an til å tape rundt 200 millioner dollar på kino, eller 2,2 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Til neste år skal Warner Bros. Discovery lansere en helt ny Superman-film, og den har Sulebakk har store forventninger til.

- Det jeg har sett av «Superman» er veldig bra. Men akkurat nå holder vi kortene tett til brystet, fordi det er veldig sensitivt med de store titlene, sier Sulebakk, og legger til at de har «dyktige folk i Burbank» som definerer hva som utgjør en superhelt i dag.

Klar for vårslipp:

Nordisk sjef i Warner Bros. Discovery, Christina Sulebakk, og programredaktør Magnus Vatn har allerede lansert vårens programmeny. Foto: Eivor Eriksen

Samarbeider med Prime Video i Sverige

I mai ble den nye strømmetjenesten Max lansert, og dermed får nordmenn tilgang til innhold fra Hollywood og Nydalen på ett og samme sted. Tjenesten erstatter HBO Max og på sikt også Discovery+. Sistnevnte tar ikke inn nye abonnenter, men fortsetter virksomheten for eksisterende kunder inntil videre.

- Har det vært vanskeligere enn dere hadde trodd å få abonnenter over fra Discovery+ til Max?

- Nei, vi har nådd de målene vi har satt oss, men vi har fortsatt en jobb å gjøre med å fortelle abonnenter at innholdet som er på Discovery+ også finnes på Max, og at de får tilgang til enda mer innhold ved å skifte til Max.

Det er heller ikke til å legge skjul på at et Max-abonnement som inkluderer TVNorge-kanalene er dyrere enn et abonnement på Discovery+.

- Så kan man si at hvis man bare vil se TVNorge, så er det sikkert bedre å ha det i en TV-pakke hos en av TV-distributørene.

Sulebakk vil ikke gå ut med hvor mange Max-abonnenter de har i dag eller hvor mange som har tegnet abonnement etter sommerens OL i Paris.

- I Sverige har Max og Prime Video et samarbeid der man kan få tilgang på Max via Prime. Er det noe vi kan se i Norge på sikt?

- Vi ser på nye samarbeid hele tiden. I USA har vi lansert en «bundle» med Hulu og Disney, som har gått veldig bra. Det er en interessant utvikling at man begynner å lage nye produkter til kundene til en rabattert pris. Nå har inngått et samarbeid med Prime Video som en test i Sverige. Kommer det til Norge, Danmark og Sverige? Kanskje? Nå får vi teste hvordan det går i Sverige først, sier Sulebakk.

- TV 2 gjør det veldig bra

Det siste året er det TV 2 som har hatt mest fart i strømmemarkedet med TV 2 Play. Ifølge Kantars TV-måling har TV 2 Play gått forbi NRK TV (NRKs strømmetjeneste) i daglig bruk.

Les mer: TV 2 utvider forspranget i det nye TV-markedet: - Fantastisk vekst

Max er ikke en del av denne målingen, men ifølge Kantars Forbruker & Media-undersøkelse, er Max landets tredje største betalte strømmetjeneste bak Netflix og TV 2 Play. 40 prosent av befolkningen har tilgang til Max.

- Har TV 2 blitt en tøffere konkurrent?

- TV 2 gjør det veldig bra. Det er klart at de konkurrerer på formater, så de har blitt en større konkurrent for TVNorge, men jeg tror også de merker konkurransen den andre veien. Max har en helt annen posisjon i markedet enn TV 2 Play. Der får du de store amerikanske titlene som du ikke får andre steder. TV 2 Play er mye mer lokalt forankret og den er mye mer bygd på sport, sier Sulebakk.

- TV 2 Play måles også i den offisielle TV-målingen til Kantar. Kommer dere til å melde Max inn i denne målingen?

- Det er noe vi jobber med. Det er interessant med tanke på annonsørene og at vår reklameavdeling kan gi innsikt i disse tingene, samtidig kommuniserer vi bare globalt på abonnement.  

- Er det strategiske grunner til at dere ikke er med i målingen?

- Det jobbes en teknisk løsning så Max kan bli en del av Kantars målinger.

Warner Bros. Discovery-toppen er skuffet over milliardflopp: - Forventet mer