Næringsministeren vil ha flere Farmen-suksesser: - Et tydelig signal

Strix-sjefen håper regjeringen kan gjøre det lettere å selge nye TV-ideer.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

TV-produksjonsselskapet Strix var vertskap da næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) presenterte regjeringens nye veikart for kreative næringer fredag ettermiddag. Strix og søsterselskapene Rakett og Novemberfilm produserer alt fra realityserier som «Farmen» til dokumentarserier som «Norge bak fasaden».

- Vi er opptatt av at det vi lager skal få vel så gode og kanskje bedre premisser enn det som kommer utenfra. Når vi pitsjer til kanaler så møter vi for tiden en viss risikoaversjon. Kanalene har en tendens til å velge det som har gått i utlandet fremfor den nyskapte norske ideen, der mener jeg vi kunne fått mer drahjelp, sier Strix-sjef Jørgen Hermansen til Kampanje.

Han ser for seg en slags innovasjonsstøtte til nye norskutviklede TV-formater.

- Da tror jeg nåløyet ikke ville blitt fullt så trangt, sier han.

Strix har tidligere gjort stor suksess med «Farmen», som de har utviklet sammen med sitt svenske søsterselskap, og som er solgt til 50 land. Det inspirerer næringsministeren

- Strix er en viktig aktør som lykkes og som produserer mye bra videoinnhold, både med dokumentarer og ting som skjer i Norge og ting som er underholdende, sier Myrseth.

Vil øke eksport og lønnsomhet

Nå vil hun ta større eierskap til den kreative næringen og sørge for at flere aktører opplever vekst og internasjonalt gjennomslag, slik Strix har fått med «Farmen».

Økt eksport er et av tre delmål i veikartet, ved siden av økt lønnsomhet og et mangfold av opplevelser og kreative uttrykk.

- Dette er et veikart og ikke en strategi, hva innebærer det?

- Vi viser retning på hva vi vil med kreative næringer og for meg er det viktig å si at kreativ næring er næring på lik linje med andre næringer. Det har kanskje ikke alltid blitt behandlet som det, sier Myrseth.

Hun understreker at hun ikke sitter på alle svarene enda.

- Men vi anerkjenner og sier at vi skal gjøre virkemiddelapparatet mer tilgjengelig også for denne næringen, og ikke behandle den som noe sært som ligger på siden, fortsetter hun.

Det ligger heller ingen løfter om friske midler i veikartet.

- Pengene kommer alltid i budsjett. Dette er aller mest mål og retningf or næringen og et tydelig signal om at vi ønsker å ta kreativ næring til et høyere nivå når det kommer til politisk bevissthet.

Les mer: Slik skal regjeringen styrke kreativ industri – oppretter ny ekspertgruppe

- Hadde mye større forhåpninger

Spesielt mangelen på nyheter om insentivordningen og en eventuell medfinansieringsplikt for internasjonale strømmetjenester har vekket reaksjoner, ikke minst hos opposisjonen på Stortinget.

Insentivordningen gir refusjon til store internasjonale film- og serieproduksjoner som skal produseres helt eller delvis i Norge og henvender seg til norske og utenlandske produksjoner. Rammen for neste år er satt til 130 millioner kroner.

Les mer: Knallhard kritikk av regjeringens handlingsplan: - Nesten provoserende

I veikartet står det bare at insentivordningen for film- og serieproduksjoner skal videreføres.

- Dette er en god start. Det har vært kjempeviktig for oss at Næringsdepartementet og næringsministeren tar ansvar for kreativ næring, innleder daglig leder i Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad.

Hun klarer likevel ikke å legge skjul på en viss skuffelse.

- Vi hadde mye større forhåpninger til insentivordningen til film- og serieproduksjonen. Det er ambisjonsløst at den bare skal videreføres.

- Så dette er ikke helt julaften for dere?

- Det er ikke helt julaften, men det er første luke i kalenderen kanskje, så får vi håpe at litt der fremme så er det en julaften.

- Har gjort tøffe prioriteringer

Erlend Hernø Røeggen i Nordisk Film tror de kunne ha solgt «71 grader nord» produsert på norsk jord til flere land dersom de hadde hatt en regelstyrt insentivordning.

- Da hadde vi fått tilbake noe som tilsvarer momsen, og det er akkurat nok for å få de hit, men sånn som det er nå drar de heller til Malta, Kypros, Malaysia eller Thailand og gjør noe annet, sier han.

Næringsministeren, som nylig hadde varslet at Næringsdepartementet ville ta større eierskap til kreative næringer, påpeker at insentivordningen ligger hos Kulturdepartementet.

- Vi har lagt frem vårt statsbudsjett, og de tingene ligger ikke på Næringsdepartementets bord. Man har gjort tøffe prioriteringer på det området som på alle andre områder, på en tid hvor man bruker mye penger på forsvar, trygghet og helse. Men vi viser retning for næringen, og ønsker vekst, mer eksport og at vi skal spille enda tettere på lag, sier Myrseth.

Næringsministeren vil ha flere Farmen-suksesser: - Et tydelig signal