Meny har over 120 millioner sidevisninger i året – nå vil de selge annonser

- Vi ønsker at de skal sitte igjen med mer enn når de annonserer i tradisjonelle medier, sier prosjektleder i Meny.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

En «retail media»-bølge er i ferd med å skylle over det globale annonsemarkedet. Dette er annonsekanaler som detaljhandlerne selv kontrollerer og som de selger annonsevisninger på.

Boston Consulting Group har tidligere anslått at retail media vil stå for 25 prosent av den totale digitale markedsføringen globalt i 2026.

På Kampanjes Media Business-konferanse forrige uke la PWC frem en prognose på 27 prosent vekst årlig for retail media de neste fem årene.

Dagligvaregiganten Norgesgruppen er blant aktørene som har begynt å eksperimentere med formatet. Allerede nå har de åpnet for salg av annonser på nettsidene til Meny.

- Målet er å tilby leverandørene en kontekstuell, målrettet annonsering som er nærmere kjøpsøyeblikket enn du får hos mediehusene. Inntektene går til produksjon av innhold og gjør at vi kan investere i plattformen vår, sier prosjektleder Marie Lunde, som er ansvarlig for digitale medier i Meny.

Les mer: Norske annonsører avslører – her er trendene som vil prege 2025

- Vi er ikke et mediehus

Meny har 122 millioner sidevisninger i året og hele 75 prosent kommer fra søk, og gjerne på oppskrifter.

- Veldig mange besøkende er allerede i søkemodus. Vi setter annonsene på kontekstuelle sider, så hvis du søker på en salat, så kan du få opp en annonse for Onna-salat. Det er fordi vi vil at brukeropplevelsen skal forstyrre så lite som mulig. Det tror vi vil gi større effekt for annonsører, sier Lunde.

- Kommer det tydelig frem at dette er en annonse?

- Vi er ikke et mediehus, så vi har ikke pålegg om å merke. Vi har testet både med og uten merking.

Ved å klikke på annonsen kan brukerne legge varen rett i sin digitale handlekurv på Meny. Dagligvarekjeden vil imidlertid ikke sende brukerne inn på en annen nettside.

- Klikker man på annonsen kan man komme til en produktside eller merkevareside på Meny. Vi ønsker at leverandøren skal få salget dersom brukeren er interessert i produktet.

Les også: Norgesgruppen stanser egen «mediebyrå-satsing»: - Det ble ikke stort nok

- Vi må gå i pluss

Meny har blant annet testet formatet på sin egen merkevare «Jacobs utvalgte» til gode resultater.

- Vi ser at det fungerer veldig bra når vi klarer å kombinere annonsene med behovene til kunden og anledning. Vi fikk veldig god vekst i salget av iskrem fra Jacobs utvalgte i forbindelse med 17. mai. Her målte vi salgsvekst ved å sammenligne med en kontrollgruppe som ikke fikk annonsen. 

Det er Adform som leverer teknologien bak løsningen.

- Har dere ansatt annonseselgere?

- Vi har noen som jobber for Trumf og hjelper oss internt og som snakker med leverandørene våre.

- Hvor lenge vil denne testen vare?

- Det er kostnader forbundet med hostingen og håndtering av annonser og selvfølgelig kontakten med leverandøren og utsendelser av rapporter. Vi må gå i pluss fordi vi ønsker å bruke inntektene til ny produksjon av innhold til Meny.no. Det avhenger også av effekt for annonsøren. Vi ønsker at de skal sitte igjen med mer enn når de annonserer i tradisjonelle medier, altså være et verdifullt tilskudd i mediemiksen for annonsørene.

Les også: Rema 1000 og Schibsted med nytt reklamesamarbeid: - Tar kvantesprang

- Vil ikke bli en kjernestolpe

- Kan retail media bli en vesentlig inntekstkilde for Meny?

- Det kommer an på omfanget. Det vil alltid være viktig å prioritere brukeren og vi vil fortsatt fokusere på å selge melk og brød i butikk og på nett. Jeg tror ikke dette vil bli en kjernestolpe i Menys inntekt, men på sikt kan man se for seg å inkludere flere kanaler. Vi kan gjøre nyhetsbrevutsendelser og bruke Trumf-data for de kundene som har gitt samtykke til det. Det har vi ikke begynt med enda.

Selv bruker Meny allerede sin egen data for å kjøpe annonsering i Schibsted sine kanaler.

- Når vi for eksempel har kampanjer på biff, så prøver vi å finne igjen biff-kundene hos Schibsted. Målet er ikke å gi kundene så mye reklame som mulig, men å gi så mye relevant reklame som mulig til kundene, slik at vegetarianere ikke får masse kjøttreklame.

- Kan dere se på kundedataen hvem som er vegetarianere?

- Ja, det kan vi.

Meny har over 120 millioner sidevisninger i året – nå vil de selge annonser