Her er bransjene som setter dagsorden i nyhetene: - Usexy og komplisert

Nederst på lista til Retriever finner en blant annet IKT-bransjen. - IT og teknologi blir ofte sett på som usexy og komplisert, sier IKT Norge selv.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

På Kampanjes nye konferanse «Den store PR- og kommunikasjonsdagen» kunne medier- og måleinstituttet Retriever legge frem en helt ny undersøkelse kalt Kompasset. Undersøkelsen måler hvilket avtrykk norske virksomheter og bransjer setter i mediene og det er et stort kildegrunnlag som ligger til grunn for undersøkelsen.  

- Hvert døgn publiserer norske medier 7.500 nyhetssaker om en tar med rubbel og bit og to av ti saker som publiseres er i riksmedier, seks av ti i lokalpressen og syv av ti publiseres på nett, sier daglig leder i Retriever, Guro Lindebjerg.

Målet med undersøkelsen er å gi kommunikasjonsfolk innsikt i mediebildet og se på ulike bransjers medieavtrykk. I årets undersøkelse har Retriever valgt å rette oppmerksomheten på aktører som setter dagsorden og premisset for ulike medieoppslag.

- Vi liker alle å sammenligne oss med omverdenen. Et av de vanligste spørsmålene våre medieanalytikere og rådgivere får fra kommunikasjonsavdelinger landet rundt er: «Hvor godt gjør vi det sammenlignet med andre?» Ofte er det smart å se til de beste i egen bransje. Det kan gjøre det enklere å sette egne mål, og det kan gi inspirasjon. Men selvfølgelig gjort med varsomhet, sier Retriever-sjefen.'

Kommersiell direktør i Geelmuyden Kiese og strategisk rådgiver for Paritee, Bjørn Richard Johansen, sier han utfordret Retriever til å komme opp med en analyse som måler ulike bransjers medieavtrykk og gleder seg til å ta i bruk det nye måleverktøyet. 
 
- Vi trenger mer analyse for å utvikle kommunikasjon som fagfelt, så jeg gleder meg over at Retriever lanserer Kompasset. Målet er å gi bedre innsikt og beslutningsgrunnlag for de som jobber med kommunikasjonsutfordringer, sier Johansen. 

Kultur og underholdning topper

Bransjekategorien som har mest gjennomslag og oftest setter dagsorden kommer fra samfunnsområdene «kunst og kultur» og «sport og idrett».  Også norske kommuner er blant de beste til å sette dagsorden. På nedre del av skalaen finner en bransjer som eiendom, IKT, jordbruk og rettsvesen.

- Det er aktører innen kunst og kultur, sport og idrett, samt kommuner som oftest er hovedaktør i norske medier. Kunst og kultur favner for eksempel langt flere aktører enn for eksempel eiendom, og sport er et langt større saksfelt enn for eksempel jordbruk, sier Retrievers analysesjef, Benedicte Andersen, til Kampanje.

Rangeringen av de ulike aktørgruppene, at noen oftere er hovedaktør enn andre, har selvfølgelig sammenheng med hvor stor hver aktørgruppe er og hvor stort deres relevante saksfelt er for norske medier.

- Hvem er hovedaktørene i et område som kultur og underholdning?

- I aktørgruppen kultur, kunst og underholdning har vi identifisert 5.000 ulike hovedaktører i datagrunnlaget. Dette viser mangfoldet i denne aktørgruppen. Her er det blant annet forlag, festivaler, strømmetjenester, underholdningsaktører, kulturinstitusjoner, arrangementer på små og store scener, lokalt og nasjonalt, sier Andersen og legger til:

- Melodi Grand Prix, stand-up, barneforestillinger, teateroppsetninger og oppmerksomhet rundt artister som besøker Norge ligger også i denne kategorien og artister som ikke besøker Norge, sier hun.

Stusser over tallene.

Direktør for kommunikasjon og politikk i IKT-Norge, Jarle Roheim Håkonsen, tar undersøkelsen på alvor, men klarer ikke helt å dy seg. - Brukte dere kunstig intelligens (KI) på denne undersøkelsen, spør han. Foto: IKT Norge.

- Er tilstede i samfunnsdebatten

En bransje som setter mindre avtrykk kategorien «IT, telekom og teknologi». Ifølge undersøkelsen har IKT-bransjen satt dagsorden i fire prosent i perioden fra 1. oktober 2023 til 30. september 2024.

- I denne aktørgruppen har vi identifisert 1.200 hovedaktører i datagrunnlaget. Dette illustrerer poenget med at hver aktørgruppe har ulik størrelse og mangfold. Aktørene som oftest omtales når det er snakk om teknologi er Google, Telenor, Microsoft og Apple, sier Andersen.

Interesseforeningen IKT Norge huser mange av landets ledende teknologiselskaper og telekomaktører stusser over tallene til Retriever. Det sier direktør for kommunikasjon og næringslivspolitikk i IKT-Norge, Jarle Roheim Håkonsen.

- Jeg er overrasket over at kunstig intelligens, som jeg føler er over alt hele tiden, ikke er synlig i Retrievers undersøkelse her. I alle fall er det mitt inntrykk at teknologibransjen, som leverer KI, er tilstede i samfunnsdebatten, påpeker Håkonsen til Kampanje.

Om lag 42 prosent av omtalen der aktører innen IT, telekom og teknologi er hovedaktør publiseres i lokalmedier, mens 17 prosent publiseres i fagmedier og 18 prosent i riksmedier.

- IT og teknologi blir ofte sett på som usexy og komplisert, men jeg tror alle mulighetene og farene med kunstig intelligens vil snu opp ned på det. Jeg opplever at norske medier bare de siste månedene har blitt bedre til å dekke dette. Og så skal vi i IKT-Norge også bli bedre på å løfte fram flere av våre 300 medlemsbedrifter, sier Håkonsen i IKT-Norge.

Håkonsen mener like fullt at teknologibransjen også kan bli bedre.

- Dette en nyttig påminning om at tek-bransjen må lenger fram i skoa og bidra enda mer i samfunnsdebatten. Vi representere livsnerven i det nye digitale samfunnet, og bør derfor ta større plass. Noe av problemet er kanskje at alle er enige om nettopp dét, sier han.

For å sikre et variert utvalg har Retriever brukt en modell som inkluderer ulike ukedager, uker og måneder gjennom året. Denne metoden eller modellen – kalt «nyhetsuke» - reduserer ifølge Retriever risikoen for skjevheter forårsaket av valg av utvalgstidspunkt. Utvalget består like full av hele 94.832 artikler.

Her ser du listen over hvilke som skaper mest og minst avtrykk i norske medier målt i prosent av totalt antall oppslag. Kilde: RetrieverMedier og underholdning slår teknologi

Plassering Bransje  Prosentvis andel
1. Kultur, underholdning og kunst  12 %
2. Sport og idrett 11 %
3. Styrende organer 11 %
4. Ideelle organisasjoner 6 %
5. Sikkerhet og beredsskap 6 %
6. Transport og logistikk 6 %
7. Forskning og utdanning 5 %
8. Helse og medisin 5 %
9. Eiendom 4 %
10. Politikk og partier  3 %
11. Forvaltning og etater 3 %
12. IT, telekom og teknologi 3 %
13. Jordbruk og fiske 2 %
14. Rettsvesen og tilsyn 2 %
15. Industri og produksjon 2 %

 

Her er bransjene som setter dagsorden i nyhetene: - Usexy og komplisert