Drama i kulissene før Penetrace-salg: - Ett av de største marerittene

Penetrace fikk nylig inn ny eier og frisk kapital, men i kulissene har selskapet stått i en bitter strid og inngått forlik med to av sine leverandører.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Data- og innsiktsselskap Penetrace ble nylig kjøpt opp av Orbify.AI etter at investeringsfondet Verdane, som hadde vært eier siden 2018, kastet kortene. I årsrapporten for 2023 kommer det tydelig frem at Verdane satt med et selskap der mye ikke har vært på stell med millionunderskudd, kundetap, nedskrivinger i timillionersklassen, en gjeld på 20 millioner kroner og flere tvistesaker.
 
Særlig i forbindelse med én av tvistesakene brukes det svært sterke ord i Penetrace sin årsrapport for 2023. Her kommer det frem at teknologiselskapet mener seg «utsatt for ulovlige og illojale handlinger fra en av sine leverandører.»
 
- Det jeg kan si på generelt grunnlag er at om en har en leverandør av data til et tech-selskap som oss, som driver med analyse og visualisering av data, og den leverandøren velger å konkurrere med oss ved å tilby utenlandske agenturer, så kan det oppstå konflikt for å si det sånn, sier Tunsli til Kampanje.
 
Penetrace-sjefen forteller at man nå har inngått en avtale med leverandøren, og at man på et tidspunkt vurderte å gå til søksmål. Han ønsker ikke si hvilket selskap det konkret dreier seg om, men forteller at det er snakk om et globalt europeisk selskap. 
 
- Norge er et lite land med få mennesker og det er er viktig at man er seg bevisst hvordan man opptrer i markedet. Heldigvis har kundene våre ikke vendt oss ryggen. Det er ett av de største marerittene du kan oppleve som leverandør, at noen tar tak i kundene dine. Om den ene er liten og den andre er stor blir det også vanskelig å komme til enighet til slutt, men heldigvis gjorde vi det. Vi truet med søksmål og var klare til å gå til retten.
 
- Det høres ut som litt av en konflikt?
 
- Ja, det har det vært, men nå har det blitt inngått et forlik. Det har ordnet seg, men det var en veldig uheldig situasjon for Penetrace.
 

- Særdeles alvorlig

Konflikten med den utenlandske leverandøren skal ifølge Tunsli har pågått i tre til fire år. I samme periode har selskapet gått med et akkumulert driftsunderskudd på 18,7 millioner kroner, inklusive 2023-tallene, da selskapet tok en nedskrivning på en produktinvestering til over ti millioner kroner. Inntektene i 2023 lå på 25,6 millioner kroner.

- Situasjonen kom til et klimaks i år, som gjorde at vi var nødt til å gjøre noe. Det eneste jeg kan si er at det endte opp med en avtale som gjør at vi er enige om at det var uheldig, og vi har blitt enige om en ordning som vi er tilfreds med. 

I dag er samarbeidet med leverandøren avsluttet, og ifølge årsrapporten har Penetrace «mistet flere store kunder til en av sine tidligere største leverandører», men dette ønsker ikke Tunsli utdype. 

- Tapet av disse kundene har påført selskapet betydelig reduksjon i omsetning og negative resultater, samt tap av omdømme, heter det i årsrapporten. 

- Hvor mye tapt omsetning er det snakk om på grunn av forholdet?

- Du kan si det hadde ikke blitt en tvist om det ikke var vesentlig. For oss som er en liten virksomhet, så var det alvorlig, særdeles alvorlig. Og leverandøren er kjempestor, så det var grunnlag for en konflikt for å si det sånn. 

- Kom man i mål med løsningen i forbindelse med at dere fikk nye eiere?

- Nei, det var ikke i den forbindelse, men forholdet ble avsluttet i år. Det var tilfeldig at det skjedde samtidig. Begge parter var interessert i å finne en løsning, noe vi gjorde, og vi har fått markert hva vi mener er forretningsetikk og hvilket nivå vi mener er riktig. 

- Et mareritt

Slik beskriver Penetrace-sjefen, Henning Tunsli, forholdet der en utenlandsk aktør skal ha begynt å rappe kunder fra tech-selskapet.

Var i konflikt med Norstat

Det var i slutten av september i år at Kampanje kunne fortelle at investeringsselskapet Orbify.AI kom inn på eiersiden i Penetrace som hovedaksjoner. Samtalene før det endelige eierbyttet skal ha begynt for ett år siden, og etter det Kampanje forstår skal Penetrace samtidig med kunngjøringen ha kommet til enighet med den utenlanske leverandøren om en løsning.

- Nå har vi fått inn en eier som har et helt annet fokus, de tenker likt som oss og forstår hva som trigger vekst. Jeg er veldig positiv for tiden fremover og helt sikker på at vi har funnet en veldig god eier, fortalte Tunsli til Kampanje i september.

Men samtidig som Penetrace kom i mål med tvistesaken mot den utenlandske leverandøren og kunngjorde at de hadde fått ny eier på laget, kom de også i mål med enda en konflikt de hadde stått i med en leverandør i Norge.

- Leverandøren i Norge har vi inngått en forliksavtale med og vi er venner igjen. Vi har inngått to separate avtaler, og det ble ingen rettsprosesser i denne sammenheng, kommenterer Tunsli.

Administrerende direktør i Norstat, Per Olav Ramstad, bekrefter at de er den norske leverandøren som har stått i konflikt med Penetrace.

- Vi har hatt en tvist som nå er løst. Dette er ikke knyttet til det vi oppfatter er en utenlandsk leverandør omtalt i årsrapporten. Norstat fortsetter å levere høykvalitetsdata til Penetrace som før.

Både Norstat og den utenlandske leverandøren skal ha hatt krav mot Penetrace.

Her kan du se alle regnskapstallene til Penetrace for 2023. Alle tall i MNOK.Nedskriving av investeringer trakk resultatet kraftig ned

Penetrace 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 25,6 28,8 - 11,1 
Driftsresultat - 14,1 - 2,5  
Resultat før skatt - 15,3 - 2,9  

- Vesentlig usikkerhet knyttet til videre drift

I 2023 gikk Penetrace med et underskudd på 13,5 millioner kroner, og som tidligere nevt var størsteparten av tapet er knyttet til en nedskriving. Samtidig kommer det frem i årsrapporten at Penetrace i perioden etter 2020 opparbeidet seg en gjeldsbyrde på 20 millioner kroner, og revisor slår fast i rapporten at det har vært og er «vesentlig usikkerhet knyttet til videre drift» til tross for grepene Penetrace har tatt, blant annet ved å få inn ny eier på laget. 

Ved utgangen av 2023 skal også Penetrace ha hatt et udekket tap 25,5 millioner kroner.

Men Tunsli avviser kategorisk at selskapet har vært på konkursens rand.

- Både styret og jeg som leder av selskapet har vært helt uenige om at det har vært usikkerhet for videre drift. Vi har vært eid av en av Nordens største fond og de gir noen ganger lån i stedet for egenkapital. Da kan det raskt bli gjeldstungt. Med en solid eier har både drift og utvikling vært sikret. Vi har derfor ikke vært i tvil om at selskapet har fremtiden foran seg. Det er helt naturlig at man tar opp noe gjeld når man satser 40-50 millioner kroner på nye produkter i et umodent marked. Da er det også helt greit å tape penger noen år, sier Tunsli.

- Men har dere hatt vanskeligheter med å betjene gjelden?

- Nei, vi har hatt en situasjon hvor vi har ønsket å refinansiere gjelden. Det var det helt naturlig å gjøre i forbindelse med at vi fikk nye eiere. Derfor fikk vi aksept fra lånegivere om avdragsfrihet mens vi startet forhandlinger om en refinansiering. Det har vi fått nå, og gjelden er omtrent halvert, sier Tunsli.

Penetrace-sjefen forteller at de har inngått nye langsiktige avtaler med kreditorene DNB og Innovasjon Norge.

- Så har vi i løpet av 2024 fått inn mange nye kunder, spesielt internasjonale kunder. Det gjør at vi har stor tro på fremtiden. Vi har bevist at revisors bekymring var unødvendig, avslutter Tunsli.

Vi gjør oppmerksom på at Kampanje Medias datterselskap Kampanje Invest har en eierandel på 0,7 prosent i Orbify.AI.

Drama i kulissene før Penetrace-salg: - Ett av de største marerittene