Konflikten med den utenlandske leverandøren skal ifølge Tunsli har pågått i tre til fire år. I samme periode har selskapet gått med et akkumulert driftsunderskudd på 18,7 millioner kroner, inklusive 2023-tallene, da selskapet tok en nedskrivning på en produktinvestering til over ti millioner kroner. Inntektene i 2023 lå på 25,6 millioner kroner.
- Situasjonen kom til et klimaks i år, som gjorde at vi var nødt til å gjøre noe. Det eneste jeg kan si er at det endte opp med en avtale som gjør at vi er enige om at det var uheldig, og vi har blitt enige om en ordning som vi er tilfreds med.
I dag er samarbeidet med leverandøren avsluttet, og ifølge årsrapporten har Penetrace «mistet flere store kunder til en av sine tidligere største leverandører», men dette ønsker ikke Tunsli utdype.
- Tapet av disse kundene har påført selskapet betydelig reduksjon i omsetning og negative resultater, samt tap av omdømme, heter det i årsrapporten.
- Hvor mye tapt omsetning er det snakk om på grunn av forholdet?
- Du kan si det hadde ikke blitt en tvist om det ikke var vesentlig. For oss som er en liten virksomhet, så var det alvorlig, særdeles alvorlig. Og leverandøren er kjempestor, så det var grunnlag for en konflikt for å si det sånn.
- Kom man i mål med løsningen i forbindelse med at dere fikk nye eiere?
- Nei, det var ikke i den forbindelse, men forholdet ble avsluttet i år. Det var tilfeldig at det skjedde samtidig. Begge parter var interessert i å finne en løsning, noe vi gjorde, og vi har fått markert hva vi mener er forretningsetikk og hvilket nivå vi mener er riktig.