Coca-Cola slaktes for KI-reklame – nå er den byttet ut med «ekte» vare

Det er lite som minner om ekte magi i Coca-Colas nyversjon av «Holidays are coming».

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

De aller fleste har et forhold til Coca-Colas julereklamer med den juledekorerte Coca-Cola-lastebilen og den ikoniske julelåta «Holidays are coming». Men i år har den nyeste versjonen som er skapt med kunstig intelligens (KI), skapt mer enn bare julestemning.

Med hjelp fra ikke mindre enn tre KI-studioer, har Coca-Cola leget en helt ny versjon av «Holidays are coming». Noe ikke alle setter like stor pris på.

- Jeg synes det er sskremmende at Coca-Cola bruker KI. Kunsten dør. Skuespillere, produksjonsmedarbeidere og designere blir erstattet til noe sjelløst. KI påvirker alle, enten man vil eller ikke. Men det har gått for langt, sa den kanadiske voiceren KJ Burbank, som kaller seg KJ VA på X, til AdAge.

Neeraj Arora, leder for markedsforskning og utdanning ved University of Wisconsin-Madison, tror det handler om timing og at Coca-Cola har latt KI feie over julekampanjen.

- Ferier er en tid for avkobling og felleskap med familien – og det er i stor grad det juleferien handler om. Og når de kaster KI inn i miksen – blir timingen feil, men også til en viss grad for merkevaren Coca-Cola og hva den betyr for folk, sier Arora til AdAge.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- Handler om å utvikle vår visuelle historiefortelling

Kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge, Inger Marie Ingdahl, forsvarer KI-bruken.

- Her har vi gitt et nytt utrykk til en kjent og kjær klassiker, sier Ingdahl til Kampanje.

- For oss var denne KI-varianten en måte å samarbeide med kreative og teknologiske partnere om å ta i bruk ny teknologi, for å se hvordan denne kunne forvandle deres historiefortelling til nye bilder og scener. For oss handler dette om en måte å ta i bruk nye verktøy i arbeidet med å utvikle vår visuelle historiefortelling, og hvordan vi jobber kreativt, sier Ingdahl.

Årets nye KI-versjon har vært på lufta et par uker, men er nå byttet ut med fjorårets reklamefilm «The World Needs More Santas», opplyser kommunikasjonsdirektøren. 

Det at store aktører benytter seg av KI til store deler, eller hele reklamen, er langt ifra nytt. Coca-Cola føyer seg inn i rekken av flere annonsører som har valgt å la KI være hovedingrediensen.

I fjor fikk Sporveien mye oppmerksomhet for å ha lekt seg med KI i julekampanjen som resulterte i at julenissen med seks fingre dyttet bestemor rett ut i trikkeskinnene, og Sparebank 1 Østlandet ble beskyldt for villedende markedsføring med «Harald» på 29 år som «tjener penger uten å løfte en finger». Newslab-produsent Ole Magnus Kinapel, avslørte at bankens Facebook-reklame med nevnte Harald, var KI-generert.

Tidligere denne måneden fikk Posten kritikk for årets julefrimerker som er laget av skoleklasse som har lekt seg med KI, og forrige uke var det flere som satte kaffen i halsen etter å ha sett kaffeprodusent Frieles reklame rundt i bybildet for Kirkens Bymisjon. Heller ikke Frieles KI-verk ble løftet frem som et nytt kunstverk.

- Selv på god avstand ser man helt tydelig at noe er «off» med bildet. Det ser bare ikke menneskelig ut, sa kreativ leder og tekstforfatter i Morgenstern, Anders Muurman Holm, til Kampanje om Friele-kampanjen.

Ekte magi?

Flere påpeker at det er langt ifra ekte magi Coca-Cola viser i årets KI-versjon. Foto: Coca-Cola YouTube

Beskyldt for å drepe julenissen

Helt i begynnelsen av Coca-Colas KI-versjon, opplyses det om at filmen er «Created by Real Magic AI». Men det er vel neppe noe ekte med denne versjonen som blant annet byr på KI-generert lundefugl, isbjørn-familie, ekorn, vaskebjørner og nordlys.

Den nye versjonen fikk en iskald mottakelse og genererte blant annet titler om at Coca-Cola dreper julenissen. I likhet med kommunikasjonsdirektør Ingdahl, sier administrerende direktør og global KI-sjef i Coca-Cola, Pratik Thakar, at de var forberedt på reaksjoner.

- Det handler ikke om å drepe julenissen, det handler faktisk om å sette julenissen foran og midt i en flerspråklig julenisseopplevelse, sa Thakar nylig til AdAge, etter at kritikken begynte å hagle inn.

Forklaringen bak «Create Real Magic», fortalte Thakar var at forbrukerne kunne chatte med julenissen i flere ulike språk, og at dette var del av Coca-Colas KI-eksperimentering.

Coca-Cola slaktes for KI-reklame – nå er den byttet ut med «ekte» vare