Brenna varsler høring om selvstendige IT-konsulenter: – Saken er høyt prioritert

- Det har aldri vært regjeringens intensjon å innskrenke selvstendige IT-konsulenters mulighet til å selge sine tjenester, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- La meg starte med å understreke at det aldri har vært regjeringens intensjon å innskrenke selvstendige IT-konsulenters mulighet til å selge sine tjenester og regjeringen er veldig opptatt av å finne en løsning på saken, sa arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i Stortingets spørretime onsdag.

Hun ble utfordret av Venstre-politiker Alfred Bjørlo på hvordan hun vil sikre at statlige etater og andre oppdragsgivere ikke stenger selvstendige konsulenter ute fra oppdrag i påvente av et unntak i reglene for innleiereglene for arbeidskraft som trådte i kraft 1. januar.

Brenna forklarte at innstrammingene regjeringen har innført i innleieregelverket har hatt som hensikt å fremme faste og direkte ansettelser og sikre seriøse bemanningsforetak.

- Ingen av endringene har hatt til hensikt å ramme virksomheter som kun består av én person, sa Brenna.

Hun gjentok oppfordringen til private og offentlige oppdragsgivere om å fortsette å kjøpe tjenester fra selvstendige rådgivere og konsulenter.

- Disse sitter på verdifull kompetanse og utgjør en viktig del av rådgiver- og konsulentnæringen.

Les også: Venstre etterlyser svar fra Brenna om selvstendige IT-konsulenter: - Tidskritisk

- Føler seg utrygge

Fra 1. januar i år innførte regjeringen endringer i innleiereglene for arbeidskraft. Det er ikke lengre lov å leie inn konsulenter eller andre på innleiekontrakt med mindre konsulentselskapet er registrert og godkjent i bemanningsforetak-registeret. Det kan ikke selvstendige konsulenter bli, og dermed står landets selvstendige IT-konsulenter i en skvis.

Daglig leder i Folq, Eldri Coll Mossige, fulgte utspørringen i Stortinget onsdag. Folq driver en digital markedsplass som matcher selvstendige konsulenter med oppdragsgivere. 

- Vi har mange kunder som har strammet inn allerede og som er usikre på hva som gjelder. Det ligger en stor kostnad i å bytte en konsulent som har vært hos deg i månedsvis eller årevis. De som sitter i oppdrag føler seg utrygge, og de som er mellom oppdrag opplever at de har færre kunder å velge mellom, sa hun til Kampanje tidligere i uken.

- Finnes misforståelser

Arbeidsministeren viste i spørretimen til at de før sommeren la inn en presisering i årets rundskriv til fellesføringer om redusert konsulentbruk i staten om at offentlige oppdragsgivere bør utforme anbud slik at selvstendige rådgivere og konsulenter ikke ekskluderes fra å gi bud.

- Denne saken er høyt prioritert i departementet og vi jobber med et forslag som etter planen sendes ut på høring i desember. Departementet har i forkant av høringen hatt møter med partene i arbeidslivet og flere aktører fra IT-bransjen og mottatt viktige innspill i arbeidet videre, sa Brenna.

Bjørlo fulgte opp med å utfordre ministeren på hva hun vil gjøre for å sørge for at oppdragsgivere får med seg budskapet hennes før unntaket er på plass.

- Realiteten ute i felt er at usikkerheten er så stor at flere konsulenter opplever at de får færre oppdrag og at store oppdragsgivere skyr unna denne typen kontrakter, sa han.

- Jeg er helt sikker på at det finnes misforståelser flere steder knyttet til dette. Det er derfor vi både har presisert dette i rundskrivet til fellesføringer og jeg gjentar det gladelig fra Stortingets talerstol. I møter med viktige bedrifter og organisasjoner har vi opplyst om det samme, svarte Brenna.

- Jeg håper at vi med høringen vi skal ut med om kort tid får fornyet fokus på at selvstendige konsulenter og rådgivere ikke skal ekskluderes fra denne typen anbud.

Brenna varsler høring om selvstendige IT-konsulenter: – Saken er høyt prioritert