Butikkaos ble effektiv markedsføring: - Det er jeg som har tatt avgjørelsene og det er min feil

Her er siste nytt fra den svenske og danske kommunikasjonsindustrien.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Hver måned presenterer Kampanje i samarbeid med nettavisene Resumé i Sverige og Markedsføring i Danmark noen av de viktigste sakene akkurat nå i den nordiske kommunikasjonsbransjen. Denne gangen starter vi i Sverige med en kaotisk butikkåpning fra den svenske kjeden Lyko som likevel viste seg å bli effektiv markedsføring. Køer slynget seg nemlig rundt i hele sentrum i Stockholm en helg i vinter, da skjønnhetsgiganten Lyko åpnet sin flaggskipbutikk «Fabship store» i Drottninggatan i begynnelsen av november. Butikken skulle åpne klokken elleve og unge kvinner hadde stått i kø, med telt, proviant, tepper og dyner siden kvelden før.

Utover morgenen ble køen lengre og stemningen mer kaotisk. Folk i kø begynte å slåss, og det kom meldinger om folk som ble tråkket på og flere som gråt. Det endte med at politiet måtte rykke inn.

Lykos butikkåpning var grundig planlagt for å maksimere PR-effekten med ulike tiltak:

  • Lyko delte ut goodiebags til butikkens første 500 kunder, til en verdi av 3.500 svenske kroner. Dette hadde blitt kommunisert på TikTok uken før åpningen og førte til at mange håpefulle hadde møtt opp i håp om å dra hjem med en gratis goodiebag.
  • Lyko fylte sin egen Tiktok-feed med morsomme klipp der de ansatte selv slo leir utenfor butikken. I tillegg ble det teaset om flere overraskelser som skulle skje på åpningsdagen, blant annet at influensergruppen JLC, skulle delta.
  • I dagene før åpning inviterte Lyko presse og influensere til butikken, og i tillegg ble den omtalte goodiebagen delt ut til gjestene.
  • Alt fokus ble lagt på Tiktok - noe som ga enorm effekt.

Men etter butikkåpningen ble Lyko sterkt kritisert. Både i tradisjonelle medier og av unge tenåringsjenter som ikke fikk goodiebag - til tross for å ha sovet ute hele natten. Flere gråt og la ut sinte klipp mot Lyko som raskt spredte seg på TikTok. 

Administrerende direktør og midlertidig markedssjef Rickard Lyko, beklaget det hele.

- I ettertid burde vi gjort en annen vurdering. Der og da gjorde vi ikke det, og det må jeg ta ansvar for. Det er jeg som har tatt avgjørelsene og det er min feil at vi ikke gjorde det annerledes, sier han til Resumé.

Til tross for kaoset ga PR-dekningen likevel stort utbytte. Da Resumé gjorde en gjennomgang av effekten dagen etter åpningen, viste det blant annet at Lyko ble det mest googlede ordet i Sverige i løpet av åpningsdagen, med over 20 000 søk, foran Real Madrid, med 10.000 søk.

I ukene før åpningsdagen vokste Lykos TikTok-konto med mer enn 7.500 følgere.

Les mer på Resumé her: Totalkaos vid Lykos öppning – så ser pr-genomslaget ut og Lykohysterin delar experterna – Rickard Lyko sågar sig själv: «Det är mitt misstag»

Historisk grønnvaskingssak skal for retten i Danmark  

Danmarks første rettssak om grønnvasking og ulovlig klimamarkedsføring er nettopp startet. Hvordan saken ender, vil ha avgjørende betydning for hvordan virksomheter i Danmark kan kommunisere om bærekraft og grønne tiltak i fremtiden. 

Klimabevegelsen i Danmark og Dansk Vegetarisk Forening har saksøkt slakterigiganten Danish Crown for den over tre år gamle kampanjen om «klimakontrollert gris» og påstanden «dansk gris er mer klimavennlig enn du tror», som Danish Crown har trykket på en rekke klistremerker de plasserte på produktene sine. 

Saken har allerede skapt rystelser, spesielt etter at det undersøkende mediet Danwatch sammen med Politiken avslørte at Danish Crown i strid med god forskningsetikk har påvirket forskerne bak den rapporten som lå til grunn for kampanjen. 

«Nå kan vi endelig få satt punktum i saken om hva bedrifter kan gjøre når de lager reklamer og markedsfører produktene sine» sa Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i Klimabevegelsen, til Ritzau

Kritikken av kampanjen førte i 2021 til at flere supermarkeder avviste klistremerkene, og til slutt trakk Danish Crown hele kampanjen tilbake. Til tross for tilbaketrekningen har Danish Crown hele veien uttalt at de står inne for kampanjen, men at klimakommunikasjonen ikke var treffende. 

Du kan lese om rettssaken her og du kan lese om kritikken av kampanjen her. 

Kutt hos Sveriges største in house-byråer

Gjennom en undersøkelse på Linkedin har Resumé laget en oversikt over hvordan de økonomisk dystre tidene har påvirket Sveriges største interne byråer. De siste årene har mange dyktige rådgivere gått over til kundesiden. Nå får mange annonsører store personalkostnader samtidig som de grunnet økonomien har blitt tvunget til å kutte ned på markedsføringsbudsjettene sine. Her er en oversikt over hvordan det står til i noen av Sveriges største interne byråer så langt i 2023:

Ved Oatly Department of Mind Control har minst 23 personer sluttet, inkludert kreativ direktør Johan Olivero, planleggersjef for EMEA Jennie Hjerp og kreativ direktør Kevin Lynch.

Høsten 2022 annonserte H&M en sparepakke i milliardklassen globalt. Ifølge Resumés opplysninger har sparepakken ført til at flere ansatte og konsulenter har forlatt det interne byrået H&M Creative Studio, inkludert Klaudia Klang og Axel Isberg, som begge var kreative ledere. I tillegg har Moa Danilov, som var global leder for kommersiell planlegging mellom 2022 og 2023 også sluttet i byrået.

Forsikringsselskapet Hedvig har vært et av Sveriges heteste in-house byråer. I løpet av det siste året har de halvert arbeidsstokken. Nå satser selskapet mindre på merkevarebygging.

Klarnas egen avdeling har også vært en attraktiv arbeidsplass. I løpet av året har de kunngjort flere oppsigelser. I følge Resumés gjennomgang har minst 20 personer, inkludert kreative prosjektledere, seniormarkedsførere og dataanalytikere sluttet i løpet av året. Nylig gjorde Klarna en prestisjefylt signering i form av Tove Langseth, som har flere tunge stillinger i byråer som Nord DDB og Lowe Brindfors bak seg. Hun tar over som kreativ direktør i Klarna etter å ha drevet undertøysmerket Closely sammen med Filip Nilsson (nå Oatly) i tre år.

Hjemmeelektronikkkjeden Dustin la også opp hele sin egen avdeling over Teams, noe Resumé rapporterte om tidligere i år – Vi gjør denne endringen fordi vi trenger en annen måte å jobbe på fremover, sa kommunikasjonssjef Eva Ernfors den gang.

Les mer på Resumé her:  Stjärnavhopp, turbulens och nysatsningar på Sveriges största inhouseavdelningar og Bytte från byrå till varumärke – toppkreatörerna berättar: «Allt snack om kundsidan är bara retoriskt smink»

Arbeidsledig:

Den prisvinnende tekstforfatteren Felix Jörneman har siden i sommer vært arbeidsledig. - Det kom relativt brått på, sier han til Resumé.

Prisbelønnet tekstforfatter arbeidsledig

I hele år har Resumé rapportert om permitteringsvarsler, oppsigelser og konkurser i byrå- og markedsføringsbransjen, men rapportene har først og fremst fokusert på tall. I et stort intervju med Resumé bryter den prisbelønnede tekstforfatteren Felix Jörneman denne trenden. Siden i sommer har Jörneman vært arbeidsledig. Han jobbet i B-Reel da han i vår fikk beskjed om at han ikke kunne bli værende.

- Det kom relativt brått på, selv om jeg jo hadde sett at økonomien gikk nedover. Som fast ansatt følte jeg at jeg var trygg og hadde skuddsikker vest, så det ble en kalddusj, sier han til Resumé.

- Det snakkes ikke så mye om a-kassen i vår bransje (en arbeidsledighetsforsikring, red. anm.) og A-kassen og Unionen (fagforbund, red. anm.) virket også ukjent med min rolle. Jeg har flere ganger fått spørsmål om hva jeg jobber med og hva en tekstforfatter gjør. Det er nok lettere å forstå hva en jurist eller lege gjør, fastslår Felix Jörneman.

- Jeg har tenkt at det løser seg, men i september, da bladene begynte å bli gule og jeg hadde sett hvert avsnitt av «Morgonstudion» og hørt på alle dokumentarer på P1, ble det litt vanskelig. Det var litt som å være tilbake i pandemien.

For å komme seg gjennom dagene uten å miste fart, passer Felix Jörneman på å ha faste rutiner. Han er klar senest klokken 09 på morgenen for å være klar når anledningen byr seg.

- Har denne erfaringen forandret ditt syn på bransjen?

- Jeg begynte å jobbe rett før korona. Vi som kun har jobbet de siste fem årene har nok et litt merkelig syn på bransjen, men det er en morsom og privilegert jobb. Vi får finne på løsninger til problemer. Vi er konsulenter og det medfører litt usikkerhet. Det er vel først og fremst det det handler om.

Felix’ tips til andre arbeidsledige:

  • Gjør noe
  • Ikke bli bitter
  • Gå ikke inn i deg selv. Å finne på noe leder til noe annet, som leder til noe annet
  • Når man ikke vet hva man skal gjøre med dagene, er det viktig med rutiner. Gå turer, ta en løpetur og gi lyd fra deg.

Ler mer på Resumé her: Prisbelönta copywritern: «Jag kan inte låtsas att jag inte är arbetslös»

Byråer fortsetter med ChatGPT tross kaos

Først ble sjefen for OpenAI, Sam Altman, sparket av styret. Dager senere ble han gjeninnsatt, mens store deler av styret måtte gå av. Det har vært regelrett kaos i verdens kanskje mest oppjagede selskap, som står bak språkmodellen ChatGPT. Men det til tross, fastholder to av Danmarks største byråer, det kreative byrået &Co og det digitale byrået Manyone, på sin bruk av teknologien, men begge steder oppfordrer også selskaper til å være forsiktige med å gjøre seg avhengig av ChatGPT.

- Mitt råd til andre er å bruke flere forskjellige tjenester, og ikke kun være avhengig av OpenAI, for det er fortsatt en «black box». Også må man tenke mye over hvordan man bruker KI når man jobber med ulike sektorer, sier Hanna Gutkauf, som leder Manyones kontor i New York.

Også Mark Ellegaard i &Co kommer med en advarsel.

- Hvis man er litt nervøst anlagt, kan det hende det vekker en bekymring for fremtidens KI-utvikling, og om balansen mellom innovasjon, sikkerhet og etiske vurderinger går fløyten, sier han.

Gutkauf åpner også for at hele saken kan være et problem for omdømmet til OpenAI.

- Det kan kanskje skade merkevaren deres litt, og noen teknologidirektører vil kanskje være ekstra forsiktige med implementering, sier hun og fortsetter:

- Men alle var klar over at OpenAI var et ungt, volatilt selskap i en rivende utvikling med en nybrottsteknologi som jobber mot en profesjonalisering.

Du kan lese mer om byråenes vurdering av ChatGPT-kaoset her.

Mer negativt innhold på X etter Musk-kjøp

Beveger du deg inn på X eller tidligere Twitter, kan man noen ganger få inntrykk av at tonen er blitt hardere og at det er flere hatefulle, sinte og negative tweets.  Noe kan også tyde på at den magefølelsen er riktig. Forskjellen på andelen av negative tweets på dansk er nemlig blitt seks prosentpoeng større enn siste år. Det viser en ny analyse av litt over 2,5 millioner danske tweets på plattformen X laget av en AI-modell av medieovervåkningsvirksomheten Overskrift.

Analyseselskapet har analysert 1,27 millioner tweets i perioden juni til september i 2022 og deretter et tilsvarende antall danske tweets fra samme periode i år. Her kommer det klart frem at  det er blitt tre prosentpoeng fløere negative tweets. I tillegg er det også kommet tre prosentpoeng færre positive tweets.

I 2022 var drøye 41 prosent av danske tweets negative, mens det i 2023 var 44,2 prosent.

- Analysen viser at Twitter er blitt mer negativt ladet i Danmark, sier Jens Ulrik Lange, grunnlegger av Overskrift.

Post-doktor på Cophenhagen Business School Daniel Lundgaard heter det at det er klare tegn på at innholdet på X er blitt mer negativt ladet, etter at Elon Musk overtok virksomheten for litt over et år siden.

- Jeg blir også irritert over å se at tonen på Twitter eller X blir mer negativ, sier han og legger til at det kan være flere forklaringer på den økte negativiteten.

- En høyere grad av negativitet kan handle om at verden generelt har blitt mer negativ på grunn av korona, inflasjon, krig, energikrise eller lignende. Men det kan også være fordi vi har blitt mer negative overfor hverandre og det viser ikke analysen, sier han og utdyper.

- Det er jo for eksempel stor forskjell på om en tweet er negativ fordi jeg skriver at konflikten mellom Israel og Palestina er dritt, eller om den er negativ fordi jeg har kalt deg en idiot, sier Daniel Lundgaard.

Markedsføring har forsøkt å få en kommentar fra X uten og lykkes.

Du kan lese saken fra danske Markedsføring her.

 

Butikkaos ble effektiv markedsføring: - Det er jeg som har tatt avgjørelsene og det er min feil