Ekte hat-trick for Trigger: - Toppen er beinhard

BYRÅPROFIL 2023: Trigger holder Try unna førsteplassen i PR-kategorien og er for åttende gang kåret til årets PR-byrå.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Torsdag kveld gikk Kampanjes event Byråprofil av stabelen på Continental hotell i Oslo sentrum. Her ble årets byråer i fem forskjellige kategorier kåret, i tillegg til samlekategorien «Årets byrå».

I kategorien «Årets PR-byrå» har det historisk sett vært to byråer som har skilt seg ut. Kategorien ble innført som en del av Byråprofil-undersøkelsen i 2013, og i løpet av de fem første årene var det nettopp Trigger som dominerte.

Men i perioden 2018 til 2020 tok Zynk over stafettpinnen og stakk av med tre seiere på rad. Trigger har imidlertid slått knallhardt tilbake. Nå har også de scoret hat-trick med seier i 2021, 2022 og i år, 2023.

Det var en nesten målløs byråleder som tok imot prisen.

- Jeg har nesten ikke ord. Det er litt skummelt. Jeg kjenner pulsen nå, sier byråleder Bente Kvam Kristoffersen.

- Dere liker dere på toppen?

- Vi liker oss veldig godt på toppen, men den toppen, den er beinhard, og jeg må gi kred til alle dere andre. Det å vinne i dag betyr dritmye.

I 2014 delte imidlertid byråene førsteplassen. Dette gjør at stillingen med 2023-resultatene er 8-4 til Trigger over Zynk, mens de andre PR-byråene foreløpig står med null seiere.

Les mer om årets resultater: Try vinner Byråprofil for 21. gang – bak dem skjer det store endringer

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets PR-byrå» i Byråprofil 2023Trigger scorer med tre på rad

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Trigger (1)
2. Try Råd (2)
3. Apeland (4)
3. Zynk (3)
5.  Kruse Larsen (4)

Try Råd forsvarer andreplassen

Det kan imidlertid se ut til at Try Råd er på vei til å stabilisere seg i toppen. I 2021 havnet Try-byrået på fjerdeplass i kåringen, men både i fjor og i år er det de som er nærmest Trigger.

Apeland klatrer opp på pallen etter å ha stått utenfor i 2022. Apeland deler den siste pallplassen sammen med Zynk.

Kruse Larsen inntar femteplassen og det betyr at det ikke er noen nykommere på topplisten i PR-katagorien i Byråprofil i år.

Trigger-sjefen forteller at hun må gi «all kred» til de ansatte i byrået for resultatene i Byråprofil.

- Det er en lagseier, hundre prosent, og det betyr mye fordi det er hardt om dagen. Det har det vært hele tiden, men nå er det ekstra hardt fordi vi er i tøffere tider. Det betyr mye for alle i byrået, og det merker en jo også på de andre byråene som er her nå og som tar imot prisene, sier Bente Kvam Kristoffersen.

- Try har vunnet tre priser i kveld og Try Råd er på andreplass i PR- kategorien. Hva skal dere gjøre for at Try ikke vinner denne kategorien også?

- For det første så må jeg gratulere alle vinnerne, for det er utrolig sterke byråer også blir man veldig motivert av at det er hard konkurranse, så for vår del så handler det egentlig bare om å gjøre den samme jobben som vi alltid gjør, og være kjappe. 

Byråprofil 2023: Fakta om undersøkelsen

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 34. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det. Det holder altså ikke å kun kjenne navnet på et byrå.

Totalt 64 byråer er med i målingen, og 60 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert.

Bak rangeringen i Byråprofil 2023 ligger 6.415 byråvurderinger og over 32.075 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

For alle byråklasser  må man ha hatt en byråinntekt på 30 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

I utvalget er det i år 616 besvarelser.

Ekte hat-trick for Trigger: - Toppen er beinhard