Visit Oslo går hardt ut mot Meta - får støtte fra Forbrukerrådet

- Det går utover Metas troverdighet som annonseplattform og kanal, sier markedssjef i Visit Oslo.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Visit Oslo er et markeds- og kompetanseorgan for Oslo-regionen som blant annet driver turistinformasjonen i Oslo. De selger blant annet et Oslo-pass for de som ønsker å oppleve alt hovedstaden har å by på, inkludert museer, attraksjoner og offentlig transport. Passet kan kjøpes mange steder i Oslo, inkludert på Oslo Visitor Centre, Ruters kundesenter, overnattingssteder og enkelte museer.

I disse dager har det imidlertid dukket opp en aktør på Meta som gir seg ut for å være Visit Oslo og som tilsynelatende selger et tilsvarende produkt til en svært generøs pris.

Markedssjef i Visit Oslo, Anne-Signe Fagereng, forteller at de oppdaget den falske kontoen gjennom tips fra folk.

- Folk tipset oss på telefon, chat eller e-post. Enten fordi de selv gjennomskuet svindelen eller fordi de dessverre ble lurt, sier hun. 

Den falske siden er åpent tilgjengelig på Facebook.

- Så vi fikk raskt sjekket at dette dessverre stemte. Her er det noen som utgir seg for å være noen andre. Vi eier Visit Oslo logoen, og selger det godt etablerte produktet kjent som Oslo pass..Her selges det på tilbud for 16 kroner. Når man klikker seg videre, så kommer man til en greskspråklig slankeside, det er helt åpenbart svindel, sier Fagereng. 

Når Visit Oslo kan dokumentere at noen misbruker deres varemerke og er ute etter å lure folk, så skjønner jeg ikke hvordan Meta forholder seg passivt til det. Thomas Iversen, Forbrukerrådet

- Alvorlige konsekvenser

Hun forteller at de har rapportert inn den falske kontoen til Meta. Både fra Visit Oslo sin offisielle konto, men også fra ansattes egne kontoer.

- Meta sier jo at man skal rapportere inn svindel og misvisende innhold, så da gjorde vi det. 

- Hva sier Meta?

- Meta svarte rett og slett med å takke for henvendelsen, men at de velger å ikke fjerne innholdet.

- Vi synes det er overraskende når det er såpass åpenbart at det er svindel. Dessverre har vi fått mange henvendelser fra folk som har blitt lurt fordi de ikke har vært oppmerksomme, forteller markedssjefen. 

Hun sier videre at de er bekymret for at det får «langt mer alvorlige konsekvenser» for brukere enn at de betaler 16 kroner for noe de ikke får. Og at falske profiler og svindelforsøk går ut over Visit Oslos merkevare og omdømmet til Oslo som destinasjon

- Noe som er frustrerende for alle oss i besøksnæringen som står på for å utvikle Oslos merkevare. Vi mener også at det går utover Metas troverdighet, som annonseplattform og kanal for troverdig innhold. Det fører til alvorlige tvil om valg av Meta som markedsføringskanal.

- Frustrerende

Markedssjefen «forventer at Meta tar tak i dette og rydder opp». 

- Vi forstår at det rapporteres om mange innlegg der det kan være vanskelig å vurdere riktigheten av innholdet, men når dette er såpass åpenbart har vi en sterk forventning om at det følges opp.

Hun forteller at de neste søndag arrangerer «turist i egen by», et tilbud der Oslo-folk kan benytte seg av kulturtilbud og kollektivtransport gratis. 

 - Timingmessig gjør dette det ekstra krevende for oss, det er veldig frustrerende. Det er synd at en slik scam potensielt sår tvil om gode og reelle tilbud til besøkende og Oslo-folk.

Fagereng får støtte fra Forbrukerrådet. 

 - Meta er en stor aktør og har en rolle som eier av plattformen. Når Visit Oslo kan dokumentere at noen misbruker deres varemerke og er ute etter å lure folk, så skjønner jeg ikke hvordan Meta forholder seg passivt til det. Det burde vært tatt ned, mener seniorrådgiver og forbrukerjurist, Thomas Iversen

Kampanje har vært i kontakt med Meta, De har foreløpig ikke svart på vår henvendelse.  

Visit Oslo går hardt ut mot Meta - får støtte fra Forbrukerrådet