Pumper ut nettsaker om egne realityprogrammer: - Har et habilitetsproblem

TV-kanalene skriver mest om sine egne satsinger. Mediekritiker mener omtalen bør merkes og fjernes helt fra nyhetsstrømmen.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Når man ser dekningen samlet sett, så er det helt enormt mye dekning - og det er faktisk overraskende at det dreier seg om så mange oppslag, sier fagansvarlig ved Institutt for journalistikk, Trygve Aas Olsen, til Kampanje.

I en periode over 70 dager (28. august til 5. november) har norske medier produsert 5.347 medieoppslag om tolv realityprogrammer, ifølge en opptelling Retriever har gjort for Kampanje. Det gir 76 oppslag hver dag. Medieomtale innebærer i denne sammenhengen at programmet er nevnt i saken.

I slutten av august inntok tolv nye kjendiser parketten i det som var startskuddet for den 19. utgaven av «Skal vi danse». Programmet blir fulgt av mer enn en halv million nordmenn hver uke, men det er ikke bare hos TV-seerne programmet er populært. Også blant norske medier er programmet en favoritt - eller i hvert fall et program som omtales hyppig. For i løpet av 70 dager har TV 2-programmet danset inn hele 1.422 omtaler og tar en klar seier foran «Farmen» og «Stjernekamp».

- Det er, ikke overraskende, de store underholdningsflaggskipene som sendes i prime time som blir mest omtalt i norske medier, med «Skal vi danse», «Farmen» og «Stjernekamp» på topp, sier senioranalytiker i Retriever Malene Augestad

Det blir akkurat på samme måte som at Sindre Finnes og Erna Solberg har felles økonomi og med innsideinformasjon kan ha tjent penger på innsidehandel. Trygve Aas Olsen, Institutt for journalistikk

- Vi ser en tydelig trend

«Skal vi danse» er også programmet som får mest omtale av TV 2. Av all publisitet TV 2 har gitt de tolv reality-programmene som er med i oversikten til Kampanje, er 86 prosent av omtalen for fem av deres egne programmer. Totalt har TV 2 publisert 456 oppslag om egne programmer, som tilsvarer 6,5 oppslag om dagen, hvor halvparten er omtale av «Skal vi danse».

TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække sier de tar utgangspunkt i hva seerne er opptatt av og interessert i og at det gjelder både interne og eksterne programmer.

- Det finnes vel knapt et program, kanskje unntatt «Makta» på NRK, som det norske publikum er mer opptatt av akkurat nå - enn «Skal vi danse». Og det hadde jo vært merkelig om TV2.no ikke skulle omtalt dette bredt, bare fordi det strømmes på TV 2 Play.

Solbrække sier de bruker helt ordinær metode innen underholdningsjournalistikk når de omtaler egne satsinger.

- Skulle programavdelingen i TV 2 være så uheldig og mislykkes med et program, og ingen vil se på, ville det ikke være naturlig å lage underholdningsjournalistikk på det heller. Da hadde det vært promo, og det er det andre avdelinger i TV 2 som har ansvar for.

Malene Augestad i Retriever, sier at de ser en tydelig trend om at kanalene som sender programmer, også skriver mest om dem på sine egne nettsider. 

- TV 2 skriver mest om «Skal vi danse» og «Farmen», mens NRK skriver mest om «Stjernekamp». VG skriver også mest om «Skal vi danse», men blant mediene som skriver om «Ikke lov å le på hytta», er det VG som skriver mest, forteller hun.

- Har et habilitetsproblem

Denne trenden synes Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk er problematisk.

- Min generelle oppfatning er at måten mediehusene dekker egne produksjoner på, er mer preget av PR enn av journalistikk. 

Olsen har ikke noe imot at mediehusene har lyst til å informere publikum om egne produksjoner, men han mener problemet oppstår når PR står side om side med vanlig journalistikk.

- Jeg synes i hvert fall at det burde være en merknad som informerer om at dette innholdet er en omtale av eget produkt. I journalistikken er man opptatt av å merke kommentarer eller opplyse leseren hvis det finnes noen bindinger for å vise at man er habil, og derfor synes jeg det er rart at helt tydelige PR-omtaler er blandet inn i nyhetsstrømmen på lik linje med redaksjonelt innhold. 

Han mener dette dreier seg om habilitet.

- TV 2, NRK og VG, er inhabile når de skriver om egne produkter. Jeg mener det bør diskuteres hvorvidt publikum kan ha tiltro når mediehusene ukritisk skriver om egne produkter, som rent kommersielt innhold forsøkt pakket inn som redaksjonell omtale. Dette hadde vært uproblematisk hvis det var merket eller var plassert på en egen side. 

Han mener mediehusene helt klart tjener på dette.

- Positiv omtale av programmene kan bidra til at flere ser på programmet, og i teorien kan mediehusene tjene økonomisk på egen journalistikk og da er det helt åpenbart at de har et habilitetsproblem. Det blir akkurat på samme måte som at Sindre Finnes og Erna Solberg har felles økonomi og med innsideinformasjon kan ha tjent penger på innsidehandel, sier Aas Olsen. 

Her kan du se oversikt over hvor mye medieomtale hvert program har fåttSkal vi danse på omtaletoppen

Program: Antall medieoppslag:
Skal vi danse  1422
Farmen 967
Stjernekamp 805
Norske talenter 536
Forræder 414
Jakten på kjærligheten 274
Jaget 244
Ungkaren 202
71 grader nord - Norges tøffeste kjendis 152
Kokkeskolen 133
16 ukers helvete 128
Ikke lov å le på hytta 70
Totalt: 5347


Kilde: Retriver

- De driver faktisk journalistikk

Blant de som har gitt programmene mest omtale, er det likevel et mediehus uten egne realityprogrammer som topper oversikten.

- Jeg er vel ikke overrasket over at Dagbladet dominerer, men selv for Dagbladet synes jeg antall oppslag er høyt, og faktisk langt mer enn jeg hadde regnet med, sier Olsen.

Dagbladet har pumpet ut 622 oppslag om de tolv programmene til sammen, og slår TV 2s 532 oppslag og Seher.no med sine 439 oppslag.

- Først må jeg si at dette er svært gledelig og at vi er stolte av underholdningsdekningen vår i Dagbladet, sier konstituert nyhetsredaktør Jan Thomas Holmlund, til Kampanje.

Dagbladets hovedprioriteringer er nyheter, sport og underholdning.

- Grunnen til at vi skriver så mye om realityprogrammer er fordi utviklingen innen TV er så enormt stor, og de siste årene har det kommet flere nye realityprogrammer og spin-offs med kjente og nye profiler som eksponeres på skjermen. Dette er selvfølgelig noe vi skal skrive om. Vi merker også at det er enorm interesse for underholdningsnyheter blant leserne våre, sier han. 

Dagbladet slipper unna den verste kritikken fra Olsen i IJ.

- Selv om Dagbladet troner på topp, så driver de faktisk journalistikk. Det er TV 2, NRK og VG som driver PR av egne produkter, sier Olsen, som likevel legger til at han lurer på hva Dagbladet må nedprioritere for å gjøre plass til alle reality-omtalene.

Holmlund avviser at noe må vike for underholsningsdekningen.

- I en populærjournalistisk avis er det fullt mulig å være gode på underholdning uten at annet stoff nedprioriteres.

Her ser du mediehusene som skriver mest om reality-TVDagbladet topper reality-statistikken

Mediehus Antall oppslag:
Dagbladet 622
TV 2 532
Seher.no 439
Nettavisen 312
VG 174
Klikk 98
Dagbladet TV 94
Fredrikstad Blad 87
Sosialnytt 85
Aftenposten 85


Kilde: Retriever

Pumper ut nettsaker om egne realityprogrammer: - Har et habilitetsproblem