Mener Finn ikke tar nok ansvar i kampen mot diskriminering - ble invitert til møte

- Dette er ikke noe Finn direkte vil tjene mer annonsekroner på, men jeg er glad de likevel ser ut til å ha et ønske om å prioritere det.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I oktober utfordret Fredrik Fornes Finn.no for å ikke ta nok ansvar i kampen mot diskriminering. I en kronikk i Stavanger Aftenblad mente han det var på tide at landets fremste annonseplattform for stillingsannonser bruker sin posisjon og tar ansvar for å skape et mer inkluderende arbeidsliv. 

Like etter tikket det inn en melding og en utstrakt arm fra Christopher Ringvold, som er leder for Finn Jobb. 

- Han ønsket å takke for en god kronikk og kom samtidig med en invitasjon for å diskutere hvordan dette kan gjøres, forteller Fornes, til Kampanje.

Tirsdag møtte han Ringvold og leder for mangfold i inkludering i Schibsted, Sumeet Singh Patpatia, i Finns lokaler i Grensen i Oslo. 

- De skal ha skryt for å ta utfordringen og oppfordringen på best mulig måte. I stedet for å svare med motangrep og selvforsvar, ble jeg tatt godt imot og kjente bare på en genuin nysgjerrighet.

- Ble du overrasket da Finn.no tok kontakt?

- Egentlig ikke. Jeg hadde håpet at de ville respondere slik de gjorde - det var litt av grunnen til at jeg oppfordret akkurat Finn. Men jeg ble likevel positivt overrasket over at Singh Patpatia også ble med. Det viser at de virkelig tar det på alvor, sier han.

I løpet av en drøy time fikk Fornes innsikt i hvordan Schibsted jobber med mangfold og inkludering, før han delte sine forslag.

- Hva fikk dere ut av møtet?

- Vi hadde en veldig god dialog, hvor jeg blant annet fikk komme med mine innspill til konkrete tiltak. Jeg synes uansett det viktigste er at en så stor aktør viser oppriktig nysgjerrighet og vilje til å lytte. Dette er jo ikke noe Finn direkte vil tjene mer annonsekroner på, men jeg er glad de likevel ser ut til å ha et ønske om å prioritere det.

- En helt forferdelig praksis

Til daglig er Fornes kommunikasjonssjef i kommunikasjonsselskapet Hubify, og er overrasket over hvor mange stillingsutlysninger som har diskriminerende innhold. Han foreslår blant annet AI-funksjoner med automatiske advarsler som luker ut diskriminerende ord og setninger.

- Jeg vet ikke hvor mange stillingsannonser jeg har sett som etterlyser at kandidaten har «norsk som morsmål», eller at de ønsker søkere innenfor en bestemt aldersgruppe. Begge deler er diskriminerende og burde aldri komme på trykk. 

Ved flere anledninger har Fornes postet skjermdumper på Instagram av annonser som han mener diskriminerer, eller opererer i gråsonen. Han har også tagget de aktuelle virksomhetene i disse postene. 

- I et tilfelle ble det søkt etter unge mennesker til en ungdommelig avdeling. Dette er ren aldersdiskriminering. En annen annonse avsluttet med: «bare aktuelle kandidater vil bli kontaktet», som er en helt forferdelig praksis. Begge disse svarte meg og endret eller justerte innholdet, sier Fornes, og legger til at svært mange i klartekst bryter likestillings- og diskrimineringsloven.

- For det første er det ikke lov, og for det andre burde flere bli oppmerksomme på hvilke signaler de kommuniserer på vegne av merkevaren sin. Jeg vil understreke at jeg ikke legger skylden på Finn for at det diskrimineres eller at det er deres ansvar alene - men de er kjente og store - og kan derfor bidra til endring. Men dette er helt klart noe som vil ta tid, og noe vi må snakke mye mer om.

- Det er et verktøy som potensielt kan bidra til å løse problemet

Ringvold stemmer i at det var et positivt møte med Fornes, og at de deler forståelse av at annonser som ikke er inkluderende, er en samfunnsmessig utfordring.

- Og den vil vi gjerne bidra til å løse, sier Ringvold, til Kampanje.

- Vi synes at Fredrik har mange gode forslag som kan bidra til en positiv endring, og noen av forslagene som ble diskutert, har vi allerede på blokka.

I 2022 publiserte Finn Jobb 350 000 stillinger og hadde 90 millioner besøk. I september måned ble det lagt ut 13 800 stillingsannonser på Finn.

- Vårt viktigste bidrag i dette oppdraget handler om hvordan vi kan hjelpe til på kundesiden, og da særlig med annonseutforming slik at annonsene blir inkluderende. Mangfold og inkludering er noe vi jobber med internt i form av kompetansebygging og bevisstgjøring, og absolutt noe vi ønsker å videreføre til kundene våre. 

Han utelukker ikke AI-funksjoner i fremtiden som bidragsyter.

- Det er et verktøy som potensielt kan bidra til å løse problemet, men det er selvfølgelig mange avveininger i forhold til bruk av kunstig intelligens. Jeg tror ikke det er den eneste løsningen, men ser absolutt på det som et mulig verktøy.

- Det gjør meg fortsatt irritert

For å skape større bevissthet om problematikken i annonse-språket, ønsker Fornes seg flere oversikter.

- Finn deler årlig hvilke søkeord som er mest populære, men jeg kunne også ønske meg en liste over hvor mange annonser som blir stoppet, mest brukte ord og uttrykk i stillingsannonser og hvilke uttrykk som gjør at en annonse stoppes. Da blir det enda tydeligere når det helt klart diskrimineres.

Dette har blitt en hjertesak for Fornes, og begynte da han selv mistet jobben for fem år siden.

- Jeg som var i tjueårene fikk meg en ny jobb i løpet av et par telefoner, mens flere av kollegene mine på 50+ gikk arbeidsledige i flere år. Det var et så tydelig tegn på aldersdiskriminering, og det gjør meg fortsatt irritert når jeg ser slike annonser i dag. Jeg er sikkert enda mer bevisst på dette fordi det skjedde rett foran øynene mine, men nå har jeg heldigvis fått plantet flere frø, som kanskje vokser til nye ideer med tiden. Og at nettopp Finn viser genuin interesse og er lydhøre, er veldig positivt med tanke på at det faktisk kan bidra til noe.

Mener Finn ikke tar nok ansvar i kampen mot diskriminering - ble invitert til møte