PR-topper tror ikke Økokrim-beslutning redder Solberg: - Saken går ikke over

- Jeg tror Høyre vil komme frem til at det ikke er bærekraftig at Erna Solberg er statsministerkandidat i 2025, sier daglig leder i PR-byrået Zynk.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Øyvind Hofsrud Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Nafisa Zaheer Journalist

Fredag formiddag kunngjorde Økokrim at de ikke kommer til å etterforske ekteparet Erna Solberg og Sindre Finnes for innsidehandel.

I løpet av Solbergs tid som statsminister, gjennomførte Finnes over 3000 aksjehandler, i perioden fra 2013 til 2021. Det var E24 som avslørte aksjehandlene og Solberg har i ettertid erkjent at hun kan ha vært inhabil i flere saker da hun var statsminister.

- Økokrim har hatt god tid til å gjøre en grundig vurdering. Jeg vil tro det er en beslutning som står støtt, det må vi ha tillit til, sier partner i Zynk, Guri Størvold, til Kampanje.

Økokrim har konkludert med at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbare forhold, og opplyser om at deres vurdering baserer seg på faktiske aksjehandler.

- Jeg tror dette gjør det mye enklere for Erna Solberg om hun tar valget om å fortsette, men realiteten i saken har ikke endret seg. All informasjonen som har kommet ut om saken er jo den samme, selv om Økokrim nå vurderer at de ikke åpner en etterforskning. 

Solberg har selv sagt at hun og Høyre tar en beslutning sammen om hva som skal skje fremover.

- Så får vi se hva de mener er best for partiet. Men jeg tror ikke denne saken går over selv om Økokrim for sin del har satt sitt punktum i sagaen om Finnes og Solberg - den fortsetter, mener Størvold.

Hun sier det vil komme nye avsløringer om hvordan Finnes har operert og at det har satt Solberg i en vanskelig posisjon.

- Jeg tror ikke mediene lukker denne boka og tenker, det var det, nå er vi ferdige. Redaksjonene jobber videre. Men når Økokrim har tatt denne beslutningen er det en enklere vei frem mot å stille som statsministerkandidat i 2025. 

Likevel har hun liten tro på at Solberg og Høyre vil konkludere med at hun skal være statsministerkandidat i 2025.

- Det er såpass mye som har skjedd, og det er mange ting som har svekket tilliten til politikerne, så jeg tror de vil komme frem til at det ikke er bærekraftig at hun er statsministerkandidat i 2025. Men dette bestemmer Solberg i ganske stor grad selv. Det er ikke noe som tilsier at hun må trekke seg verken i dag eller om en måned, det styrer hun selv.

- Det er store sko å fylle

Tidligere leder og eier av PR-byrået Geelmuyden Kiese, Hans Geelmuyden, er ikke overrasket over Økomkrims konklusjon om å ikke etterforske.
 
- Jeg kan ikke skjønne at noen trodde Økokrim kom til å starte etterforskning, sier Hans Geelmuyden, tidligere leder og eier av kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese.  
 
- Hvorfor er du ikke overrasket?  
 
- Grunnet Økokrims håndtering av Flem-saken. Flem er Huitfeldts ektefelle, og saken har mange likhetstrekk med Finnes saken.  

Geelmuyden forklarer at Pål Lønseth, som leder Økokrim, meldte seg inhabil i saken om Flem fordi han er tidligere statssekretær i Arbeiderpartiet, og bekjent av Huitfeldt.  

- I Finnes saken meldte Lønseth seg habil. Dermed malte han seg inn i et hjørne, sier Geelmuyden. 

- Hva gjør dette med Solbergs muligheter for å bli statsminister ved neste valg?  

- Solberg må passere tre hindre. Økokrim var det første. Det neste er høringen i Stortingets kontrollkomite 7. november, og det tredje er konklusjonen kontrollkomiteen vil komme med på nyåret. Etter dette får vi se hva hun bestemmer seg for, sier Geelmuyden, og legger til at han har observert at 62 prosent i en meningsmåling mener Solberg bør trekke seg som partileder.

- Solberg har rett i at politikk ikke er et hurtigløp, men en maraton. Nå samler hun informasjon for å beslutte rett. Samtidig tror jeg partiet ser seg om etter en ny leder – men det tar tid.

 Geelmuyden sier Solberg var villig til å stille sin plass til disposisjon etter valget i 2021.

- Da var det ingen som ville ta over. Så besluttet Solberg at hun stiller igjen i 2025, og partiet gikk i dvale. Nå må partiet våkne igjen, og se om det har egnede kandidater til å ta over. Det er store sko å fylle. 

Redder ikke Solberg:

PR-topper tror ikke Økokrims beslutning redder Solberg - Apriil-topp mener Erna fortsatt er stjerna. Fra venstre: Hans Geelmuyden, Guri Størvold og Trond Albert Skjelbred.

- Erna er fortsatt stjerna

- Erna er fortsatt stjerna for mange, sier partner og rådgiver i Apriil, Trond Albert Skjelbred, til Kampanje.

Hans umiddelbare reaksjon etter at Økokrim fredag kunngjorde at det ikke blir åpnet etterforskning av ekteparet Solberg Finnes, er at dette må være en lettelse for Høyre.

- Både for Solberg og Finnes, selv om man kanskje kan tenke at det hadde vært en fordel med etterforskning for å bli hundre prosent renvasket, sier han.

Det er ventet en pressekonferanse fredag klokken 12, der Økokrim vil begrunne hvorfor det ikke blir etterforskning. De sier handlene er grundig vurdert opp mot de faktiske opplysningene som foreligger, for eksempel kursstigning, og grunnlag for kursstigning.

Skjelbred sier nordmenn har høy tillit til Politiet.

- Dette må være en vel gjennomtenkt avgjørelse, hvis de velger å ikke bruke ressurser på saken, slår han fast.

- Hun har vist hva som bor i henne

Det neste spørsmålet nå er om Solberg fortsetter som Høyre-leder og stiller som statsministerkandidat i 2025.

- Det er en lang vei til 2025, men dette kan være et skritt på veien dit. Dette kan også være et steg mot at hun trekker seg, men Økokrims avgjørelse gjør at hun i så fall kan trekke seg frivillig. 

- Selv om den siste meningsmålingen viser at flere mener hun bør trekke seg og ikke kan stille som statsministerkandidat, så er det en stemning den dagen. Slikt endrer seg raskt, sier han.

Skjelbred mener hun har gjort mye riktig for å redde omdømmet sitt. 

- Så langt har hun håndtert mye bra, og stått i det. I tillegg til maratondagen da hun stilte opp i intervjuer hele dagen. I Norge forventer vi åpenhet, og det har hun i stor grad gitt, selv om hun også har blitt kritisert for at hun stilte opp. 

Økokrims avgjørelse gir Solberg et pusterom, mener han.

- Det har egentlig vært rolig for henne en god stund, fordi det har skjedd så mye annet i samfunnet og i verden. Men dette gjør at hun i større grad kan ta beslutninger, og dette være en lettelsens dag for Høyre, Solberg - og ikke minst Sindre Finnes.

Solbergs goodwill mener Skjelbred kan redde henne.

- Erna er fortsatt stjerna! Hun er en sterk merkevare - og sterke merkevarer klarer seg bedre enn mindre og ukjente. Hun har alltid vært bunnsolid og jeg synes hun er en imponerende dame. Hun har vist hva som bor i henne til det norske folk, for det mediepresset hun har stått i - er umenneskelig. 

PR-topper tror ikke Økokrim-beslutning redder Solberg: - Saken går ikke over