Svensk «underdog» landet storkontrakt med Oslo kommune: - Er med på å kickstarte oss

Konsulentselskapet Consid har foreløpig 25 ansatte på sitt Oslo-kontor. Ambisjonene er 300 ansatte og kontorer over hele Norge i løpet av få år.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud Journalist

Det svenske konsulentselskapet Consid kom inn i Norge i januar med sin første ansettelse. Nå teller selskapet 25 ansatte, men ønsker å vokse ytterligere før året er omme.

- Vi håper på å pushe tett på 40 signerte ved nyttår, men ender vi opp på rundt 30 så er vi fortsatt veldig fornøyde med det på ett år, sier sjef på norgeskontoret til Consid, Steffen Breen, til Kampanje.

Breen tok over norgeskontoret til Consid i august og kommer selv fra stillingen som Norgessjef hos CMS og Ecommerce software-selskapet DynamicWeb. Før den tid var han ansatt i Knowit som salgssjef. Mens nå har han altså tilliten fra sine svenske sjefer til å styre Consid og deres satsing i Norge. 

- Det er utrolig gøy og spennende å få denne tilliten. I hvert fall med den farten vi ønsker å ha, sier Breen.

Selskapet tok med seg flere av sine svenske kunder over til Norge da de skulle etablere seg, blant annet Telia, Volkswagen og Bank Santander. Totalt har de om lag 40 kunder som har norsk innkjøper på listen. Nå har imidlertid norgeskontoret landet sin egne første ordentlig store avtale. De er Oslo kommunes nye samarbeidspartner etter å ha landet en fire årsavtale med verdi på 600 millioner kroner.

- Vi ga tilbud på tre av fem kategorier og ble rangert som nummer én på alle tre.Vi kom inn som en underdog og slo ut alle de store konsulenthusene, sier Breen og forteller at Oslo kommune blir deres soleklart støre kunde i Norge.

- Er dere fremdeles sultne? Er dere i flere konkurranser for øyeblikket?

- Ja, vi jakter stadig nye kunder. Vi har en egen salgsavdeling som jobber med dette, sier Breen.

Norgessjef:

Steffen Breen, sjef for Consids norgeskontoret, har fisket inn sin første ordentlig store kontrakt for selskapet. Foto: Øyvind Hofsrud

Konsulentgigant i Sverige

Selv om Consid foreløpig er lite i Norge sitter de med meget gode kort på hånda for videre vekst. I Sverige er det om lag 1500 ansatte i selskapet som omsatte for nesten 1,4 milliarder svenske kroner i fjor, ifølge tall fra proff.

Nå har selskapet ambisjoner å vokse kraftig i Norge i løpet av få år.

- La oss si at vi håper å være 200-300 ansatte i løpet av 2-5 år, sier Breen.

- Er det målet?

- Det er målet. Foreløpig er vi kun i Oslo, men vi planlegger å bevege oss mot neste by allerede til neste år. På sikt ønsker vi å bli «den lokale leverandøren». I Sverige for eksempel har de over 30 lokasjoner hvor av et kontor er i Malmø med rundt 150 ansatte, mens like nord for Malmo, i Lund, har de enda et kontor med om lag 15-20 ansatte. Samme tankegang vil vi ha i Norge, sier Breen og fortsetter: 

- Vi vil etablere oss i Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand og andre store byer, men hvorfor ikke etablere oss på mindre steder som Sandefjord og Elverum hvis det finnes folk med kompetanse og kunder vi kan betjene på disse stedene? spør Breen. 

- Hvordan var det da for et Oslo-kontor å lande en kontrakt med Oslo kommune? 

- Det var midt i blinken. Ingen tvil om det. Den er med på å kickstarte oss. Samtidig gir en så stor kontrakt en signaleffekt. Vi har kommet for å bli, slår Breen fast. 

Det blir alltid en utfordring når du kommer fra Sverige og inn. Det første er å lære seg kulturen. Steffen Breen - CEO Consid Norge

- Det er alltid en utfordring å komme fra Sverige

Selv om etableringen av selskapet har gått tilsynelatende knirkefritt, så peker Breen, som selv er norsk, på utfordringer med å komme over fra Sverige.

- Det blir alltid en utfordring når du kommer fra Sverige og inn. Det første er å lære seg kulturen. Man må være litt svenske i starten - kjøre ting på svenske prosesser for deretter å tilpasse oss, sier Breen og fortsetter:

- Det som er fint er at vi kan lære både av våre svenske kolleger og norske konsulenthus. Men vi må tørre å finne den veien som passer oss, sier Breen som erkjenner at det har vært, og kommer til å være, noen voksesmerter på veien

For som en del av etableringen måtte selskapet finne midlertidige lokaler i Oslo. Lokalene de har holdt til i siden januar er nå kjøpt opp, og Breen må dermed ut på lokaljakt i tiden som kommer.

- Disse kontorene er midlertidige, så vi skal lete etter nye kontorer nå før jul og flytte ut herfra senest innen juli neste år. En ting jeg må tenke på nå er hvor stort lokale skal være. Skal det romme 50 personer? Skal det romme 100? Jeg vet rett og slett ikke. Men vi skal pusse opp og gjør det nye kontoret til vårt eget. Det er svenskene veldig opptatt av. De har in-house interiørarkitekter som setter standarden. I Sverige har hovedkontoret deres blitt kåret til Sveriges fineste kontor, så det er viktig, sier Breen.

- Hvor store kan dere egentlig bli?

- Vi kan nå en viss størrelse i Oslo, men hvis vi tenker den lokale forankringen så er det nesten ubegrensa. Men det blir spennende å se. Det viktigste er at vi beholder den familiære delen og at vi ikke blir en kjempebedrift hvor man ikke kjenner de man jobber med. Det skal være kort vei til meg og ledelsen.

- Vi ønsker å vokse og tiltrekke oss flinke talenter på reisen. Vi tenker mye på personalet, og da tror vi den familiære følelsen er viktig, avslutter Breen.

Svensk «underdog» landet storkontrakt med Oslo kommune: - Er med på å kickstarte oss