Snapchat-direktør tror vi står i et teknologiskifte: - Norge er tidlig ute

Digital direktør hos møbelgiganten Skeidar tror Augmented Reality kommer til å bli hyppig brukt, men han innrømmer at salget ikke gikk i taket da de prøvde seg.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Jeg tror at for markedsførere, media og merkevarer, så er verden et veldig komplekst sted og vanskelig sted å orientere seg i. Publikum retter oppmerksomheten sin mot mange forskjellige steder, og folk bruker mange forskjellige plattformer. Det jeg prøver å si er at vi må ta et steg tilbake og se på de helt grunnleggende prinsippene som vi har bygget industrien vår på, sier Will Scougal som er global direktør for kreativ strategi hos Snap - selskapet bak Snapchat.

- Vi må kommunisere der folk er, legger han til.

Scougal mener smarttelefonen er der annonsørene har størst sjans til å nå frem til publikums oppmerksomhet. Ettersom smarttelefoner blir en stadig større del av folks liv tror han at Augmented Reality, forkortet AR, blir en enda viktigere del av markedsføringsbransjen og at annonsørene må være villig til å bli med i det han mener er en stor utvikling på feltet.

- Undersøkelser gjort av Deloitte sier at mer enn 75 prosent av alle nordmenn vil ha et aktivt forhold til AR i løpet av 2025. Vi er midt i en enorm endring i tilnærming til hvordan folk bruker teknologi hver dag, noe som skaper en stor mulighet for markedsførere, sier Scougal.

Det har vært kjent at de digitale flatene Facebook og Google har levert dårlige resultater det siste året. I oktober kom det frem at også Snapchat leverer svake resultater. Snap-aksjene falt mer enn 25 prosent i en utvidet handel torsdag 20. oktober etter at selskapet rapportere svakere inntekter enn forventet for tredje kvartal. Scougal er likevel tydelig positiv til at AR-bruk- og annonsering vil få fotfeste i fremtiden.

Vi ser flere og flere merkevarer som innser at det er nye veier til produkttesting. Will Scougal, global direktør for kreativ strategi i Snap

- Norge er litt annerledes

Han mener annonsering på smarttelefon gjennom appene er fremtiden, han tror samtidig at flater som utendørs og TV kan løfte de moderne markedsføringskanalene ytterligere.

- Jeg tror alle kanaler vil spille en rolle. Mulighetene for oss i Snapchat er å bevise overfor merkevarer at de kan gjøre et effektivt løp hos Millennials og Gen Z. I samarbeid med tradisjonelle flater tror jeg det vil være enda mer effektivt, sier Scougal.

- Norge er imidlertid litt annerledes enn resten av markedet. Norge slår bredere med tanke på demografi, geografi også videre. Vi har mer enn tre millioner brukere i Norge, noe som er enormt. Norge er tidlige ute og store i bruken av denne teknologien, legger han til. 

- Snapchat leverte selv tunge resultater til tredje kvartal. Kan annonsering gjennom AR være med på å skape økt inntekt?
 
- AR leverer allerede målbar, repeterbar avkastning for annonsører, noe som bidrar til å oppmuntre flere bedrifter til å investere i formatet, sier Scougal som understreker at AR og Snap når ut til et stort publikum.
 
- Dette har ført til sterke eksempler det siste året på virksomheter som har oppnådd reell effekt og resultater via våre AR-verktøy. Til syvende og sist tror vi AR reduserer friksjon, øker selvtilliten og bringer moro til handleopplevelsen, og det er grunnen til at vi dobler ned på å finne kreative måter å forbedre handelsopplevelsen på, sier Scougal.

Skeidar: - Bidrar til trygg kjøpsbeslutning

En annonsør som i år gikk aktivt inn i AR-verden på Snapchat var møbelkjeden Skeidar. Digital direktør hos møbelgiganten, Lars Thomte, forteller at de forelpig ikke har hatt en tung tilstedeværelse på Snapchat. I sommer kjørte de imidlertid deler av en kampanje på snap hvor brukerne kunne «plassere» utemøbler på verandaen gjennom en Snap-linse.

- Vi syntes det var på tide å gjøre en målrettet aktivitet for å øke bevisstheten rundt oss som leverandør av hagemøbler, sier Thomte til Kampanje.

- Hva var det viktigste for dere? Målgruppa eller å teste AR som verktøy?

- Når vi planlegger en kampanje så er det i hovedsak for å nå en målgruppe med et tilpasset budskap. I denne kampanjen var målgruppen ganske så bred. Men Snapchat viste seg å ha god dekning her, så det var avgjørende, sier Thomte og fortsetter:

- Når det gjelder AR så er dette ganske nytt på det norske markedet, og det ligger ikke mye erfaringsgrunnlag å støtte seg på. Men vi vet fra det som er gjort i utlandet at møbelbransjen har spesielt god nytte av en AR-funksjon. Det er produkter som koster litt, slik at det er viktig for kunden at man er trygg i kjøpsbeslutningen, noe AR bidrar til i stor grad.

På snap:

Slik så det ut da Skeidar testet AR på Snapchat i sommer.

- Noe vi alle må forholde oss til på sikt

På spørsmål om Skeidar fikk solgt hagemøbler ved å benytte seg av AR svarer Thomte følgende:

- Nå er kampanjen liten i totalsammenhengen. Det er også en tidsbegrenset periode og en liten del av totalsortimentet. Vi hadde også kun deler av kategorien med AR-funksjon. Så i den totale sammenhengen kan jeg ikke si at vi selger mye møbler med AR, men isolert sett, kan vi si at, ja, det har definitivt en konverteringseffekt.

Hans spådom er at både 3D og AR er noe både Skeidar og andre annonsører kommer til å diskutere oftere som kanal.

- For oss er dette veldig nytt og spennende, og først og fremst en måte å få nye erfaringer på. Dette med 3D og AR er blitt stort i utlandet, og jeg tror dette vil utvikle seg enda mer i tiden fremover, slik at vi vil se flere aktører fra ulike bransjer som annonserer og bygger slike løsninger i egne kanaler. Personlig tror jeg 3D og AR er noe vi alle må forholde oss til på sikt, sier Thomte.

- Er det fremtidens måte å annonsere på?

- Definitivt! Det gjør produkt og pris annonseringen langt mer engasjerende, når du kan se produktet plassert rett inn i ditt eget hjem, direkte fra annonsekanalen. Hvis du etter hvert også kan betale direkte der og da, så tror jeg det vil kunne øke impulskjøpet betydelig, uten engang å ha vært på annonsørens plattform. Jeg tror vi kommer til å se mange kreative kampanjer som trigger til kjøp på en helt annen måte enn vi har sett til nå.

Tror på merkevarebygging

Scougal understreker at det ikke bare er brukerne av AR som er godt fremme i skoene i Norge, men at også merkevarer og annonsører ligger foran mange andre land.

- Vi har vært heldige som har fått jobbe med noen virkelig fremoverlente partnere som har vært med på utviklingen av AR. Vi har flere interessante partnere i Norden som har gjort noen veldig gode gjennomføringer av AR, sier Scougal.

- Ser du noen utfordringer med teknologien?

- Vi er heldige som har en plattform som tiltrekker seg flere folk for hver dag som går. Vi har et stort fokus på «hvordan kan vi gi disse folkene mer verdi på plattformen?». Fra mitt perspektiv er dette utfordringen også på merkevaresiden. Hvordan kan merkevaren spille en rolle i folks liv?, spør Scougal retorisk.

- Hva ser du på som de største fordelene med AR for annonsører? Er det best til løp-og-kjøp-tilbud eller merkevarebygging?

- Jeg tror begge deler. AR er hyperpersonalisert og gir derfor merkevarer storskala-oppmerksomhet når det brukes. Samtidig, når folk kan prøve forskjellige varer «direkte» gjennom AR så øker det sannsynligheten for at forbrukernes gjennomfører kjøpet. Forbrukeren sitter ikke bare og ser det på skjermen. De ser det på seg selv. Vi ser flere og flere merkevarer som innser at det er nye veier til produkttesting og at AR representerer en stor tilstedeværelse der, sier Scougal.

Snapchat-direktør tror vi står i et teknologiskifte: - Norge er tidlig ute