- Disse folkene er helter. 90 prosent av ukrainsk media holder fortsatt på, bortsett fra i de okkuperte områdene. Å jobbe i her i Norge og i Ukraina kan ikke sammenlignes. De jobber under helt forferdelige forhold. De er modige og veldig dyktige, sier administrerende direktør i MBL, Randi S. Øgrey.
Denne uken tok hun og resten av MBL imot Oksana Brovko, Victoriya Kuchurka, Lesia Lazorenko, Yaroslav Sukhomlyn, Svitlana Omelchuk og Victoriya Novytska som alle jobber med media i Ukraina.
Ukrainerne forteller at de brukte i overkant av 15 timer fra Ukraina til Oslo for dette møtet. Flere av dem har fått kjenne krigen tett på kroppen.
- Jeg bådde like utenfor Kyiv ved en militærflyplass som ble bombet tidlig i krigen. Da bestemte jeg og familien min oss for å flytte vestover til en liten forstad i nærheten av Lviv, sier Brovko.
Hun er selv leder i den ukrainske søsterorganisasjonen til norske MBL, men tok selv på seg journalisthatten i krigens første periode.
- Covid har gitt oss god erfaring med å jobbe på avstand og hjemmefra, men i de to første ukene av krigen var det umulig å jobbe på grunn av vår mentale tilstand. Det gjaldt nok ikke bare oss, men hele Ukraina. Da klarer man ikke engang å spise ordentlig. Vi glemte alt - det var som en fysisk smerte, sier Brovko til Kampanje og fortsetter:
- Men vi begynte raskt å lete etter nyheter. Jeg tok kontakt med mine utenlandske kolleger som jeg sendte intervjuer om hvordan folk i Ukraina opplevde det som skjedde. Jeg er selv egentlig ikke journalist, men jeg skrev disse dypt personlige og emosjonelle historiene. Det var en informasjonsbølge og jeg ble veldig fort opptatt hele tiden. Jeg tror jeg på den måten overlevde psykisk. I en periode sov jeg kanskje bare to timer per dager, resten av døgnet brukte jeg på å søke hjelp til mine kolleger. Og det gikk egentlig veldig greit, folk ville hjelpe. Flere sa «vi må hjelpe dere, bare fortell oss hvordan», forteller Brovko.
I tillegg til journalistutstyr, ble hjelmer, skuddsikre vester og medisinskrin raskt noe mediefolkene vendte seg til å bruke.
- Er det fortsatt mange som jobber som journalister i Ukraina?
- Noen dro fra landet fordi de har familie, men begynte da å jobbe utenlands. Vi har journalister som jobber fra Australia, Polen og Østerrike blant annet. Men noen journalister dro også til fronten for å kjempe, sier Brovko.