Ny DNB-reklame sammenlignes med dansk viralsuksess: - Vi gjør noe nytt med sjangeren

- Et grep i verktøykassa som er blitt brukt flere ganger, sier kreatør i reklamebyrået Pol.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

DNB tar store deler av følelsesregisteret i bruk i sin nye reklamefilm «Klassebildet». Der møtes 26 godt voksne nordmenn for å gjenskape et gammelt klassebilde. De skal representere et tverrsnitt av befolkningen med hver sin unike økonomi.Gjennom en rekke spørsmål fra fotografen om alt fra lønn til foreldrerollen, får vi illustrert hvordan livene våre påvirkes av økonomien vår. Ifølge DNB visste ikke skuespillerne hvilke spørsmål de ville få og alle svarer på vegne av seg selv. «Ingen økonomier er like, men alle er like viktige» er budskapet fra DNB og reklamebyrået Pol.

Les mer: DNB tar pulsen på nordmenns økonomi: - Noe av det mest emosjonelle vi noen gang har laget

Filmen har etter alt å dømme blitt tatt godt imot i sosiale medier, men det kreative grepet er – som noen påpeker – ikke helt nytt. «Fin jobb, men liker originalen bedre, skriver konsulent Christian Bernt i reklamebyrået WAL i kommentarfeltet på Kampanjes Facebook-side, og lenker til en fem år gammel reklamefilm for danske TV2 med tittelen «Alt det vi deler».Den ble laget av byrået &Co i North Alliance i 2017 i forbindelse med kanalens nye kommunikasjonsstrategi og tar utgangspunkt i et slags tverrsnitt av den danske befolkningen. I starten av filmen er de plassert i ulike bokser basert på hvor de befinner seg i livet nå, men gjennom en rekke spørsmål fra regissøren blir de satt sammen i nye og overraskende grupperinger. 

«Alt det vi deler» ble en kjempesuksess og fikk oppmerksomhet langt utenfor Danmarks grenser. Filmen sikret reklamebyrået også gull under reklame-VM. Se filmen her:

 

- En egen sjanger

Kreatør Robert Radoli i Pol, som denne uken ble kåret til landets nest  beste reklamebyrå på Kampanjes Byråprofil, kjenner godt til den danske reklamefilmen for TV2 og synes den har fått velfortjent mye ære, men heller ikke de var først ute, påpeker han.

- Filmen føyer seg inn i en rekke lignende stunt DNB har gjort på markedsføringssiden tidligere, sier Radoli til Kampanje. 

Radoli sier han svarer på vegne av kunden DNB og reklamebyrået i denne sammenhengen. - Å bruke mennesker til statistikk på den måten er en egen sjanger. Det er et grep i verktøykassa som er blitt brukt flere ganger, men TV2-filmen er kanskje den mest kjente, sier han til Kampanje.Radoli mener deres idé bygger på en helt motsatt innsikt. DNB-filmen handler om ulikhetene mellom oss, ikke likhetene. 

- Grepet egnet seg rett og slett for denne ideen. Å se på økonomisk mangfold og ulikheter gjennom to klassebilder med 30 års mellomrom, synes vi er en fin og emosjonell måte å prate om hva som former folk som mennesker og deres økonomiske situasjon. Og så er det veldig gjenkjennbart, de aller fleste har lurt på hvordan det gikk med gamle klassekamerater.

- Har dere vært inspirert av den danske TV 2-filmen?

- Ja, den filmen er godt kjent og absolutt generelt inspirerende. Det vi ble mest inspirert av fra den, i likhet med «virkelighetsfilmene» til DNB, var å lage noe vakkert og viktig basert på ekte folk og ekte følelser.

Radoli mener filmen til DNB skiller seg fra den danske ved at man her hadde «som utgangspunkt å påpeke ulikheter og få frem et annet budskap.»

- Flashbacket til klassebildet ble et grep i grepet som gjorde at vi følte at vi kunne gjøre noe nytt med sjangeren. 

Her kan du se  den nye DNB-filmen:

- Filmene er veldig like

Dosent Trond Blindheim ved Institutt for markedsføring på Kristiania forstår sammenligningen.

- De to reklamefilmene er veldig like når det gjelder både idé, og hvordan ideen er dramatisert, sier han.

Men det er ikke uvanlig når man lager reklame, mener Blindheim videre.

- Det kan tenkes et DNBs reklame er inspirert av den danske reklamen. Det kan også tenkes at de som laget DNB-reklamen har kommet på ideen helt av seg selv. Og det kan være at kreatørene har sett den danske reklamen, uten å huske det, og at den har dukket opp fra bevissthetsterskelen når de lagt DNB-reklamen. Man vet ikke alltid hvor ideene kommer fra.

Tidligere markedsdirektør i Nordea, nå foreleser og sensor ved Handelshøyskolen BI, Arne Lambech, er inne på noe av det samme. Også han fikk en følelse av at han «hadde sett dette før» da han så den nye filmen til DNB.
- Kreative personer vil hente inspirasjon fra flere steder. Det kan være hos tidligere Cannes-vinnere eller faglitteratur, eller at man har sett noe lignende for noen år siden som ligger langt bak i hjernebarken, sier han.- To kreative hoder kan også tenke litt av det samme på en briefing, legger han til.- Hvor langt kan man trekke inspirasjonen? 

- Når bildene eller dramaturgien er identisk eller lik, da er det en kopi. Men når det er elementer som ligner, så kan man være inspirert av det samme, sier han og legger til:- Jeg synes det er en bra film Pol har laget for DNB, selv om jeg tidligere har jobbet for en konkurrent, ler han. 

Det danske reklamebyrået &Co som ledes av nordmannen Ørnulf Johnsen ønsker ikke å kommentere saken. 

Tidligere markedsdirektør:

Arne Lambech er tidligere markedsdirektør i Nordea og foreleser i dag på Handelshøyskolen BI.

Ny DNB-reklame sammenlignes med dansk viralsuksess: - Vi gjør noe nytt med sjangeren