Tirsdag denne uken kunne Klassekampen melde at Dagsavisen nå tilbyr sine ansatte sluttpakke eller gavepensjon som følge av at Oslo-avisen nå vil motta omtrent seks millioner mindre i pressestøtte for 2022. Det ble klart fredag forrige uke, og samtidig varslet Dagsavisen kutt i antall årsverk og i papirfrekvens. Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm har ikke stukket under en stol at den harde kampen om Oslo-leserne og inntoget til Avisa Oslo har medført trangere tider for den verdibaserte avisen som ønsker å bli «venstresidens svar på Nettavisen».
- Tidligere vokste vårt digitale opplag solid hvert år i Oslo-markedet, men fra Avisa Oslo lanserte og til i dag har det i stedet blitt stående på omtrent samme nivå. Når papiropplaget samtidig går nedover i samme fallkurve som vi og tilsvarende aviser har hatt i mange år, har vi gått fra markedsvekst til markedsfall etter at aviskrigen startet.
Han beregner tapene i møte med Avisa Oslo til å beløpe seg til 20 millioner kroner, og forklarer det med at det digitale opplaget har stått stille de siste to årene.
- Hvis vi hadde hatt 3.000 ekstra abonnenter, som er et slags minimum av hva utviklingen tilsa før lanseringen av Avisa Oslo, ville vi hatt anslagsvis åtte-ni millioner mer i opplagsinntekter per år. På toppen av dette kommer tapte annonseinntekter. Så det kan nok fort dreie seg om over 20 millioner kroner på to år, sier Lysholm til Kampanje.
Han påpeker samtidig at Avis Oslos inntog også har vekket Aftenpostens konkurranselyst. Den Schibsted-eide avisen lanserte blant annet nylig et splitter nytt redaksjonelt Oslo-produkt.
- Etableringen av Avisa Oslo førte også til at Aftenposten satset friske millioner på lokal journalistikk i Oslo. Summen av disse satsingene har gjort det tøffere for oss, som jo ikke hadde mulighet til å investere mer, siden vi ikke har verken store overskudd, egenkapital eller tilskudd fra eiere å tære på.