Legger seg flat etter «klein» jakt på ny merkevaresjef for Calvin Klein: - Vi tar selvkritikk

American Sportswears jakt på ansatte som «smiler og ler hele tiden» vekker oppsikt.

Publisert / Oppdater

Bror Remen
Bror Remen Journalist
Bror Remen
Dag Robert Jerijervi Journalist

En stillingsannonse for en Brand Manager for Calvin Klein fra selskapet American Sportswear har fått bein å gå på i Linkedin den siste uken. «Noe av det kleineste, rareste og dummeste jeg har sett i en stillingsannonse noen gang», skriver Gard Michalsen, tidligere sjefredaktør i E24 og nå partner i jobbportalen Heia Nord-Norge, på Linkedin med et skjermbilde av annonsen.

Det er listen over personlige egenskaper selskapet ser etter som har fått mange til å reagere. På ikke mindre enn 21 punkter lister selskapet opp beskrivelser av drømmekandidaten som «en sprudlende og utadvendt gledesspreder», «alltid positiv», «har massevis av energi», «smiler og ler hele tiden» og «oppmuntrer og motiverer dine kollegaer og baker gjerne kake når de har oppnådd et mål eller har bursdag».

- De som har skrevet denne stillingsannonsen, ønsker å vise at de er et positivt selskap. Det stemmer nok for de som jobber der. Men her er det åpenbart at noen tok for mye Møllers tran og var litt for entusiastiske, og resultatet ble litt for ekstremt, sier Gard Michalsen til Kampanje.

American Sportswear er et norsk selskap som distributører klær fra merkevaregigantene Tommy Hilfiger og Calvin Klein. Jobben som Brand Manager for sistnevnte går blant annet ut på å pleie kunderelasjoner, sette salgsmål og «optimalisere presentasjonen» av Calvin Klein hos selskapets forhandlere.

Vi søker ikke en person som sitter og ler i en begravelse. Det er mulig det er dårlig formulert, men jeg selger underbukser. Jeg lever ikke av å skrive annonser. Petter Gedde

- Risikerer å miste godt kvalifiserte søkere

Michalsen mener selskapet beskriver en person som kanskje ikke eksisterer.

- Du beskriver også en arbeidsrolle som kan gjøre en person ganske svett og stresset. Sannsynligvis ble mange skremt bort fra å søke. 

Han tror mange jobbsøkere føler at de ikke passer inn i en spesifikk boks.

- Arbeidsgivere risikerer å miste godt kvalifiserte søkere når slike jobbannonser dukker opp. Det har blant annet blitt snakket mye om hvordan introverte ofte føler seg utelukket i arbeidsmarkedet. Personer som definerer seg som introverte kan være gode selgere, ha høy arbeidsmoral og kan være like flinke med mennesker som ekstroverte. De kan nok også være flinke til å bake kake.

Kleint:

Gard Michalsen i Heia Nord-Norge mener American Sportswear har gått litt for hardt ut i jakten på en ny Brand Manager for Calvin Klein.

- Vi tar selvkritikk

Petter Gedde i American Sportswear legger seg gjerne flat når Kampanje ringer.

- Vi tar selvkritikk på at annonsen har blitt opplevd som annerledes enn det vi har tenkt, sier han.

Gedde forteller at de har vært på jakt etter en person som passer inn sammen med de tre andre ansatte i selskapet, og at teksten er spissformulert og forsøkt fremstilt på en humoristisk måte.

- Vi stiller ingen krav til utdannelse eller erfaring, men vi har en del ønsker på egenskaper som vi sikkert kunne ha kortet litt ned på. Det vi ser etter er en energisk og blid person, og de finnes det mange av, sier han og fortsetter:

- Vi søker ikke en person som sitter og ler i en begravelse. Det er mulig det er dårlig formulert, men jeg selger underbukser. Jeg lever ikke av å skrive annonser.

Selskapet ser heller ikke etter en konditor, men en som bryr seg om sine kollegaer, understreker han.

- Jeg vil gjerne be om unnskyldning til de som har blitt provosert av annonsen. Det har absolutt ikke vært min hensikt og jeg vil være mer forsiktig med å forsøke meg på humoristiske eller flåsete vendinger fremover.

Skal ha fått over 400 søknader

Selv om American Sportswear har fått mye refs i sosiale medier, har det ikke manglet på interesse for stillingen. Totalt skal annonsen ha generert 400 søknader gjennom to annonseperioder på Finn. Den ble tatt ned fordi de ikke hadde kapasitet til å håndtere flere henvendelser, ifølge Gedde.

- Jeg skulle ønske vi hadde 100 stillinger som skulle fylles blant alle de fantastiske menneskene som faktisk har valgt å søke, til tross for annonsen. Blant disse kandidatene har vi allerede lykkes med å ansette to helt herlige personer, og vi holder fortsatt på å gå gjennom søknader, samt regne på om vi har mulighet ansette ytterligere én, sier Gedde.

- Frykter du at noen søkere kan ha uteblitt?

- Problemet vårt har vært å ha tid til å gå gjennom alle søknader, men det kan være noen bra kandidater har latt være å søke. Det er i så fall veldig synd. Hensikten med smørbrødlisten av personlige egenskaper var ikke kommunisere at vi ser etter noen form for supermenneske, men at vi søker en som passer hos oss uavhengig av bakgrunn. Det får vi ta til etterretning og utforme neste annonse annerledes.

Legger seg flat etter «klein» jakt på ny merkevaresjef for Calvin Klein: - Vi tar selvkritikk