Onsdag var Fredrik Solvang til stede på en debatt i regi av Norsk Journalistlag (NJ) om mangfold i mediene. Det er spesielt ett perspektiv han savner når mangfold diskuteres i bransjen.
- Det er veldig lett at samtaler rundt mangfold sentreres rundt etnisitet, religion og funksjonsnedsettelse. Det jeg tror hadde vært en mer hensiktsmessig ledetråd hadde vært å bruke klasse. Min erfaring er at da favner du også de gruppene jeg nevnte, men du får et mer systematisk syn på hvor det glipper, sa han fra scenen.
«Debatten»-programlederen viser til sitt eget arbeidssted, NRK, som et eksempel.
- Mine sjefer bor i Ullevål Hageby. De er naboer og venner med andre medieledere i Norge. De har klumpet seg sammen der. Hvis man innbiller seg at det ikke har betydning når man skal speile hele dette landet… Det har det, mener Solvang, som kunne legge til at han selv bor «flere steinkast unna», rett ved Frognerparken, til latter fra salen.
Overfor Kampanje forteller Solvang at konsekvensen er at det er middelklassen som får taletid i mediene.
- Vi har store problemer med å få den aller øverste fiffen i tale. Rikingene stikker til Sveits og vil ikke la seg intervjue. Så det er mellomsjiktet som i stor grad lar seg bli intervjuet som fagpersoner og andre kilder. Så bruker vi dessverre ofte de som tilhører de nedre klassene som typiske caser når vi skal ha frem et poeng. Gjerne når det lakker mot jul. Det er feil, mener han.
- I andre yrker som journalister gjerne vil sammenligne seg med, som advokater, leger og akademikere, er det i mye større grad allment akseptert at man tilhører middelklassen. Journalister vedkjenner seg ikke det. Det blir et problem hvis man ikke er bevisst egen klassetilhørighet. Første trinn i prosessen er å erkjenne hvor man selv hører til og hvordan det kan påvirke arbeidet, fortsetter han.