Matprodusent harselerer med Røkke: - Platt og billig PR-jippo

Norgesgruppens lavprisserie First Price er ute med sin smaleste reklame noensinne og får klart svar fra Røkke-selskapet Aker.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Tirsdag var det nok mange innbyggere i den sveitsiske byen Lugano som klødde seg i hodet over byens nyeste annonsør. Den norske merkevaren First Price har nemlig satt opp en utendørsreklame rettet mot Kjell Inge Røkke, på norsk, langs en meget trafikkert vei i byen.

- Det er egentlig bare litt gøy. Vi synes det passet godt i tiden vi lever i akkurat nå. Budskapet er «Det er ikke dumt å være lur», og uansett hvor man befinner seg så ønsker alle å være lure. Vi tenker at i tiden hvor man virkelig får kjenne på kroppen at matvareprisene øker, renten øker, strømprisene er høye og bensinprisene er høye, så er det ikke alt i Norge som er dyrt. First Price er en av de tingene man kan kjøpe for å spare litt, sier Nina Brendsrud Andersen, markedssjef i First Price.

Tidligere i år ble det kjent at Røkke meldte flytting fra Norge til Sveits. Grunnen til at han, og andre nordmenn med stor formue, flytter til Sveits er ifølge eksperter sannsynligvis grunnet skattefordeler i alpelandet.

- Hva tror dere Røkke selv tenker om reklamen?

- Reklamen står på siden av en ganske trafikkert vei i byen hans. Så om ikke han ser den så er det nok noen andre som gjør det. Jeg tipper noen snapper det opp og forteller han om stuntet. Han virker som en mann med glimt i øyet så det tror jeg han tar helt fint, sier Brendsrud Andersen.

First Price er en lavprisserie av dagligvareprodukter og er eid av UNIL som igjen er Norgesgruppens merkevarehus med en portefølje på hele 4.000 produkter. 

Idéen var for god til å ikke ta videre. Også er det sånn at det er ikke dumt å være lur, selv for en formuende nordmann i Sveits. Nina Brendsrud Andersen, markedssjef i First Price

Aker: - Litt platt og billig PR-jippo

12. september annonserte Kjell Inge Røkke at han pakket sakene og flyttet til Lugano i Sveits med beskjeden «for de som er Aker og meg nær, er jeg fortsatt bare et tastetrykk unna».

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er hverken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa. Min bolig i Asker, er overført som gave til min ekskone Anne Grete som vil bo på Konglungen sammen med våre to felles barn, skrev en av Norges rikeste menn i et brev til sine ansatte og aksjonærer. 

Dermed var skattedebatten i gang og flere politikere, deriblant SV, tok til orde for å skatteplikt ved utflytting. Når Kampanje tar kontakt med Røkke-selskapet Aker og kommunikasjonsdirektør Atle Kigen er ikke Aker-topppen veldig imponert. 

- Strider mot all markedsføringslogikk

Markedssjefen til First Price innrømmer at den nye reklame er av den smale arten.

- Ja, det er riktig. Den er veldig smal og strider mot all markedsføringslogikk. For det første selger vi ikke varer i Sveits, og for det andre så er den målrettet mot ett enkelt individ. Men idéen var for god til å ikke ta videre. Også er det sånn at det er ikke dumt å være lur, selv for en formuende nordmann i Sveits, sier Brendsrud Andersen. 

Hun forteller at målgruppen i seg selv imidlertid er bred, selv om reklamen retter seg utelukkende mot Røkke.

- Vi er et merke for alle som ønsker å spare litt der de kan. Derfor tenkte vi at dette kunne være et morsomt stunt med tanke på diskusjonen i media om nordmenn som flytter ut av landet. Det er et stunt i tillegg til annen markedsføring vi driver med for øyeblikket - samt et litt morsomt påfyll, sier Brendsrud Andersen. 

Hun forteller at reklameplakaten ble satt opp denne uken skal stå en hel uke.

Byr på humor:

Markedssjef i First Price, Nina Brendsrud Andersen, håper deres nyeste stunt skal få folk til å dra på smilebåndet i en tid hvor nyheter om at alt blir dyrere stadig topper avisene. Foto: Hilde Brevig.

- Reklamen er ikke politisk motivert

Selv om reklamen retter seg mot Røkke og diskusjonen om hvorvidt det er moralsk å flytte ut av Norge for å oppnå skattefordeler, understreker Nina Brendsrud Andersen at reklamen ikke er politisk motivert.

- Det er ingen politisk mening bak det - vi vil ikke blande oss inn i den diskusjonen. Dette var bare for å minne dem som har mye midler om at det også i Norge er noen ting som er billige, sier hun.

- Hvem er målgruppen?

- Her handler det først og fremst om å få oppmerksomhet. Målgruppen er alle som vil spare penger. Folk begynner kanskje å bli litt slitne av alle de negative nyhetene om alt som blir dyrere. Dette får kanskje folk til å trekke litt på smilebåndet, sier markedssjefen.

- Hva tror du innbyggerne av Lugano tenker?

- Jeg tror ikke de skjønner så veldig mye av det. Et varemerke som ikke eksisterer i byen og i tillegg står teksten på norsk. Men vi tenker at nordmenn som er der kanskje smiler litt. 

Brendsrud Andersen forteller videre at de nå skal spre stuntet på sosiale medier, i tillegg til kampanjen de allerede kjører.

- Vi kjører ut budskapet «ikke dumt å være lur». First Price skal være et smart valg, og også i det andre materialet vi kjører ut er det med litt glimt i øyet. Det skal ikke være flaut å ha First Price øverst i handlevognen, sier Brendsrud Andersen.

Matprodusent harselerer med Røkke: - Platt og billig PR-jippo