Han var Geelmuydens rådgiver da det stormet som verst: - Tenkte at nå er jeg jævlig ute å kjøre

Venn og tidligere næringslivstopp Ervin Kohn spilte en stor rolle i å få Hans Geelmuyden til å erkjenne han hadde kommet med rasistiske uttalelser.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I fjor sommer havnet Hans Geelmuyden i en opphetet diskusjon med kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf etter et intervju i Kampanje, der Geelmuyden hadde sagt at det ikke holdt å snakke «kebabnorsk» for å jobbe i PR-byrået hans. Det hele toppet seg da Geelmuyden kvitterte ut en kommentar på Facebook der han ba Ashraf lære seg vestlige verdier.

Kommunikasjonstoppen og styrelederen i Geelmuyden Kiese har i ettertid beklaget uttalelsen, som han mener var rasistisk. På Kampanjes Media Business-konferanse, som fant sted på Hotell Continental torsdag denne uken, fortalte Geelmuyden hvordan han hadde kommet frem til denne erkjennelsen.

Les mer: Ashraf om Geelmuyden-beklagelsen: - Jeg syntes det er modig

Han hadde med seg tidligere næringslivstopp og nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn. Han var blant de første Geelmuyden ringte for å rådføre seg i stormen, og spilte en stor rolle i den påfølgende erkjennelsen, ifølge Geelmuyden selv.

 - Jeg syntes litt synd på han. Han hadde tråkket rett ned i et «rabbit hole», men jeg kjente han så godt at jeg visste at han ikke hadde vondt i holdningene sine, sa Kohn fra scenen.

- Det Ervin sa til meg, som gjorde aller mest inntrykk, var at du hadde ikke sagt til en etnisk norsk at vedkommende slet med sine vestlige verdier, forteller Geelmuyden.

Saken fortsetter etter klippet fra Media Business 2021-2025:

- Tenkte at nå er jeg jævlig ute å kjøre

Ervin Kohn ledet den norske bedriften Savo fra 1990 til 2008, som har hatt Geelmuyden i styret, og er også forstander i Det mossaiske trossamfunn i Oslo. Han kjenner Geelmuyden fra tiden da de begge var studenter.

- Det som er problematisk i vårt veldig homogene samfunn, er at vi bærer på en usynlig ryggsekk som heter majoritetsprivilegier. Vi kobler sammen fordommene våre med intensjon, og tenker at hvis det ikke er intendert rasistisk, så kan det ikke være rasistisk, sier Kohn.

- Du sa «Hans, du er ikke rasist, men uttalelsene dine er rasistiske», la Geelmuyden til.

Andre Geelmuyden ringte, hadde en annen innfallsvinkel.

- Jeg ringte rundt til 25-30 stykker, og det som var ganske skrekkelig, var at veldig mange var helt enige med meg og trodde jeg ringte rundt for å få støtte. Jo mindre jeg likte folk, jo mer støttende var de. Da tenkte jeg at nå er jeg jævlig ute å kjøre. Hele Facebook-lenken var medlemmer og støttespillere til Resett, forteller Geelmuyden.

Skal jobbe med mangfold i GK

Ervik Kohn tror nøkkelen til å lykkes med mangfold, er å erstatte frykten i møte med det fremmede og ukjente, med nysgjerrigjet.

- Det heter at like barn leker best, og det tror jeg på, men det gir ikke best lønnsomhet. Får du inn mangfold i bedriftene, ikke bare på etnisitet, men på alle måter, så er tallene veldig klare. Det er mye større sjanse for å få lønnsomme, kreative, produktive bedrifter, enn bedrifter som er homogene, sier Kohn.

Han gikk egentlig av med pensjon tidligere i år, men er nå tilknyttet Geelmuyden Kiese som seniorrådgiver.

- Da Hans fikk føre at jeg hadde gått av med pensjon, tok han kontakt og sa at vi måtte spise lunsj sammen. Han fortalte at de hadde tenkt å bygge opp mangfold som et eget område og lurte på om jeg kunne hjelpe, sier han til Kampanje.

Kohn har ikke tidligere jobbet i kommunikasjonsbransjen.

- Men jeg har jobbet med kommunikasjon i hele mitt liv, så temaet er ikke nytt for meg.

Hans Geelmuyden fastholder at de har holdt mangfold høyt i Geelmuyden Kiese hele veien.

- Helt siden vi ble født i 89 har vi har mangfold i formålsparagrafen vår. Vi har sagt at vi skal være et mangfold med selvstendige individer med kunnskap og holdninger. De holdningene vi dyrker er integritet, mot og sans for humor. Det har vi etterlevd hele tiden, sier Geelmuyden til Kampanje.

Likevel:

- På etnisitet hadde vi falt bakpå og det jobber vi med, for å bli en enda mer kreativ virksomhet enn det vi er.

Han var Geelmuydens rådgiver da det stormet som verst: - Tenkte at nå er jeg jævlig ute å kjøre