Dokumentarserien «Toll» har blitt en populær serie på TV 2. En ny innbyggerundersøkelsen utført av Kantar på vegne av Tolletaten viser at det smitter over på omdømmet til tollerne, som har økt betydelig etter at serien gikk på lufta i 2020. Sesong tre hadde premiere i høst.
Omdømmeindeksen for 2021 viser at Tolletaten fikk 65 poeng på en indeksskala som måler parametere som påvirker omdømmet, mot 61 poeng i 2020 og 54 poeng i 2019. Det plasserer Tolletaten blant den fjerdedelen av offentlige virksomheter som har best omdømme.
Kommunikasjonsdirektør i Tolletaten, Kim Gulbrandsen, viser til at tallene er enda sterkere blant dem som har sett serien.
- Det som er interessant er at de 65 poengene er et gjennomsnitt hos befolkningen. Blant de som har sett serien ligger vi på 73 poeng når det kommer til omdømme, noe som er helt i toppsjiktet av de som er målt hos Kantar, sier Gulbrandsen.
- Vi syns det er et kjempegledelig resultat for Tolletaten. Dette viser at tilliten og omdømmet til Tolletaten bare fortsetter å vokse. Det har vært et målrettet og systematisk arbeid fra vår side fra start. Det var ikke slik at vi tilfeldigvis lagde denne serien, forteller Gulbrandsen.
Gulbrandsen forteller at Tolletaten satte seg fire kommunikasjonsmål for tre og et halvt år siden, og at disse nå er oppfylt, blant annet på bakgrunn av undersøkelsen fra Kantar.
- For tre og et halvt år siden satte vi oss fire kommunikasjonsmål for oss som etat. Dette var å bedre etatens omdømme, styrke rekrutteringen til etaten, bygge intern stolthet, og gi økt innsikt og forståelse for tolletatens virksomhet for befolkningen. I den anledning har det vært viktig for oss å være åpne rundt virksomheten vår. For oss «trumfer» åpenhet og ærlig kommunikasjon «alt», sier Gulbrandsen.