Også OsloMet er på listen. Regjeringen vil kutte 2,6 millioner kroner i bevilgningene deres. Storbyuniversitetet signerte nylig en ny avtale med PR-byrået Wergeland Apenes, men denne skal ikke være i fare som følge av kuttene, ifølge kommunikasjonsdirektør Sverre Molandsveen.
- OsloMet benytter i all hovedsak interne krefter til kommunikasjonsoppgaver. Samtidig er det nyttig å kunne benytte ekstern kompetanse til enkelte oppgaver som det ikke er lønnsomt å ha på fast basis selv, eller der vi i perioder trenger ekstra kapasitet. Vi planlegger derfor å fortsatt kunne benytte Wergeland Apenes og andre byråer til oppgaver der det er hensiktsmessig, sier han til Kampanje.
OsloMet brukte til sammen 23,8 millioner kroner på konsulenttjenester i 2020.
- Det meste av dette har gått til prosjekter og tjenester innenfor organisasjonsutvikling. Videre til tjenester innenfor rekruttering og til språkvask og oversettertjenester. 6,8 millioner kroner gikk til kommunikasjonstjenester. Det meste av dette igjen var til profilering av våre studier overfor potensielle studenter, sier Molandsveen.
Heller ikke han mener regjeringen oppnår det de ønsker når de beregner kuttet ut fra virksomhetenes bruk av en rekke ulike konsulenttjenester.
- Det virker også tilfeldig at dette kuttet bare rammer fire av de 21 statlige universitetene og høgskolene i Norge. Vi opplever videre at en moderat bruk av slike kommunikasjonstjenester er både hensiktsmessig og effektivt. Så vidt vi forstår representanter for regjeringen ønsker de å ramme bruk av kommunikasjonsbyråer til arbeid med samfunnskontakt og påvirkning - lobbyisme - i statlige institusjoner. Men OsloMet benytter uansett ikke byråer til slikt arbeid.
Les også: OsloMet bytter PR-byrå - tror ikke avtalen får stryk av ny regjering
Kampanje har vært i kontakt med Finansdepartementet i forbindelse med arbeidet med denne saken, men de har foreløpig ikke kommet tilbake til oss.
Næringspolitisk direktør i Abelia, Nils-Ola Widme, har tidligere uttalt til Kampanje at han er kritisk til grepet regjeringen tar.
- Regjeringen sier selv at de ikke vet fordelingen mellom disse svært ulike tjenestene, og effekten av kuttene er derfor umulig å forutse. Det vi likevel vet er at de statlige virksomhetene kjøper ekstern kompetanse fordi de ikke har denne kompetansen i egen virksomhet. Så en effekt kan vi slå fast - staten blir mindre kompetent, sier Widme.