Som Kampanje har omtalt i flere omganger, har Støre-regjeringen satt seg et mål om å kutte i statens konsulentbruk og få til en kraftig reduksjon i statlige virksomheters kjøp av kommunikasjonstjenester. Regjeringen har i første omgang foreslått et kutt i bevilgningene på til sammen 40 millioner kroner hos de 20 statlige virksomhetene som har regnskapsført mest på «artskonto 672 konsulenttjenester til organisasjonsutvikling, kommunikasjonsrådgivning mv.» de siste to årene.
En av de som har blitt utpekt av regjeringen som «konsulentversting», Digitaliseringsdirektoratet (Digdir), har nettopp inngått en ny kommunikasjonsavtale med en maksramme på inntil 24 milllioner kroner. Blant leverandørene finner man PR-byrået Gambit Hill + Knowlton.
- Vil regjeringens kutt ha noe å si for den nye avtalen dere har inngått?
- En avtale er jo en avtale, så den er inngått og juridisk bindende, men det er viktig å understreke at rammen på inntil 24 millioner kroner ikke er en forpliktelse til å bruke hele rammen. Avtalen gir oss handlingsrom og muligheter. Regjeringens foreslåtte kutt er noe vi ser på nå, men kuttet gjelder ikke en enkelt post, det blir i praksis et kutt på Digdirs budsjett, sier kommunikasjonsdirektør i Digdir, Onar Aanestad, til Kampanje.
Han fremholder samtidig at de ikke skal drive med lobbyvirksomhet på den nye avtalen.
- Denne avtalen gir oss tilgang til spisskompetanse og kapasitet på fagområder som for eksempel design og klart språk. Digdir kjøper ikke PR-tjenester knyttet til lobbyvirksomhet og politisk påvirkning.
Digitaliseringsdirektoratet oppstod 1. januar 2020 og består av det som tidligere het Altinn, deler av fagmiljøet for informasjonsforvaltning i Brønnøysundregistrene og Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi).
Les mer: Regjeringen skal spare 40 millioner på konsulentkjøp - disse 20 virksomhetene må kutte