Målet er å få frem innovasjoner som kan settes ut i produksjon og komme leserne og brukerne av Schibsteds mange aviser eller rubrikktjenester som Finn.
- Hva har vært utfordringene med tanke å få opp nye løsninger?
- En av utfordringene er at vi ikke har en god nok, norsk språkmodell som gjør at maskiner kan prosessere eller generere norsk tekst som brukerne ikke opplever er skrevet av en robot, sier han.
Han ser for seg at Schibsted og mediehus eksempelvis kan rapportere fra fotballkamper, men i et mer levende språk.
- Et typisk eksempel vil være hvordan man gjennom maskiner kan produsere et sammendrag fra en tredjedivisjonskamp i fotball og skrive det mer fargerikt - gjerne personalisert for deg utfra hvilket lag du liker og hva slags språk som treffer deg. Men da trenger vi en god språkmodell og det har vi ikke i dag på norsk. Du kan finne engelske tekster i dag hvor det nesten ikke er mulig å skjønne om det er en maskin eller menneske som har skrevet teksten.
- Hvordan lager manen god språkmodell?
- Forenklet sagt går det på å kaste alt innholdet vårt, Schibsteds, NRKs, Retriever osv inn i en enorm datalake eller brønn og så trene en algoritme på dette datasettet slik at vi kan få en norsk språkalgoritme. Dette kan igjen brukes til enormt med "use-case" - f.eks. til å skrie fotballreferatet som nevnt over eller i en chatbot som banker ofte bruker i dag.
- Er AI-teknologien først og fremst tenkt brukt innenfor nyhetsproduksjon?
- Nei, det er mange bruksområder. F.eks. å styrke vår utvikling av kontekstuelle annonser. Personalisering er annet åpenbart område i tillegg til alt vi ser for oss av automatisering av arbeid som journalistene bruker unødvendig tid på i dag.
- Har arbeidet med personalisering stanset litt opp?
- Nei, ikke i det hele tatt. Vi har bygget opp modulen vår Cuate og den virker på forsiden av flere av avisene våre. Toppsaken er redkasjonelt styrt mens sakene lenger er personaliserte, sier han.
Ett annet bruksområde kan ifølge data- og teknologisjefen i Schibsted være moderering av kommentarfelt på avissidene for å fjerne «nettroll og sjikanerende språk» eller gjennom bildegjenkjenningsteknologi fjerne annonser for våpen og seksuelle tjenester på rubrikksidene.
- Her klarer vi allerede i dag å luke ut noe, men i tvilstilfeller der vi ikke klarer å gjøre det helt nøyaktig så vil det sitte noen mennesker å ta valgene, sier han.
Professor Jon Atle Gulla ved Institutt for datateknologi og informatikk på NTNU blir leder for det nye senteret NorwAI.
- Bruk av kunstig intelligens krever reelle data i virkelig store mengder. Når vi nå får et samarbeid på tvers av bransjer og sektorer som vi ser i NorwAI, kan de ulike aktørene samtidig få tilgang til massive datasett som ikke bare vil bidra til forskningen, men også hjelpe industrien å bygge nye verktøy og forretningsmodeller, sier han.