Her er PR- og reklameanbudet «hele» bransjen har kjempet om - 33 byråer var i finalen

Seks byråer sikrer seg avtaler med Universitetet i Oslo. Pol får den største.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Ragnhild Aarø Njie

Som Kampanje tidligere har skrevet, har det vært rift om Universitetet i Oslos (UiO) nye rammeavtaler for strategi, reklame, mediekjøp og innholdsproduksjon. Universitetet sendte tidligere i år avtaler i fire kategorier med en totalverdi på mellom 25 og 30 millioner kroner ut på anbud.

Totalt 34 byråer har levert tilbud på én eller flere av kontraktene og alle som har blitt kvalifisert - hele 33 av dem - har kvalifisert og blitt invitert til casepresentasjon og deretter blitt evaluert av universitetet. Nå er det klart at det er Pol, Gambit, Boldt, Try Opt, Både Og, Red Ant og Newslab som skal dele på oppdragene.

- Vi er først og fremst glad for at interessen er høy. Til sammenligning fikk vi fire tilbud da vi utlyste tilsvarende konkurranse sist, sier avdelingsdirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt ved UiO, Berit Kolberg Rossiné,
 
Omfanget av anbudskonkurransen har utløst kritikk fra advokat Tore Frellumstad i Abelia, foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO.

- Denne anskaffelsen er etter mitt syn et eksempel på at man får unødvendig høye transaksjonskostnader. Til tross for at verdien av anskaffelsen til sammen kan komme opp i 25-30 millioner, forsvarer det nødvendigvis ikke en slik tilnærming, har Frellumstad tidligere sagt til Kampanje.

Men UiO tar ikke selvkritikk.

- Vi har gjort dette for å få best mulig vurdering av de gode kandidatene og hvem som ønsker å satse på oss. Vi tok jo litt feil på hvor mange tilbud vi skulle få, men vi synes det er viktig at alle får en reell sjanse til å vise seg frem, sier avdelingsdirektør Kolberg Rossiné ved UiO.

Spesielt når det gjelder kategorien for innholdsproduksjon, har det vært viktig, mener Kolberg Rossiné.

- Vi ønsker et bredt utvalg av byråer sånn at flere kan få en sjanse, og ikke bare de store kommuniksjonsbyråene. Og vi har ikke kjedet oss i denne prosessen, det har vært utrolig spennende. Dette er en mye bedre posisjon å være i enn å ha et fåtall byråer som du tenker; «jaja, vi får ta dem da, det var ingen andre som ville jobbe med oss oss». Nå har vi valgt de beste, sier hun.

Kolberg Rossiné understreker at de ikke har bedt om ferdige løsninger, men skisser.

- Vi har vektlagt hvordan de viser at de jobber, hvilken kompetanse de har og hvordan de ser for seg en løsning. Vi har ikke valgt en ferdig løsning, den må vi jobbe ut sammen med de utvalgte byråene på de oppgavene vi får fremover.

Pol: - Det blir ikke bedre enn dette

Aller størst interesse har det vært for oppdraget om markedsføring og innholdsproduksjon, som per nå også er det største avtaleområdet. Her har hele 20 byråer levert caseoppgave og blitt evaluert. 

Til slutt var det Trys datterselskap Pol som gikk helt til topps. De har blant annet konkurrert med We Are Live, Geelmuyden Kiese, The North Alliance og Gambit. Det er sistnevnte som har hatt denne kontrakten tidligere.

- Det blir ikke bedre enn dette. UiO var en så spennende kunde at vi umiddelbart fikk fot for utfordringen i pitchen. Da blir det ekstra gøy når hele teamet har gitt alt og brenner sånn for oppgaven samtidig. Når vi blir med i pitcher, så spiller det liten rolle om det er tre eller 20 med. Vi er med fordi vi ønsker å bidra for kunden, sier rådgiver og kundeansvarlig i Pol, Marius Eriksen.

- Har det vært hard konkurranse?

- Det har det åpenbart vært, siden så godt som alle byråer i Norge har deltatt.

- Kampanje tidligere skrevet om at UiO har fått kritikk for å ha invitert veldig mange byråer til presentasjon av case. Hva tenker du om denne kritikken? 

- UiO har vel ikke invitert noen spesielt så vidt meg bekjent. Det var et åpent offentlig anbud med de reglene som følger med det. UiO har bare fulgt reglene. Alle byråer kan da selv velge om man vil presentere. Det ønsket vi, og det viste seg å være lurt. 

Det er Gambit som har hatt denne kontrakten tidligere, og når neste års rekrutteringskampanje går på lufta, er den signert dem. Men deretter er det altså Pol som skal stå for rekrutteringen til landets største universitet.

Gambit: - Det er snakk om flere hundre timer

Gambit står imidlertid ikke helt tomhendt igjen. De har sikret seg en avtale med UiO på strategisk kommunikasjonsrådgivning. På dette området har UiO også tegnet avtale med byrået Boldt.

Syv byråer har kjempet om disse avtalene, inkludert Dinamo, Geelmuyden Kiese og Corporate Communications.

- Hvorfor har dere valgt to byråer på strategisk kommunikasjon?

- Universitetet har ni enheter. Dette er en avtale som hele universitetet kan bruke, enten det er UiO sentralt, et fakultet, institutt eller forskningssenter. De to museene, Naturhistorisk museum og Kulturhistorisk museum har et stort publikum nasjonalt og internasjonalt og kan trenge bistand fra ulike byråer. Vi vet ikke behovet ennå, så da trenger vi aktører med litt ulik profil for å få kreativ kraft eller gode innspill, sier Berit Kolberg Rossiné.

Avdelingsleder og seniorrådgiver politikk og myndighetskontakt i Gambit, Peter Skovholt Gitmark, er glad for å ha sikret seg en ny avtale med UiO.

- Det er veldig hyggelig. UiO er en spennende oppdragsgiver og vi gleder oss til å gå i gang med arbeidet. Det er naturlig at det er sterkt konkurranse om en så attraktiv kunde som UiO.

Gambit deltok også i reklamekategorien, mediekjøp-kategorien og content-kategorien, uten å gå videre med disse oppdragene. Konkurransen har både vært omfattende og krevende, forteller Skovholt Gitmark.

- Hvor store ressurser har dere lagt ned i dette?

- Her er det mange som har jobbet hardt for å vinne UiO. Det er snakk om flere hundre timer.

- UiO har fått kritikk for å ha invitert mange byråer til presentasjon av case. Hva tenker dere om kritikken?

- Det er naturlig at byråer som har lagt ned betydelig arbeide og har levert høy kvalitet får presentere både seg og besvarelsen. Jeg leser dette først og fremst som at UiO er en attraktiv oppdragsgiver som mange ønsker å jobbe med.

Tre byråer deler på content-avtale

Åtte byråer har levert tilbud på avtalen om mediekjøp. Her har Try Opt stukket av med seieren i konkurranse med byråer som The North Alliance, IUM og PHD.

15 byråer ville levere innhold til UiO i form av tekst, bilde og video. Her har universitet valgt ut tre byråer: Både Og, Red Ant og Newslab.

Alle byråer i alle kategorier har blitt evaluert på pris, relevant tilbudt kompetanse og erfaring, og caseløsning. De to førstnevnte har stått for 30 prosent av poenggivningen hver, mens caseløsningen har stått for 40 prosent.

Her er alle byråene som kvalifiserte i anbudskonkurransen, i alfabetisk rekkefølge:

Apriil Reklame, Atyp, Babusjka, Boldt, Både Og, Corporate Communications, DayTwo, Dinamo, FotoFolk, Gambit, Geelmuyden Kiese, Good Morning Naug, IUM, Los & Co, Manus, Mediacom, Mørland & Johnsen, Newslab, One Big Happy Family, Opt, Per Høy, PHD, Play, Pol Red Ant, Semway, Spoon, Tante Randi, The North Alliance, Trigger, Very Agency, We Are Live og Wergeland Apenes.

Les mer: Tøff byråkamp om studentmillioner - nå får Universitetet i Oslo kritikk

Her er PR- og reklameanbudet «hele» bransjen har kjempet om - 33 byråer var i finalen