Try-konsernet satser i nytt milliardmarked – vil vinne kampen om PR-kundene

Etter å ha blitt kåret til Norges beste reklamebyrå i 17 år, vil Try-huset nå erobre PR-markedet. - Try er flinke til å selge pizza, svarer PR-konkurrent.

Publisert / Oppdater

Tanja Reine og Knut Kristian Hauger

Etter godt og vel et år i drift er det norske PR-byrået, Try Råd, i medvind. Byrået, som er det femte selskapet i Try-konsernet, satser på å vokse ytterligere i året som kommer, og er sikre på å delta i Byråprofil 2020. For å delta i årets kåring var det nødvendig med en byråinntekt på 25 millioner kroner.

- Det viktigste for oss er å levere gode tjenester, og så er det så klart ekstra hyggelig om vi klarer å gjøre det bra på målinger som Byråprofil, sier daglig leder, Sindre Beyer.

Det et er stort marked Try-konsernet nå går inn i. Ser en på omsetningen til de største, norske PR-byråene er den på god vei mot én milliard kroner og det er dette markedet Try nå vil tappe inn på. Beyer omtaler Try Råd som et «all in» byrå, som skal løse kundens utfordringer med ulike virkemidler.

- Før vi etablerte Try Råd opplevde jeg at mange toppsjefer og markedssjefer etterlyste mer strategisk forståelse og samfunnsforståelse i de kreative miljøene, mens de ønsket seg merkreativitet og teknologifokus i de strategiske byråene. Ideen bak Try Råd er å kombinere de to verdenene, og det lykkes vi ganske godt med foreløpig, sier Beyer.

I dag har byrået en blanding av offentlige og private kunder, som spenner fra Politidirektoratet, NAV og Kulturrådet, til hotellkjeden Haut Nordic, Microsoft og konsulentselskapet BDO. Strategien er bevisst, de ønsker en variert kundemasse heller enn å kun gå inn i ett marked, og konkurrerer like mye med andre reklamebyråer og konsulentselskaper, som med rene PR-byråer.

- V i vil ha en god miks av kunder, for å kunne bruke den brede kompetansen vi sitter på, sier Beyer.

Samfunnskommunikasjon er meningen med livet i GK, derfor er dette integrert i alt vi gjør, mens de i Try har valgt å organisere samfunnskunnskapen i et lite anneks ved siden av Hans Geelmuyden

Teller nærmere 20 personer

Try Råd har hatt en streng rekrutteringsstrategi helt fra start. De ansatte, som nå teller nitten personer, er en miks av rådgivere, kreatører, tidligere direktører og journalister, deriblant flere profilerte aktører.

- Teknologer, kreatører og designere tenker på en annen måte enn personer med lang erfaring fra journalistikk og politikk, og et av de viktigste kriteriene når vi ansetter folk er at de har lyst til å jobbe med mennesker som tenker annerledes enn dem selv. Det skjer ikke noe spennende hvis alle har samme bakgrunn, sier Beyer.

PR-byrået hadde i 2018 en byråinntekt på rundt syv millioner kroner, men med over 20 ansatte allerede vil denne inntekten fort ha doblet seg i 2019 og passere 20 millioner kroner om ikke lenge.

- Vi kommer til å vokse videre neste år, og har som mål å være blant de som er best i markedet opererer vi i, sier han.

Om Try Råd i fremtiden vil passere moderselskapet i størrelse ønsker han ikke å spekulere i.

- V i er hele tiden på jakt etter flinke folk. Det er ikke antall hoder som er viktig, men at det er de riktige hodene. Kjetil Try ser nok på datterselskapene litt som Gjert Ingebrigtsen ser på barna sine. Han heier på hver og en, og vil at alle skal gjøre det bra. Vi skal være gode avleggere fra et godt morselskap.

Drømte om å jobbe i Try

Blant rådgiverne som Try Råd har hentet inn det siste året finner man en rekke profilerte journalister og tidligere mediefolk.

- For meg var det viktig da jeg skulle over i denne bransjen at det var akkurat Try, og at det var Sindre Beyer som ledet byrået. Han er en helt annerledes sjef, med mer forståelse av teknologi og av reklamebransjen enn de fleste som har bakgrunn fra politikk, som vi begge har, sier, seniorrådgiver og ny partner i Try Råd, Åshild Mathisen.

Hun er et av Try Råds nyeste tilskudd, og kommer fra stillingen som redaktør i Vårt Land, og har tidligere vært politisk rådgiver i KrF. I fjor høst ansatte Try Råd også Kristian Skard, som gjennom 25 år har fulgt norsk topp-politikk tett som journalist i Dagsavisen, Dagbladet og i Dagens Næringsliv. I likhet med mange journalister ble han fristet av muligheten til å gjøre noe annet.

- Etter mange år med politisk journalistikk, er jo overgangen yrkesmessig veldig stor, men kunnskapen jeg sitter med er den samme, og det er den jeg bruker. Det handler om å forstå hvordan ting henger sammen, og se hvordan saker potensielt kan utvikle seg, alt fra en liten byggesak til et stort samfunnsmessigspørsmål, sier Skard.

- Gode på forskjellige saker:

Byråleder Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese, sier Try har «vært kjempedyktige over mange år», men at de er gode på forskjellige saker.

PR-konkurrenter lar seg ikke skremme

Konkurrentene fra PR-bransjen, som GeelmuydenKiese og Zynk, sier det er reklamebyrået Try de først og fremst måler seg mot.

- Try Råd kjenner jeg ikke så godt til, men Try har jeg mye pent å si om. I Norge er det egentlig bare ett norsk miljø vi benchmarker mot, og det er Try, sier byråleder Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese.

Han sier Try har «vært kjempedyktige over mange år», men at de er gode på forskjellige saker.

- V i tenker fortsatt at Try er flinke til å selge pizza, mens vi er flinkere på samfunnskommunikasjon. Try er Norges beste reklamebyrå, og GK er Norges beste kommunikasjonsbyrå. Samfunnskommunikasjon er meningen med livet i GK, derfor er dette integrert i alt vi gjør, mens de i Try har valgt å organisere samfunnskunnskapen i et lite anneks ved siden av, sier byrålederen.

Guri Størvold, daglig leder og partner i Zynk og vinner av årets PR-kåring, tror imidlertid at Try Råd kan bite fra seg i tiden som kommer.

- Vi har ikke merket noe konkurransemessig enda, men vi vet at det er veldig dyktige folk som jobber i Try Råd. Flere av dem hadde også passet veldig godt her i Zynk, så de kan nok bli en god konkurrent. Og så er det jo et byrå født av en allerede sterk merkevare, så det er ingen overraskelse om de vil gjøre det bra, sier Størvold.

Hun opplever at Try med sitt nye PR-byrå går inn i deres del av markedet.

- Vi opererer i den spisse strategiske enden, og vi ser at Try Råd også strekker seg i den retningen, selv om de kommer fra en reklamebyråkultur. V i vil fortsatt satse på endringsledelse, krisehåndtering og samfunns- og myndighetskontakt, og er ikke i tvil om at vi har valgt riktig vei. Nå skal vi bare strekke oss enda mer i den samme retningen.

BYRÅPROFIL 2019Årets PR-byrå

Plassering PR-byrå Fjorårets plassering
1.  Zynk (1)
2.  Trigger (2)
3.  Kruse Larsen (ny)
4. Apeland (5)
5.  Corporate Communications (4)

Try-konsernet satser i nytt milliardmarked – vil vinne kampen om PR-kundene