TV 2 ble tilbudt «Exit»: - I ettertid er det lett å si at det burde vi bare hoppet på

Slik endte høstens store dramasuksess i stedet hos NRK.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Høstens største norske TV-fenomen er utvilsomt NRK-serien «Exit». Ikke bare satte den fyr på ryktebørsen og spekulasjonene om hvem i finansbransjen som var inspirasjonskilden til de fire hovedpersonene, den samlet også rekordmange seere på NRKs strømmetjeneste. Etter bare halvannen uke hadde seertallet nådd millionen og seertallet bare fortsetter å vokse.

Det var imidlertid ikke selvsagt at serien skulle havne hos NRK. Etter det Kampanje erfarer, pitsjet produksjonsselskapet Fremantle også ideen til TV 2, som ikke slo til.

- Det håper jeg ikke! utbryter fersk programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, når Kampanje spør om TV 2 takket nei til «Exit».

Hun overtok jobben som programredaktør i oktober, og jobbet altså ikke i kanalen da arbeidet med «Exit» startet i 2017. 

- Etter det jeg forstår, så ble «Exit» pitsjet bredt til alle tv-kanaler, men NRK var kjappest på ballen, sier Haldorsen.

Hun innrømmer gledelig at hun gjerne skulle sett at historien hadde utviklet seg annerledes.

- Selvfølgelig skulle vi gjerne hatt «Exit». Det er et fantastisk prosjekt. I ettertid er det lett å si at det burde vi bare hoppet på, men jeg har lang erfaring fra produksjonsbransjen og vet at det er mange x-faktorer som gjør at et program havner hos en bestemt kanal.

Når Kampanje tar kontakt med dramasjefen i TV 2, Christopher Haug, om saken, svarer han. 

- Det eneste jeg vet er at det ikke ble pitsjet inn til dramaavdelingen, sier Haug. 

Ideen til «Exit» skal ha blitt presentert TV 2 første gang på et større pitsjmøte med et stort antall mennesker fra kanalen til stede.

Ny i TV 2:

Ny programredaktør, Kathrine Haldorsen, jobbet ikke i TV 2 da Exit skal ha blitt presentert for kanalen.

Satser på relasjonsdrama

Høstens store dramaserie på TV 2 heter i stedet «Mellom oss», og har i likhet med «Exit» Agnes Kittelsen i en av hovedrollene. Men der stopper også likhetene. Mens «Exit» er en beinhard thriller fra finansverdens skyggeside, er «Mellom oss» et relasjonsdrama som går under huden på to ektepar.

Etter en snau uke har første episode en Total Screen Rating på 413.000 seere, noe Haldorsen er fornøyd med.

- Det er veldig bra. Vi er veldig fornøyd med å ha laget et godt relasjonsdrama som vi tror folk flest kan kjenne seg igjen i. Det er en sterk cast og en god historiefortelling fra Anagram og danskene. Det er gøy, for dette er et samarbeidsprosjekt, sier hun.

- Hva er ambisjonene dine på drama?

- Vi har store ambisjoner om å treffe godt med norsk innhold. Når man skal konkurrere med verden beste dramaserier, som «The Crown» på Netflix, så må svaret være at vi lager drama med norsk innhold som folk kan identifisere seg med. Hyggelig å se at gid torsk Jeg tenker på dramaer som «Hjerteslag», som ikke er blant de mest påkostede dramaene, men som forteller gode norske historier.

NRK: - Opplevde ikke stor konkurranse

I NRK legger de ikke skjul på at «Exit»-suksessen er overraskende.

- Vi tenkte at dette var et prosjekt som ikke nødvendigvis var så bredt, men vi tenkte at dette ville bli veldig bra og at det hadde en målgruppe, sier dramasjef Ivar Køhn i NRK til Kampanje.

Han opplevde ikke at de måtte ta en rask beslutning for å holde programmet unna konkurrentene.

- Vi har aldri hatt noen følelse av at det var kjempestor konkurranse om prosjektet. Fremantle kom med prosjektet til Vegard Stenberg Eriksen (tidligere NRK-produsent, red. anm) og vi så på intervjuene av de fire gutta (som serien er basert på, red. am), sier Køhn.

Deretter ble manusforfatter Øystein Karslen koblet på og NRK gikk inn med penger i prosjektet.

- Øystein Karlsen er en mann som leverer, og vi så det som et stort fortrinn for prosjektet. Vi tok en kalkulert risiko med tanke på at dette ikke var et bredt prosjekt, men vi syntes det var bra prosjekt.

NRKs dramasjef mener det er helt vanlig å gi slipp på konsepter som gjør det godt andre steder.

- Det handler om hva man har av muligheter og hva man kan skyte inn av penger. Når vi sier nei til prosjekter, så gjør vi det ut fra vårt eget behov og hva vi trenger akkurat da. Det kan godt hende sånne prosjekter får liv andre steder.

Det skal nevnes at høstens andre store dramaserie på NRK, «Twin», bare har samlet halvparten så mange seere som «Exit» med et budsjett som er dobbelt så stort.

Les mer: Har dobbelt så stort budsjett og halvparten så mange seere som «Exit»

Produksjonsselskapet bak «Exit», Fremantle, ønsker ikke å kommentere denne saken.

TV 2 ble tilbudt «Exit»: - I ettertid er det lett å si at det burde vi bare hoppet på