Slik har «Hvite gutter» blitt en strømmesuksess: - Har vært en øyeåpner for oss

- Man skal le 99 ganger og gråte én gang, sier skuespiller og manusforfatter Eirik Hvattum om tredje sesong.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Tredje sesong av «Hvite gutter» har premiere 11. november på Dplay. Serien handler om livet til fire vestkantgutter i tyveårene som nekter å gi slipp på ungdomstidens glade dager.

Hovedrolleinnhaverne Johannes Roaldsen Fürst, Eirik Hvattum, Torjus Tveiten og Jørgen Evensen kom selv med ideen til serien, samtidig som de skriver episodene selv.

Eirik Hvattum, som spiller karakteren Jens, forteller at de for det meste blir inspirert av egne observasjoner, og ikke egne opplevelser når de skriver manus. 

- Vi tar utgangspunkt i gjenkjennelige problematikker også finner vi på masse tull. Det er overraskende lite som er sant, sier Hvattum til Kampanje.

Johannes Roaldsen Fürst, som spiller karakteren Leo, forteller at de fire skriver selv, også får de hjelp av tre andre tekstforfattere Julian Hagemann, Amanda Erlandsen og Jørgen Konradsen.

- Amanda er komiker og er også med i en episode i en morsom rolle, sier Roaldsen Fürst til Kampanje. 

- Vi har barnslige problematikker satt i et voksenperspektiv

I de to første sesongene er det mye humor, men også utfordringer knyttet til kjæresteforhold, forvetninger om utdanning og press om å ha ting, enten det dreier seg om hytte ved vannet, en vellykket start up eller det beste vorset.

- Hva seerne kan forvente av tredje sesongen med «Hvite gutter»?

- Åtte episoder. Det er hvert fall noe vi kan innfri på, svarer Hvattum og ler, før han legger til: 

- Vi bygger ut universet vi føler vi er i ferd med å skape. Mer familierelasjonsproblematikk, og kjæresteproblematikk. Forhåpentligvis tar vi noen teamer som kanskje er litt vanskelige å gjøre morsomme og prøver å gjøre dem morsomme, som for eksempel død.

Roaldsen Fürst at de som likte de forrige sesongene kan forvente mer av det samme med «Hvite gutter 3».

- Samme humoren, og kanskje enda litt bedre totalt. Også skjer det jo et par nye ting med alle karakterene. De blir sendt ut på nye reiser hele gjengen. Uten å røpe for mye blir alle satt på nye prøver, og nye aspekter ved det å være voksen, sier Roaldsen Fürst.  

- Vi har jo barnslige problematikker satt i et voksenperspektiv. Det er fortsatt en som sliter med å gå på Bjørkness, mens alle andre er advokater. Med sesong tre skal vi også litt inn i vennskapsproblematikk, skal man være venner med dem man har vært venner med hele livet eller vokser man fra hverandre, spør Hvattum.

- 99.5 prosent fiksjon og 0.5 prosent ekte

I et Instagram-innlegg tuller «Hvite gutter»-kontoen med oppmerksomheten «Exit» fikk, men de har selv ingen planer om å sjokkere like mye med den nye sesongen av «Hvite gutter».

- På ingen måte. Vi lar «Exit» ta sjokkfaktoren på egenhånd. Vi skal fokusere på å lage morsomme ting som folk skal kose seg med å se på, sier Roaldsen Fürst.

- Vi har et mål om å kødde mye med denne tredje sesongen. Det har vi et mål om å gjøre. Disse fire karakterene vi skriver er jo ikke basert på oss selv. Hvis vi kommer på Dagsrevyen, så kan vi svare på samme måte som Jon Øigarden, vi ikke spiller oss selv, sier Hvattum.

- Får dere mange spørsmål om det er dere selv dere spiller?

- Ja det er et spørsmål man får hele tiden, av både journalister og personer man møter. Så det er bare et stikk til journalistbransjen, sier Hvattum.

- Baker dere egne opplevelser i manuset?

- Mer egne observasjoner enn egne opplevelelser. Vi tar utgangspunkt i gjenkjennelige problematikker også finner vi på masse tull. Det er overraskende lite som er sant, sier Hvattum før han legger til:

- Kanskje 99.5 prosent fiksjon og 0.5 prosent ekte. Og de 0.5 prosentene er ekte, de er faen meg basert på intervjuer med ekte personer. 

Da gutta kom til oss med ideen var det åpenbart at her var det noe, og de har virkelig vist at de kan levere. Vi er utrolig stolte over å ha dem på TVNorge og Dplay. Eivind Landsverk

- Responsen dette fikk digitalt var over all forventing

Hele første sesong av serien ble sluppet på Dplay januar 2018, samtidig som episodene ble sendt på TVNorge. Andre sesongen hadde premiere i oktober samme år, og også sesong tre vil gå både på lineær tv og være tilgjengelig for strømming. 

Eivind Landsverk, programdirektør i Discovery Networks, er strålende fornøyd med hvordan serien har gått.

- «Hvite gutter» har vært en liten øyeåpner for oss. Det var et av de første prosjektene vi begynte å jobbe med utelukkende for å nå et yngre publikum. Og responsen dette fikk digitalt var over all forventing, sier Landsverk til Kampanje. 

41 prosent av seriens seere så sesong en på Dplay, mens 55 prosent av seerne hadde beveget seg over til strømmeplattformen for å se sesong to. 

Landsverk forteller at han raskt ble solgt på ideen.

- Det er veldig viktig for oss å bygge nye talenter. Da må vi prøve ut nye formater, og det innebærer en risiko. Men da gutta kom til oss med ideen, var det åpenbart at her var det noe, og de har virkelig vist at de kan levere, vi er utrolig stolte over å ha dem på TVNorge og Dplay, sier Landsverk.

Her ser du gjennomsnittstallene for «Hvite gutter» i aldersgruppen 10 til 79 år.

Snitt per episode Dplay TVNorge Totalt
Sesong en 116 000 164 000 280 000
Sesong to 147 000 119 000 266 00
Vært en «øyeåpner»:

Programdirektør i Discovery Networks, Eivind Landsverk, om «Hvite gutter». Foto: TVNorge.

- Treffer godt i en målgruppe Discovery ønsker å nå

Tv-sjef i mediebyrået Mediacom, Marianne Massaiu, sier seg enig med Landsverk i at seertallene er gode. 

- Det er et program som bygger dekning både lineært og på strømming. Det er et program Discovery Networks Norway nok ønsker skal levere godt på Dplay, og det gjør det, sier Massaiu til Kampanje.

- Et samlet seertall på over 250.000 er bra for en produksjon som «Hvite gutter» er. Det treffer godt i en målgruppe som Discovery Networks Norway ønsker å nå, legger hun til. 

Eirik Hvattum håper så mange som mulig får seg Dplay.

- Vi vil jo gjerne at flest mulig skal få seg Dplay så de får sett det. Vi vil hjelpe å bygge den spillern der, er jo det som er fremtiden, sier Hvattum.

Hvattum tror mange hadde lyst på en mer «køddete» serie som ikke tok seg selv så høytidelig.

- Også prøver vi jo å jobbe hardt for å lage det bedre og bedre, legger han til.

Roaldsen Fürst forteller at tredje sesong også vil inkludere Henrik Mestad, Kim Haugen, Emilie Nicolas, Hege Schøyen og sønnen hennes Jacob Schøyen Andersen

- Vi har fått med oss veldig mange gode talentfulle skuespillere som vi syntes er veldig flinke. Kanskje ikke de kjenteste fjesene, men de er utrolig morsomme og flinke så det er vi veldig glad for. Både unge talenter og mer etablerte teaternavn, sier Roaldsen Fürst.

- Jeg har veldig troen på den sesongen her, man skal kunne le 99 ganger og gråte en gang. Da er vi happy, da har vi fått til det vi vil. Du kan også bare le og, det går helt fint. Men ikke bare gråte, da har vi ikke fått det til, sier Hvattum.

Mer sjampanje:

Det blir mer sjampanjespretting i tredje sesong med «Hvite gutter». Foto: TVNorge.

Slik har «Hvite gutter» blitt en strømmesuksess: - Har vært en øyeåpner for oss