I vinter publiserte Olsen og Adrian Peretz, førsteamanuensis ved OsloMet, kronikken - Gillette har gått i purpose-fella. «Budskapet om merkets evne til å gi effektiv og god barberopplevelse forsvinner inn i en tåke av anti-mobbing, mannsroller og #Meetoo. Viktige saker i seg selv, men neppe veldig relevant for salget av barberhøvler og skum» skrev Olsen og Peretz den gang, noe som førte til en debatt om «brand purpose», hvor seniorrådgiver i Try kalte innlegget - Sløv kritikk av Gillette, og Olsen og Peretz svarte med innlegget - debatten ikke handler om budskapet, men avsenderen.
Dette var bakteppet da Olsen tok opp spørsmål om grønn og bærekraftig merkevarebygging på arrangmentet. Professoren visste blant annet til Starbucks sitt uttalte målsetting «To inspire and nurture the human spirit – one person, one cup and one neighborhood at a time», hvor på Olsen svarte med «dere lager kaffe».
Vi spurte Olsen om merkevarer bør holde seg litt til det de faktisk driver med.
- Jeg tror det. Jeg tror skomakerens barn skal bli ved sin lest. Jeg har ikke noe i mot at merkevarer forsøker å ta en litt større samfunnsrolle i utgangspunktet, men problemet er troverdighetskriterie, er det troverdig, spør Olsen.
Han mener «noen merkevarer kan være troverdige for noe, mens andre ikke kan det».
- Man må være ganske forsiktig. Det er det ene problemet, og det andre som jeg ikke gikk så veldig mye inn på i foredraget, er som blant annet Petter Gulli snakket om, problemstillinger rundt greenwashing. Drar du den for langt, slik at du ikke kan forsvare den kommunikasjonen du har, gjennom det du faktisk gjør gjennom produkter og tjenester, så er du veldig ute å kjøre, sier Olsen.
Det siste punktet Olsen tok opp går på «kundenes motivasjon til kjøp og hva er behovene deres.»
- Hvis man går for langt inn i purpose verden, så er det ikke sikkert at kundene er med dit i det hele tatt, og da er det rett og slett bare bortkastede penger, fortsetter han.
Les Petter Gullis innlegg her: - Vil markedsførerne ta livet av bærekraften?