NRK satser på Snapchat-tv - lanseres i Norge i dag

Statskanalen har tidligere vært «veldig tilbakeholdne» til Snapchat.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

NRK er en av seks norske leverandører som står klare med tv-programmer når Snapchat lanserer sin satsing på tv-innhold kalt Snapchat Shows i Norge i dag. De andre fem leverandørene er VGTV, Splay, Media247, Matkanalen og Geeohsnap.

- Dette er en mulighet for NRK til å lære, og det er med den innstillingen vi går inn i dette. Oppdraget vårt er å være til stede der publikum er og vi vet at de er på Snapchat, som har over 80 prosent daglig dekning hos norsk ungdom, sier NRKs sosiale medier-sjef Laurie MacGregor til Kampanje.

Et tv-program på Snapchat Shows varer mellom tre og syv minutter og vises vertikalt, akkurat som alt annet innhold på Snapchat. De to første NRK-programmene som er klare for publisering på Snapchat er «Newton» og «FlippKlipp».

- Dette er to redaksjoner som har unge nordmenn som målgrupper og som har som en del av oppdraget sitt å være til stede der ungdom er. Dette er ikke eksklusivt innhold, men innhold som allerede er publisert på andre plattformer og som vi klipper om, sier MacGregor.

Hun forteller at de frem til nå har vært «veldig tilbakeholdne» når det gjeler publisering på Snapchat.

- Årsaken er at vi nesten ikke har fått noe data om hvordan publikummet bruker innholdet, eller hatt mulighet til å lede trafikk og brukere tilbake til NRKs egne plattformer.

Som en konsekvens av dette valgte P3 Nyheter å droppe Snapchat Stories til fordel for Instagram Stories. Det ga P3-redaksjonen bedre data og mer trafikk tilbake.

- Det var en vurdering vi var helt enige i, sier MacGregor.

Med Snapchat Shows får NRK imidlertid for første gang tilgang til innsikt- og analysemodulen til Snapchat. Det gir plattformen fornyet interesse hos statskanalen.

- Det gir oss for første gang muligheten til å finne ut av hvordan publikum på Snapchat forholder seg til NRK-innhold. Jeg er veldig spent på hva slags data vi får tilbake og hva innsikten betyr for NRK fremover. Det er en gylden anledning til å bli bedre kjent med publikum.

Oppdraget vårt er å være til stede der publikum er og vi vet at de er på Snapchat Laurie MacGregor

Snapchat-stjerne: - Ser ikke på NRK og VG som konkurrenter

Geeohsnap, som drives av Geir Ove Pedersen, er definitivt ikke ny på Snapchat. Han ble tidlig kjent for sine kreative illustrasjoner på plattformen og har klart å bygge seg en karriere av det. Han er allerede tilknyttet Snapchat gjennom deres Storytellers-program, der han tar oppdrag for ulike annonsører. Nå skal han produsere programmet «Geeohsnap Unexpected».

- Jeg ble spurt av Snapchat om jeg hadde lyst til å komme med et eget norsk show. De likte veldig godt innholdet mitt og ville at jeg skulle vise mer av det jeg driver med. i «Geeohsnap Unexpected» skal du ikke alltid vite 100 prosent hva du får se. Noen ganger tar jeg med seerne i en reise i min hverdag og de kule oppdragene jeg gjør, men det blir også anbefalinger, do-it-yourselfs og en miks av absolutt alt, sier Pedersen til Kampanje.

Han har tidligere tjent penger på å hjelpe annonsører på Snapchat, men dette er første gang hvor han tjener penger direkte fra annonsesalg på plattformen.

- Problemet har vært at Snapchat har hatt en vanvittig god app, men man må samtidig ha mulighet til å dra inn inntekter. Det virker som om Snapchat har begynt å skjønne det.

- Hva tenker du om å konkurrere med for eksempel NRK og VG om oppmerksomheten på Snapchat?

- Jeg ser ikke på dem som konkurrenter. Jeg har gjort dette fra dag én. Hele formålet har vært å underholde og glede mennesker. Selvfølgelig er konkurranse bra, men det er bare en håndfull Shows de lanserer i Norge. Jeg er stolt av å være med på et sånt prosjekt. 

Lager Snapchat-tv:

Geeohsnap, eller Geir Ove Pedersen som han egentlig heter, har bygget seg opp en karriere på Snapchat. Nå utvider han satsingen sin på plattformen. Foto: Magnus Winte

Ruller ut nytt annonseformat

Lanseringen av Snapchat Shows markerer første gang siden januar 2017 at teknologiselskapet inngår innholdsavtaler med norske mediehus. For nesten to år siden innledet Snapchat et samarbeid med VG, som fortsatt er det eneste norske mediehuset som har en såkalt Publisher Story på Snapchat.

- Vi er veldig stolte av suksessen vi har hatt med VG så langt, sier Rami Saad, som er sjef for internasjonale innholdssamarbeid i Snapchat, til Kampanje.

De viser til et snitt på 300.000 daglige visninger på VGs Snapchat-kanal og at hele 40 prosent av VGs publikum sjekker kanalen minst fem ganger i uken.

Nå håper Saad at lanseringen av Shows skal skape et enda større engasjement hos det norske publikummet. Snapchats tv-satsing er allerede lansert i en rekke andre land, og på verdensbasis har antall minutter brukt på Snapchats tv-programmer tredoblet seg siden starten av året. I tredje kvartal i år hadde 21 av tv-programmene mer enn ti millioner månedlige seere.

- Når du gir kreatører mulighet til å fortelle sine historier på mobil, og hjelper dem med bestepraksis, kan de skape veldig fengende historier. Vi kan ikke vente med å lansere dette i et marked som Norge, sier han.

Snapchat Shows baserer seg på en modell der Snapchat deler annonseinntektene med mediehusene.

- Det er veldig viktig for oss å bygge bærekraftige forretningsmodeller for våre samarbeidspartnere slik at de kan fortsette å utvikle sin investering i Snapchat. I dette tilfellet bygger det på annonseinntekter. Med Shows så introduserer vi også et helt nytt format vi kaller Commercials som annonsører snart kan benytte seg av. Det er reklamefilmer på maksimalt seks sekunder, «non-skippable», laget eksklusivt for Shows, sier Saad.

Det betyr at reklamefilmene er umulig å hoppe over, i motsetning til reklameformatet som går under navnet Snap Ads, som vises mellom Snapchat Stories. Dette er et format Snapchat-sjefen tror vil være spesielt interessant for merkevareannonsører.

Satser på tv:

Rami Saad leder Snapchats internasjonale innholdssamarbeid. Nå ruller han ut Snapchats tv-satsing med seks norske partnere. Foto: Snap Inc

NRK: - Alltid en vurdering

I november i fjor fortalte strategidirektør Thomas Manus Hønningstad i VGTV at de ikke var helt fornøyde med inntektssiden i Snapchat. Ett år senere har de fortsatt mer å gå på.

- Satsningen på Snapchat er fortsatt en investering, men vi er svært fornøyde med brukerutviklingen, hvor vi nå har over 300.000 daglige brukere på VGs Snapchat Discover-kanal, sier han til Kampanje.

- Hvilke forventninger har dere til «Spårtsklubben» på Snapchat?

- Vi ser frem til å lansere «Spårtsklubben» på Snap Shows. Programmet er allerede en stor suksess på VGs flater med 400-500.000 visninger i uken, og vi tror det vil passe perfekt til de unge målgruppene på Snap. Så får vi se hvor mye inntekter det blir, men i første omgang handler dette om å utvide universet til programmet ytterligere. 

I motsetning til VG, skal ikke NRK tjene noen penger på Snapchat. Årsaken til at de har valgt å bli med på Snapchat Shows, men ikke på Snapchat Publisher Stories, er at de på Snapchat Shows kan omgå reklamesalg.

- Publisher Stores er uløselig tilknyttet annonsesalg og inntektsfordeling. Vi skal ikke selge annonser, så det var helt og fullstendig utelukket. Dette er annerledes og det blir ingen annonser tilknyttet NRK sitt Show-innhold, sier Laurie MacGregor i NRK.

- Hva tenker dere om at NRK likevel kan være med på å bygge opp Snapchat som annonsekanal, dersom de lykkes med Shows?

- Det er en vurdering vi alltid må ta når vi publiserer på tredjepartsplattformer. Vi har tydelige hensyn å forholde oss til. NRK har som oppdrag å nå ut til åtte av ti nordmenn daglig og vi publiserer kun på tredjepartsplattformer i de tilfellene der vi ikke lykkes med å nå enkelte målgrupper så godt som vi skal på egne plattformer, sier MacGregor.

- Sånn er det i dag. Du må være på disse kanalene for å nå ut til unge nordmenn. Men vi etterstreber i størst mulig grad å publisere innhold som ikke er eksklusivt i disse kanalene. Målet er å bygge et forhold til NRK, slik at folk oppsøker NRKs egne plattformer i enda større grad fremover, legger hun til.

NRK satser på Snapchat-tv - lanseres i Norge i dag