Ny TV3-sjef jakter gull i sport etter uhell i kjærlighet

- Det har vært en krevende høst, sier Vegard K. Drogseth.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Administrerende direktør i mediehuset med det noe kronglete navnet Nordic Entertainment Group Norway (Nent), Vegard K. Drogseth, har bare tatt med seg én artefakt fra sitt gamle kontor til det nye i etasjen over. En flymodell i sølv som han har plassert i vinduskarmen bak kontorstolen hans.

- Jeg er fly-geek. Jeg startet en egen Instagram-konto i fjor, sier han og viser frem sin @norwegianpilot-konto på smarttelefonen. Den teller i skrivende stund 1204 følgere og 192 innlegg. Bilder på kontoen viser Nent-sjefen bak spakene på sitt Cessna-fly (som han eier med tre andre), med mørke solbriller, et forsiktig smil og tommel opp.

- Nå har jeg abstinenser for at jeg ikke har flydd på fire uker. Jeg vil helst fly én gang i uka, sier han.

I tillegg til færre flytimer, har det blitt mindre familietid på tobarnsfaren i høst. I midten av september ble det nemlig kjent at Vegard K. Drogseth rykker opp fra jobben som Viasat-sjef til å bli norgessjef i morselskapet som tidligere het MTG, men som nå har tatt på seg den nye identiteten Nordic Entertainment Group og som skal skilles ut fra MTGs øvrige virksomhet. Tidligere norgessjef Morten Aass har på sin side takket ja til en ny rolle som innholdsrådgiver for Anders Jensen, Nent Groups nordiske konsernsjef.

Drogseth går inn i en sjefsrekke som inkluderer navn som Kalle Lisberg, Hein Espen Hattestad, Trygve Rønningen og allerede nevnte Aass.

- Hva slags sjef blir du sammenlignet med dem?

- Det er ikke noe å sammenligne, men jeg kan fortelle hvordan jeg er som sjef. Jeg er veldig opptatt av å bygge lagånd og team, og ser på meg selv som manager og trener. Jobben er å få enkeltspillere til å utvikle seg og prestere, samtidig som det alltid er laget som er viktigst. Det er den jobben jeg har hatt i Viasat, men som jeg nå skal gjøre for hele mediehuset.

- Du brukte ikke flymetaforer for å beskrive lederegenskapene dine?

- Jeg kunne ha gjort det også, men det handler ikke så mye om lagånd. En verdi som er viktig for meg er å være en del av et fellesskap. Det er mye lettere for folk å kjenne seg igjen i fotballmetaforer. Alle vet hvor gøy det er å være på et lag som fungerer.

Visste ikke hva MTG var da han søkte

Drogseth startet som trainee i MTG i 2004, litt tilfeldig, som han selv sier.

- Jeg visste ikke hva MTG var for noe en gang, sier han.

Men han så en MTG-logo, og Drogseth, som hadde studert IT-ledelse, ble en av rundt 3000 søkere på et titalls Management Trainee-stillinger i MTG. Etter ett år som trainee som assistent til lederen av Viasat og i London, og et år i Viasat Sport, ventet seks år i RiksTV, i produktavdelingen, deretter som CRM-sjef og senere salgs- og CRM-direktør.

- Er det noen av dine tidligere ledere du har lært mer av enn andre?

- Hmm... Helt siden jeg begynte i MTG har jeg vært veldig heldig med alle lederne jeg har jobbet med. Jeg har lært masse av Hein Espen og ledere i MTG og jeg lærte masse av alle lederne i RiksTV, egentlig av alle som jeg møter i ulike jobbsammenhenger. Jeg har plukket litt og laget min egen filosofi inspirert av alle.

Som administrerende direktør i Nent Group Norge er han sjef for tv-kanaler som TV3 og Viasat4 og Viasport, strømmetjenestene Viafree og Viaplay, radiokanalene i P4-familien og distribusjonsselskapet Viasat. Mediehusets tv-kanaler har hatt et utfordrende år så langt. Samtidig som ungdom forlater tv-skjermen til fordel for nye plattformer, krymper Nent Groups andel av lineær-tv-seingen inn fra 10,2 til 9,6 prosent blant seere mellom 15 og 50 år fra januar til oktober.

- Hvorfor peker pilene den veien?

- For det første er det veldig tøff konkurranse. Den har egentlig bare blitt tøffere, og vi har ikke lyktes like godt med alt lineært.

- Tall fra IRM viser at det har forsvunnet nesten 140 millioner kroner ut av markedet for tv-reklame så langt i år. Vi vet at TV 2 øker omsetningen sin, men noen må jo blø her. Er det dere?

- Det har vært en krevende høst, men når vi ser på økonomien på tv-virksomheten vår, er det ikke kun isolert til lineært-tv. Tvert imot, vi ser også på hvordan innholdet presterer på Viafree og Viaplay og på våre sportskanaler. Jeg vil ikke ta ordet i min munn en gang, sier han med henvisning til «å blø».

- Er markedet blitt så modent at dere kan kompensere for svikt i reklamesalget på lineær-tv med vekst på digitale plattformer?

- Vi står på flere bein og vi har voldsom tro på vekst i fjerde kvartal i 2019. Vi har to nye spennende salgsavtaler med Fox, National Geographic og BBC Brit, så neste år øker vi dekning og varelager, og får en bedre sammensetning med flere menn i varelageret. Vi har også fortsatt den yngste snittalderen på seere. 

TV 2 og Discovery har varslet en prisvekst på tv-reklame på rundt fem prosent for neste år. Også Nent-sjefen kan varsle vekst.

- Vi øker prisene, men vi legger oss noe lavere enn konkurrentene.

Ny tv-toppsjef:

Vegard K. Drogseth tar Kampanje med på en rundtur i lokalene i Akersgata i Oslo. Her jobber rundt 150 av NENT-gruppens norske ansatte. Foto: Eivor Eriksen

Tapte reality-konkurransen mot Discovery

Den voldsomme troen på vekst i fjerde kvartal er tett knyttet til et knippe damer med gull i blikket som akkurat nå er i ferd med å innta franske håndballarenaer. Nent sitter på rettighetene til alt av håndball-EM og håndball-VM frem til 2026. Først ut er altså håndball-EM i Frankrike.

Da TV3 viste kvinnenes EM-finale i desember 2016, satte de rekord med et snitt på 1.347.000 seere og en seertopp på 1,7 millioner innom på det meste.

- Store mesterskap og store idretter er noe som fortsatt samler enorme seertall, og kommer til å gjøre det i årene fremover. Det at vi har den typen langsiktighet, gir trygghet for hva våre produkter kommer til å være i årene som kommer. Det er en bærebjelke. Vi ser på oss som at vi er hjemmet for håndball, sier Drogseth og smaker litt på ordene.

- «Home of handball», hjemmet for håndball... Det er kanskje ikke en veldig god oversettelse, smiler han.

Danske Ekstra Bladet har tidligere spekulert i at rettighetene til mesterskapene koster tv-kanalene rundt 30 millioner kroner stykket.

Vegard K. Drogseth vil si minst mulig om kostnadene.

- Jeg kommenterer ikke på summer, men det er en betydelig investering, sier han.

Mens store sportsrettigheter er dyre, men sikre investeringer, er det knyttet større risiko til å sette helt nye underholdningskonsepter på lufta. Det fikk NENT erfare da de gikk i gang med en norsk versjon av den britiske reality-suksessen «Love Island» i høst.

Programmet gikk seks dager i uka i beste sendetid kl. 21.30 og var også den store programlederdebuten til Tone Damli. Mange var nysgjerrige på første episode, men allerede på dag to startet problemene med teknisk svikt og seerflukt. Sammenligningen med Discoverys eksplosive og skandaleomsuste reality-konkurrent «Ex on the beach» talte heller ikke i Nents favør. Nå er det usikkert om programmet i det hele tatt kommer tilbake.

- Blir det mer «Love Island»?

- Vi er fortsatt i en evalueringsfase og vi har ikke tatt en endelig beslutning, sier Drogseth.

Med «Love Island» forsøkte tv-huset å gjenskape strømme-suksessen de har hatt med «Paradise Hotel» på vårparten på høsten. Det fungerte, mener Drogseth.

- «Love Island» fungerte bra på Viafree og Viaplay. I perioden det gikk var det blant det mest sette på Viaplay i Norden, sier han.

Til våren vender Nent tilbake til Mexico for en ny runde «Paradise Hotel».

- Må dere sprite opp «Paradise Hotel» etter at «Ex on the beach» har lagt lista for skandaler, fyll og sex litt høyere?

- «Paradise Hotel» går inn i sin 11. sesong og er noe annet nå enn det var for ti år siden. Vi jobber hele tiden med å utvikle programmet, men noe av det fansen ønsker å se, er drama og spenning, og det vil man kjenne igjen. Vi tror på «Paradise Hotel»-konseptet og frykter ikke konkurranse fra andre konsepter, men vi skjerper oss. Jeg tror seerne kommer til å oppleve en ny og «fresh» sesong, sier Drogseth lurt.

- Blir det drøyere?

- Vår ambisjon er ikke å matche «Ex on the beach» i drøyhet. Vi skal være tro mot konseptet.

Blink- og bomskudd i Syden:

I høst reiste TV3 tilbake til Gran Canaria både én og to ganger. Mens comebacket til «Charterfeber» var en seersuksess, ble ikke «Love Island» en ny reality-yndling. Foto: Eivor Eriksen

Klar for børslansering

Samtidig fortsetter Nent satsingen på drama, og noe av det Drogseth gleder seg aller mest til er premieren på deres nye krimserie «Wisting», basert på bøkene av Jørn Lier Horst og med Sven Nordin i hovedrollen. De siste årene har Nent lansert hardkokte krimserier som «Rekyl», «Rig45» og «Elven». Drogseth avviser at noen må dø for at dramaserien skal være interessant nok for dem.

- Vi ønsker ikke kun å produsere «nordic noir», så nei, det er ikke et kriterium at noen må dø i en serie for at den skal være aktuell for våre strømmetjenester eller TV3. Men ser man hva som produserer av nordiske dramaserier, så er det mye død, sier Drogseth, og «avslører» at det dukker opp noen lik i «Wisting» også.

De siste målingene av det norske strømmemarkedet viser at Viaplay kniver med TV 2 Sumo og HBO Nordic om andreplassen bak suverene Netflix.

- Er det en god posisjon å være i?

- Norge er et av de landene i Norden og kanskje verden hvor folk har flest abonnement i snitt. Så det å være i nummer to- og tre-posisjon, det er et bra sted å være. Men det er klart at det er tøff konkurranse, så det krever innsats å ta en sånn posisjon, sier Drogseth.

I løpet av første kvartal skal Nent Group på børs som et selvstendig selskap. Da vil også splitten fra MTG være komplett.

- Har du ambisjon om å kjøpe aksjer?

- Det er naturlig at jeg selv investerer i konsernet jeg er en del av og ansvarlig for å sikre vekst for, og jeg har tro på våre planer.

- Vil du anbefale venner å kjøpe aksjer?

- Andre får selv vurdere hva de ønsker å investere i, min jobb er å fokusere på å gjøre Nent Group til en suksess.

Splitten fra MTG skjer på samme tid som fusjonen med Get ville ha funnet sted, dersom ikke disse planene hadde blitt avblåst få uker etter at de ble offentliggjort tidligere i år.

- Hadde du fortsatt vært en del av Nent dersom selskapet hadde fusjonert med Get, tror du?

- Det hadde vært en kjempespennende utvikling for konsernet, så jeg hadde gjerne vært en del av den reisen, men det blir veldig hypotetisk nå. Nå er vi Nordic Entertainment Group og skal fokusere på underholdningsbiten. Personlig synes jeg det er vanvitittig motiverende og givende å få være med på å løfte selskapet videre.  

Ny TV3-sjef jakter gull i sport etter uhell i kjærlighet