DAB-nedtur i ny Deloitte-rapport: - Det er litt trist

Måler nordmenns medievaner og tallene er ikke lystige for DAB-entusiastene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I sin nye rapport over det norske folks medievaner har konsulentselskapet Deloitte sett på brukerutviklingen innenfor blant annet nye medietilbud som digital radiolytting og tv-strømming.

Når det gjelder radio kommer det frem i den nye Deloitte-undersøkelsen at den digitale lyttingen, DAB og internett inkludert, har økt fra 65 prosent til 85 prosent. Kun 15 prosent av lyttingen skjer dermed i dag på FM-nettet.

Det er på nivå med tall som radiobransjen selv har presentert den siste tiden som viser at mellom 85-90 prosent av landets rundt tre millioner radiolyttere fra før FM-slukkingen har blitt med over på det digitale. Undersøkelsen til Deloitte bekrefter dermed et tap av lyttere etter FM-slukkingen på mellom 300-450.000 nordmenn.   

Les også: Mistet rundt 300.000 lyttere - slik gikk det med DAB-overgangen

Men der lyttertallene til radiokanalene enn så lenge ikke skiller mellom forskjellige former for digital lytting, kan Deloitte i sin rapport bryte opp tallene på DAB og lytting på radio over internett.

Her kommer det frem at kun 53 prosent av lyttingen skjer på DAB. Ifølge tallene til Deloitte svarer 32 prosent at de hører på radio over internett og i apper.  

- FM-lyttingen går hardt ned, men internettlyttingen ligger ganske stabilt på rundt 30 prosent, sier Deloitte-konsulent, Joachim Gullaksen.

Les også:  Dobling av personer som vil betale for nyheter på nett

Nordmenns radiolytting

2.000 personer har svart på Deloittes store medieundersøkelse. Kun litt over halvparten hører på DAB. 

- Du har bedt forbrukeren om veldig mye

Totalt sier 62 prosent av de spurte nå at det finnes et DAB-apparat i hjemmet, opp fra 56 prosent i 2017, viser undersøkelsen til Deloitte.

- Så kan man jo lure på hva som skjer om vi spoler vi fem år frem i tid og du har en 5G-dekning som er ganske god. Da vil det neppe være like mange som er villige til å investere i et DAB-apparat hvis du kan få tilnærmet den samme kvaliteten på internett, sier Joachim Gullaksen i Deloitte.

- Når bare drøye 50 prosent sier de hører på DAB, kan man være fornøyd med overgangen da?

- Forbrukerne gir i alle fall uttrykk for at radio over internett er et godt supplement eller alternativ. Du har bedt forbrukeren om veldig mye når du tvinger ham over på DAB blant annet ved å kjøpe et apparat og gjøre en innsats. Da ber du også om å miste noen av de lytterne, sier han.

- Hvordan tror Deloitte smarthøyttalerne vil slå ut for radio?

- Smarthøyttalere representerer et så enkelt brukergrensesnitt at både radio, og ikke minst podkaster, kan få et oppsving.

Merker ikke kvalitetsforskjell

 I forkant av slukkingen gikk den norske radiobransjen tungt ut med at DAB ville gi lytterne et bedre og bredere radiotilbud med en lang rekke av nye, digitale radiokanaler. Fortellingen her fra radioindustrien var at det nærmest ville være umulig på FM eller internett å utvikle innholdet på radio med flere kanaler. I overkant av 62 prosent av de spurte sier de har et DAB-apparat i hjemmet, et tall som nok ligger noe lavere enn tidligere tall fra Kantar Media.

Men mer skuffende må det være at respondentene til Deloitte er så lite fornøyd med «den opplevde kvaliteten».


- 24 prosent sier at FM er bedre og 42 prosent sier de ikke har merket noen forskjell. Det er jo litt trist, sier Deloitte-konsulent Joachim Gullaksen.

Det er sjette året på rad at Deloitte presenterer tallene på utviklingen i brukervaner på det norske mediemarkedet. Undersøkelsen gjennomføres av analysebyrået Yougov på oppdrag fra konsulentselskapet Deloitte. Tallene presenteres på et frokostseminar senere denne uken hos Deloitte.

Ukentlig podkast-lytting

2.000 personer har svart på Deloittes store medieundersøkelse. Der kommer det frem at den eldre delen av befolkningen enn så lenge ikke er bitt av podkast-basillen. 

Flere kaster seg over podkaster

Færre lyttere gir også mindre penger i kassa for de norske kommersielle radiokanalene. Ferske tall fra måleinstituttet IRM, som Kampanje denne uken omtalte, viser samtidig at nedgangen i radioomsetning så langt i 2018 er betydelig. Radioomsetningen har gått tilbake med over åtte prosent, eller drøye 40 millioner kroner etter tre kvartaler i 2018. Her kan det være grunn for bransjen å kikke nøye på utviklingen innenfor podkastmarkedet, slik den kommer frem i Deloitte-rapporten.

I rapporten slås det fast at «podkast er et nyere fenomen som flere generasjoner har begynt å benytte seg av».

Av de under 35 år hører over 60 prosent på podkast regelmessig og blant forbrukere helt opp til 51 år hører halvparten på podkast. Av den eldste generasjonen er det kun 14 prosent som hører på podkast.

Av de som hører på podkast høres det mest på de digitale programmene når de er hjemme (78%) og når man er på reise (31%).  

- Den generelle radiobefolkningen er nok litt på den eldre siden enn den yngre. Men på podkast og strømmeversjonen av radio så har du en helt motsatt kurve, sier Gullaksen.

Blant de over 71 år så har 86 prosent aldri hørt på et podkastprogram

- Strømming har kommet til hele befolkningen også i de eldre generasjonene, noe vi ser på bruken av tv-strømming. Men på podkast tenker jeg at det er en teknologi-cliff som de eldre lytterne skal over. Hadde det vært lettere å navigere i sine favorittprogrammer så hadde de strømmet dem som podkasts, men så vet man ikke hvor man finner dem og hvilke devicer man trenger, sier han.

Han tror derfor det kan ligge en oppside for podkast-produsentene fremover.

- Det er i hvert fall unaturlig hvis den generasjonen som høres mest på radio ikke ville velge programmene selv, sier Gullaksen

Strømming av radio kan derfor bli en betydelig utfordring for DAB-radioen når den yngre delen av radiomarkedet vokser opp og eventuelt tar med sine nye radiovaner i mer voksen alder. I målgruppen 14 til 34 år hører opp mot 30 prosent på podkast minimum ukentlig.

- Det er ikke noen god DAB-nyhet?

- Nei, det er ikke det. Det blir strømming her også. Strømming på tv er populært og det er ingen grunn til å tro at det ikke skal bli populært på radio også, med mindre man tenker at radio er bare er bakgrunnsmateriale.

DAB-nedtur i ny Deloitte-rapport: - Det er litt trist