Zynk tjente penger på Meyer-krise – sikret seg ny SSB-kontrakt i samme slengen

Var dyrest, men sikret seg likevel Statistisk sentralbyrås PR-kontrakt.

Publisert / Oppdater

Marianne W. Røiseland

Til tross for at Zynk var dyrest, utkonkurrerte PR-byrået både Burson-Marsteller og Gambit i konkurransen om en tre år lang kontrakt med Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Dette er ikke noe vi ser noen grunn til å uttale oss om, sier leder i medieavdelingen i Burson-Marsteller Guri Ofstad Varpe.

SSB inviterte tre PR-byråer til å legge inn anbud på avtalen. Invitasjonen gikk til Zynk, Burson-Marsteller og Gambit. De tre byråene fikk frist på tre dager for å komme med tilbud om fremtidig krisehåndtering.

Ett av dem, Zynk, var fem dager før anbudet ble lyst ut allerede engasjert av SSB. Zynk skulle gi kommunikasjonsfaglig råd i krisesituasjonen byrået befant seg i med konflikten mellom SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen.

Stilte med topplag

- Hvorfor inviterte SSB de to andre selskapene til å komme med tilbud, når det tredje var godt i gang med arbeidet?

- Regelverket tilsier at vi må det når rammen for oppdraget er over 100.000 kroner. Samtidig vil vi understreke at anbudet som gikk ut 1. november var helt reelt, svarer administrasjonssjef Bjørnar Gundersen i SSB

I anbudskonkurransen ble de tre selskapene målt på pris og faglig innhold. Burson-Marsteller var lavest i pris og hadde pekt ut to av selskapets erfarne ledere som rådgiver for SSB. Likevel ble tilbudet fra Zynk, som også stilte med topplag, vurdert som best. Det var også det dyreste av de tre tilbudene.

Ifølge administrasjonssjefen var det en vurdering av «løsningsforslag, tilbudte konsulenter og referanser» som avgjorde valget.

Skal hindre nye kriser

Zynk kan nå signere en avtale for tre år med SSB. Avtalen har en årlig ramme på 333.000 kroner.

- Det er alltid hyggelig å få tillit fra kundene, sier daglig leder i Zynk Anniken Haugen Jebsen.

Hun ønsker ikke å uttale seg om behandlingen av saken fra SSB sin side.

- Vi leverer tilbud der vi tenker vi har noe å bidra med, så er det opp til kunden å ta en avgjørelse, sier Jebsen.

- Oppgavene vil omfatte rådgivning i konkrete krisesituasjoner, men også veiledning for å forberede ledelsen på slike situasjoner og kommunikasjonsfaglige bidrag for om mulig å hindre at det oppstår kritiske situasjoner. Vi har behov for raskt å knytte til oss rådgivere med relevant erfaring, svarer Gundersen i e-post på spørsmålene fra Kampanje.

Arbeidet som ble utført i første fase er ikke evaluert, og faktura på oppdraget er ikke sendt inn. SBB forventer at kravet vil være på under 100.000 kroner, som er rammen for oppdrag som ikke konkurranseutsettes.

Zynk skisserer i sitt tilbud tre løsninger på de kommunikasjonsmessige utfordringene Statistisk Sentralbyrå har. Det første er å skape ro rundt SSB, dernest sikre at folk utenfor SSB forstår de store endringene som skal gjennomføres og, for det tredje; gjennomføre en «organisasjonsmessig utlufting» der ansatte får mulighet til å diskutere situasjonen.

Tilbudet ble levert før Christine Meyer gikk av som direktør.

Zynk tjente penger på Meyer-krise – sikret seg ny SSB-kontrakt i samme slengen