Han startet jakten på norsk Emmy i 2004: - Det var en total mangel på selvtillit

Jakten på Emmy startet for 13 år siden.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Denne uken tar hele den norske tv-dramabransjen bølgen for NRK og «Mammon II», som natt til tirsdag vant Emmy for beste internasjonale tv-drama. Det er første gang denne prisen har blitt delt ut til en norsk produksjon.

- Det har vært en stor glede i dag. Vi har jo jobbet med å løfte norsk drama i mange, mange år. Det blir en tydelig markering når vi vinner en såpass prestisjefull pris, sier Petter Wallace, som er eksternsjef i NRK.

Les mer: «Mammon II» vant Emmy for beste drama

Startet jakten:

Sammen med dramasjef Ivar Køhn i NRK, stod Peter Wallace i spissen for kampanjen «Emmy 2007», som ble lansert i 2004. Da jobbet både Wallace og Køhn i det som da het Norsk filmfond, nå Norsk filminstitutt (NFI). Foto: Scanpix

- Visste det var et hårete mål

Han har ikke hatt ansvaret for «Mammon», som er en internproduksjon, men stod i likhet med dramasjef Ivar Køhn i spissen for kampanjen «Emmy 2007», som ble lansert i 2004. Da jobbet både Wallace og Køhn i det som da het Norsk filmfond, nå Norsk filminstitutt (NFI).

- På det tidspunktet var det en total mangel på selvtillit i bransjen. Det viktigste formålet var å skape et engasjement og en tro på at vi kan fortelle norske historier som er vel så bra som det vi ser internasjonalt, sier Wallace til Kampanje.

I tillegg til NFI, stilte også NRK og Produsentforeningen seg bak initiativet, som resulterte i oppstarten av det årlige tv-dramakonventet, som inntil i fjor ble holdt på Losby Gods. Det var på dette konventet at man i 2004 ble enige om å sette seg et mål om en norsk Emmy-pris.

- Vi visste det var et hårete mål den gangen. En del av kampanjen handlet om å skaffe internasjonale mentorer som da jobbet internasjonalt og som gikk inn og jobbet med en del norske prosjekter i den perioden. Mange av de seriene ble realisert og ble starten på det norske dramaeventyret.

- Dere satte et mål om å få en Emmy-pris innen 2007?

- Ja, det gjorde vi, og jeg husker vi brukte mye tid på å fortelle at dette var et symbolsk mål, og da vi ikke nådde det, så tenkte mange «jaja, da har vi ikke fått til noe som helst», men det tok ikke så mange år før det virkelig blomstret i norsk dramaproduksjon. Nå er drama en av våre viktigste produksjonsområder.

- Vel lenge å vente

Den første norske Emmy-prisen kom ikke før i 2015, da Anneke von der Lippe fikk skuespillerpris for sin rolle i «Øyevitne».

- Hva hadde du sagt hvis noen fortalte deg i 2004 at det ville gå mer enn ti år før det ble noen Emmy-pris?

- Jeg hadde vel tenkt at det var vel lenge, men i mellomtiden har vi vunnet Prix Europa flere ganger, fått stor spredning av norsk drama med «Lilyhammer» som den største, så hadde jeg visst alt dette, hadde jeg vært ganske fornøyd.

Les også: Kalte Emmy-vinner «parodisk nyttårskalkun» - dette sier tv-anmelderen nå

Leif Holst Jensen, som ledet Produsentforeningen fra 2004 til 2014, forteller at hele ideen med tv-dramakonventet var at man skulle «unne hverandre vel og dyrke hverandre».

- Vi lagde et tilbakeblikk for noen år siden hvor vi så på hvor norsk tv-drama startet, og det er ingen tvil om at det har vært en voldsom utvikling og kvalitetsheving i alle ledd. Vi har lenge hevdet at norsk drama er på nivå med det beste i Norden, men nå kan vi med hånden på hjertet si at vi er på høyde med det beste i verden, sier Holst Jensen til Kampanje.

Vi skal ikke glemme at drama er en av de viktigste kulturbærerne vi har ut av Norge.

Petter Wallace mener bransjen i dag fremstår med en helt annet selvtillit enn i 2004.

- Og da snakker vi om en selvtillit på verdensklassenivå.

- Hvilken betydning tror du denne prisen vil få?

- Det aller viktigste den gjør, er at den forteller resten av verden at man skal se til norsk produksjon, at dette ikke er en utpost. Vi har faktisk fortellere som kan fortelle historier som har betydning for hele verden. Vi har sett en tilsvarende situasjon i Danmark, de vant Emmy i flere år i en periode. Det skapte veldig mye internasjonalt engasjement for dansk tv, og til og med for Danmark som nasjon. Vi skal ikke glemme at drama er en av de viktigste kulturbærerne vi har ut av Norge.

Wallace tror på flere norske Emmy-priser, men han mener likevel at det viktigste målet bransjen setter seg nå er å fortelle norske historier til nordmenn.

- Globaliseringen forteller oss at det er mer enn nok internasjonalt innhold. Vår oppgave blir å sikre at det vi lager for norske seere er i verdensklasse. Når du sitter hjemme med fjernkontrollen din, så velger du om du skal se «Nobel» eller «Stranger Things», og da må de to ha samme kvalitet.

Virke: - Vanvittig anerkjennelse

Leder for det som i dag heter Virke Produsentforeningen, Torbjørn Urfjell, er over seg av begeistring for prisen.

- Selvfølgelig vinner de. Dette er jo bra, og i internasjonal sammenheng er det jo kjempebra. Det vi produserer i Norge ligger på dette nivået. Det må vi bare vende oss til å si.

- Hva betyr denne prisen?

- Det er jo en vanvittig anerkjennelse for skaperne, for NRK som har produsert og skapt miljøet denne produksjonen kommer fra, for skuespillerne, for fagfolka og hele gjengen.

I januar flyttet det årlige tv-drama-konventet inn i nye lokaler på Farris Bad. Med Anneke von der Lippes pris friskt i minnet, satte bransjen seg et nytt mål om å vinne en Emmy-pris for beste internasjonale dramaserie innen 2022.

- Og så klokker det inn i 2017! konstaterer Urfjell.

Nå gjenstår målet om å doble antall produserte minutter, og der ser Urfjell med optimisme på utviklingen i tv-husene.

- Et annet mål er å få nye økonomiske midler med 100 millioner kroner inn fra verdikjeden eller incentivordningen. Vi venter på enda mer politisk handling når det gjelder regulering av verdikjeden.

Han startet jakten på norsk Emmy i 2004: - Det var en total mangel på selvtillit