På listen over temaer som det ble åpnet for på Himkok, var blant annet hvordan det sto til i reklamebransjen i disse #Metoo-tider. På arrangementets Facebook-side ble det derfor gjennomført en spørreundersøkelse med ti spørsmål, samt at lenke til spørreundersøkelsen ble sendt til flere bransjekolleger – både menn og kvinner.
Denne undersøkelsen ble satt i gang for å ta pulsen på bransjen, og over 300 personer svarte på den. De som sto bak undersøkelsen var blant annet kreatør Maja Folgerø i Pol og Martine Flatlie i We Are Live. De to understreker overfor Kampanje at undersøkelsen kun var ment som et verktøy for å starte en prosess, og ikke tenkt som bevis på at seksuell trakassering eller uønsket oppmerksomhet skjer i reklamebransjen.
- Men det er jo en grunn til at man har tenkt til å gjøre en større kartlegging. Det er et aktuelt tema. Selv om det kanskje var verst i gamle dager, er vi mange som har hørt historier fra dagens bransje. Derfor er vi flere som en stund har tenkt at det er behov for å se på om det var en tendens der eller ikke. Dette er lettere å diskutere om man har noe håndfast, sier Martine Flatlie til Kampanje.
Også Kristine Nergaard fra Dinamo og Gro Larsson fra Hyper står bak undersøkelsen.
Maja Folgerø forteller at de ble nokså overrasket over at over hele 300 personer svarte på undersøkelsen de tre dagene den var oppe.
- Hva forteller dette deg?
- Det sier at det fortsatt er et stort problem i bransjen. Mange trodde dette var noe man var ferdig med på 90-tallet. Med alle mulige forbehold om at spørreundersøkelsen kun gir en pekepinn, svarte over 45 prosent av kvinnene at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering. Og de fleste av disse igjen svarte at hendelsen inntraff i løpet av de siste fem årene. Det indikerer at vi har et bransjeproblem nå, ikke bare i gamle dager, sier Folgerø til Kampanje.
Blant innspillene de fikk inn i forbindelse med spørreundersøkelsen, var at de fleste ikke visste om deres arbeidsplass hadde rutiner knyttet til hvordan man håndterer seksuell trakassering på arbeidsplassen, mange hadde vært vitne til seksuell trakassering, og at dette rammer både kvinner og menn.
- Det var like mange menn som kvinner som mener at dette fortsatt er et problem, men ikke mange menn som hadde opplevd det på kroppen.
Folgerø forteller at flere også kontaktet dem etter at undersøkelsen var avsluttet – fordi de ønsket å delta eller etterlyste tilsvarende undersøkelser i andre deler av kommunikasjonsbransjen.
- Målet vårt var å belyse temaet og sjekke om dette fortsatt er et problem. Vi alene har ikke mulighet til å gjennomføre en større undersøkelse eller overtale bransjen til å ta grep – derfor var idéen hele tiden å få KF til å gjøre noe med saken. Heldigvis ønsker de å ta dette videre og gå grundigere til verks. Tallene våre viser helt klart at det trengs.