Skapte sin største konkurrent

Etter 14 år alene på tronen i Byråprofil, er det datterselskapet Pol som er nærmeste utfordrer for Try.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

For 14. gang vinner Try Reklamebyrå Byråprofil, og kan kalle seg «Årets reklamebyrå». I fjor kom datterbyrået Pol som en kule rett inn på andreplassen første år på listen. I år rykker Pol enda nærmere og det er større avstand ned til tredjeplassen enn opp til førsteplassen.

Det som startet som et byrå med seks partnere har vokst seg til et reklamebyrå med 21 ansatte på tre år. Ved Pols kontorer i Oslo sentrum pågår det utvidelser og ombygginger. Snart er de skodd for videre vekst.

– Ble Pol som dere hadde tenkt, spør Kampanje de to partnerne (og ektefellene) Janne Brenda Lysø og Thorbjørn Ruud.

- Det ble i alle fall som vi hadde håpet. Men når jeg tenker tilbake, hadde jeg nok ikke sett for oss at vi kom til å være der vi er så raskt, sier Janne Brenda Lysø.

Smøreost på sengekanten
De to er kanskje er norsk reklamebransjes mest kjente par. Mange tror at de møttes på reklameutdanningen på Westerdals i 1995, men da hadde de allerede vært et par i noen år. Nå har de vært gift i 17 år og har vært kolleger i 8 år – først i Try reklamebyrå, deretter i Pol.

Men i starten av karrieren jobbet de i hvert sitt byrå  - den gangen var de praktiske frustrasjonene mange.

– Det var pes. Da vi startet å jobbe i samme byrå, var det i første omgang av rent praktiske årsaker. Da kunne prosjektlederen min snakke med Thorbjørns prosjektleder og avklare om jeg kunne reise bort på filminnspilling. Før var det ingen som brydde seg om det passet, om kabalen gikk opp med små barn, sier Lysø.

– Er det noen ulemper ved å jobbe så tett?

De heiser litt på skuldrene begge to og ser på hverandre. De drar på det.

– Tjaaaa. Jeg synes ikke det. Men vi er jo fire i dette forholdet…, sier Lysø. De to andre personene i «forholdet» er team-makkerne Stian Johansen (i team med Brenda Lysø) og Petter Bryde (i team med Ruud).

Det ble tettere etter etableringen av Pol i 2013, kan de to fortelle.

– Men kunne dere jobbet i team?

– Nei, det tror jeg ikke, sier Ruud.  Lysø er enig og legger til;

– Det ville vært ekstremt intenst å både være gift og jobbe i team. Helt på begynnelsen i Pol hendte det at vi måtte hjelpe hverandre. En kveld vi sto og pusset tennene spør Thorbjørn: «Kan vi jobbe litt smøreost på sengekanten?», ler hun.

Årets Reklamebyrå 2016

  Byrå Endring
1. Try
2. Pol
3. Anti
4. SMFB
5. McCann
5. Schjærven
7. Anorak
8. Saatchi & Saatchi
8. Kitchen
10. Los & Co
10. Dinamo

Urangert: Alle Gutta, DDB Oslo, Ernö, Fjeldheim & Partners, Futatsu Industries, Isobar, MK Norway, Oktan og Tibe.

Urangerte byråer er presentert i alfabetisk rekkefølge. Kilde: Kantar TNS

  -Samme plassering som 2015
- bedre plassering enn 2015
- dårligere plassering enn 2015
- Nykommer på topplisten

- Try er mer kjent enn Pol
Av de sju underkategoriene i årets Byråprofil, troner Pol på toppen av seks. Pol vinner underkategoriene «Tenke originalt», «Toppledelsens dyktighet», «Effektiv reklame», «Langsiktig merkevarebygging», «Vil vurdere seg positivt i fremtiden», «Kvaliteten på byråets arbeider og leveranser». Den sjuende og siste kategorien - «Økonomiske resultater», er det Try som vinner.

Når Pol likevel ikke blir totalvinner, er det fordi det også er mange andre kriterier som legges til grunn når Kantar TNS regner ut hvert enkelt byrås skåre. Byråets skåre er det som avgjør plassering på Byråprofil.

–Selve Byråprofil-kåringen gjøres på bakgrunn av flere parametre, blant annet kjennskap. Og Try er mer kjent enn Pol. I kåringen vekter vi for andelen kunder og ikke-kunder, mens underkategoriene ikke vektes for dette, sier seniorrådgiver Alexander Eidsæther i Kantar TNS til Kampanje.

Ikke alle underkategorier som Kampanje har tilgang til, teller i totalskåren og det er også flere underkategorier som Kampanje ikke har tilgang til å publisere.

Anti på pallen
I år er første året Anti virkelig markerer seg på listen. Byrået som består av flere deler – og blant annet er store innen tradisjonell design, kaprer en tredjeplass på listen over norske reklamebyråer. Og skyver dermed ned SMFB én plass til fjerdeplassen.

I 2015 bikket Anti-byråene en samlet omsetning på over 100 millioner kroner med sine rundt 70 ansatte, og i 2016 har de samlet og fusjonert i sin selskapsstruktur. Nå er design, reklame og tv/content samlet i samme selskap.

McCann rykker én plass ned fra fjorårets fjerdeplass til en femteplass i år. Denne plasseringen må de dele med Schjærven, som rykker én plass opp fra fjorårets sjetteplass.

Skapte sin største konkurrent