Titusener av nordmenn på Facebook var ikke vanskelige å be da Kristoffer Joner i sitt første Facebook-innlegg noensinne viste et brennende engasjement for flyktningsaken og oppfordret alle til å gi 100 kroner til NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) i Sylvi Listhaugs navn, som en protest mot hennes politikk.
Joners innlegg på Facebook spredte seg som en farsott på nettet og hadde dagen etter fått 87.000 «likes» samtidig som det ble delt over 50.000 ganger. Antall redaksjonelle artikler var tirsdag ettermiddag 170 totalt. Men dette akselererte utover onsdagen, viste tall fra Retriever.
Men da det viste seg at reklamebyrået Anorak hadde bidratt til stuntet, følte flere seg lurt. Hvorfor?
Folk flest er i utgangspunktet skeptisk til informasjon de finner på Facebook. Når Kantar TNS spør nordmenn om hvor stor tillit de har til informasjon på Facebook, svarer 70 prosent at de har liten eller svært liten tillit til informasjonen. Bare mediekanalen blogg vekker mindre tillit hos befolkningen. Tallene er hentet fra Kantar TNS' Social Media Tracker fra tredje kvartal i år.
- Folk har i utgangspunktet en skeptisk innstilling til mye på Facebook fordi det ikke har vært gjennom redaksjonelle vurderinger. Samtidig viser denne saken at skepsis ikke holder mot godt kamuflerte virkemidler, sier seniorkonsulent Nils Petter Strømmen i Kantar TNS til Kampanje om Joners Facebook-innsamling.
Les også: - Anorak gambler med tilliten
- Vil svekke troverdigheten ytterligere
Seniorkonsulenten advarer mot å legge for mye i dette tallet alene, og understreker at også hver enkelt avsender på Facebook har sin egen troverdighet. Likevel mener han funnet viser at nordmenn flest har en sunn kildekritikk på Facebook.
- Vi ser det samme med blogger, dette er kanaler med avsendere med varierende grad av troverdighet. Bloggene har veldig tydelige avsendere, mens Facebook er en kanal med ekstremt mange stemmer, der det ikke alltid er like lett å avgjøre hvor ting kommer fra og hvorfor det kommer opp i feeden din.
- Er saker som Joners Facebook-innsamling uheldig for troverdigheten?
- Denne type saker vil naturlig nok svekke troverdigheten til politiske og kommersielle budskap på Facebook ytterligere. Når noe skaper så sterke reaksjoner, vil det både svekke fremstøtet som virkemiddel og slå tilbake på deg som avsender, sier Strømmen.