Tar snart 20 prosent av all handel
Det kineske ehandelsmarkedet er i sterk vekst og er allerede større enn det amerikanske markedet med en omsetning på 672 milliarder dollar i 2015, og en vekst på 42 prosent sammenlignet med 2014.
Rundt en tredjedel av den kinesiske populasjonen er allerede online, hvilket vil si rundt 400 millioner kinesere. Ser en på markedet for dagligvarer og andre husholdningsprodukter er andelen som handler online også vesentlig større i Kina enn i Norge. Netthandelen i Norge stod i fjor for 4,6 prosent av den totale detaljhandelen, ifølge Netthandelsstatistikken.
Hos Alibaba sier Amee Chande at tall viser at Tmall og Alibaba nå har segmenter med 15-18 prosent av all shopping og handel i Kina.
- Det er noen kategorier hvor vi har opp mot 40 prosent online og et 20-talls andre kategorier er ventet å komme hit. Psykologien til den kinesiske konsumenten sier at han eller hun skal starte online, sier Chande.
Det vil dermed si at ehandelsmarkedet i Kina nærmer seg 20 prosent, noe som er langt forbi det norske hvor andelen ligger på rundt fire prosent. Ser en på dagligvarer isolert, sier PA Consulting, som jobber med dagligvarebransjen i 15 land, at netthandelen med dagligvarer vil vokse til én prosent av totalmarkedet på 160 milliarder kroner løpet av ett år, fra dagens 0,7 prosent.
- Hvordan skal et lite norsk selskap få besøk i butikken sin?
- Det er et godt spørsmål som har to svar. Enten så har brukeren eller konsumenten hørt om merkevaren din på sosiale medier, fra opinionsledere og kjendiser eller gjennom produktplasseringer eller så foretar de et søk på siden vår. Søker du på kategorier det være seg laks eller omega 3-olje også får du opp søkeresultatene rangert etter salg av det enkelte produktet, kundeservice og tilbakemeldinger og feedback fra kundene, sier Chande.
Selger annonser via Ali Mama
Alibaba-sjefen mener det for en liten merkevare dermed er mulig å løfte et produkt til suksess og lønnsomhet ved å jobbe innenfor de enkelte kategorier. Samtidig er det også kjent at Alibaba tilbyr alle selskapene som er til stede muligheten til å kjøpe annonser og synlighet på plattformen via tjenesten Ali Mama.
- Den er veldig veldig datadreven og personalisert. Med en gang du har en flagship-store kan brukerne følge deg og når de følger deg så har du en digital mediekanal. Det er som på Facebook når du får opp innlegg fra noen du liker i feeden din. Hvis jeg liker din flagship-store så vil alt du poster som merkevare komme opp i min shopping-feed, sier Chande.
- Så hva er din beskjed til norske selskaper?
- Mulighetene er virkelig til stede og det er et stort ønske i den kinesiske befolkningen for å bli inspirert av den norske livsstilen og spørsmålet er hvordan norske selskaper kan lære av hverandre og støtte hverandre med å distribuere disse merkevarene og produktene til Kina.
- Er forholdet mellom Kina og Norge på vei til å bedre?
- Forhåpentligvis ja, også er det jo sånn at vi alle ønsker handel. Handel er et universelt språk, sier Alibaba-sjefen.