For Kjetil Try er ikke 13 et ulykkestall. I år er byrået kåret til «Årets reklamebyrå» for 13. gang.Topplisten for årets «Byråprofil» og reklamebyråer, har samme byrånavn på topp i år som i fjor. Og som året før der og året før der. Siden 2002 har Try vært på toppen av pallen og vinner av Byråprofil.
Men det er endringer i toppen. Det nye byrået T/A Pol, som er eid av Try, puster moderselskapet i nakken og suser inn på en solid andreplass på listen. I fjor hadde byrået ikke et helt regnskapsår bak seg, derfor kunne ikke byrået måles. Når alle praktiske hinder er ryddet av veien, plasserer altså reklamebyrået seg helt i tet. Byrået drives og eies av flere tidligere kjerne-ansatte i Try Reklamebyrå; Janne Brenda Lysø, Stian Johansen, Thorbjørn Ruud, Petter Bryde og Monika Augustsson, mens Kjetil Try har aksjemajoritet i byrået.
T/A Pol skyver dermed ned SMFB ned fra andreplassen, en plass SMFB har hatt i to år. Men McCann er tilbake i tet og kniver om pallplass. I fjor hadde byrået en dipp og havnet på en 12. plass. I år har byrået fått skikkelig medvind og klatrer til en fjerdeplass.
- Bransjen er i limbo
I forbindelse med Byråprofil har Kampanje jaktet på hvilke kreative team som er Norges «beste» eller mestvinnende. Her er det ingen tvil om at det er Try-teamet Lars Joachim Grimstad og Egil Pay som er mestvinnende kreative team – de er ansatt hos «Årets Reklamebyrå» - Try Reklamebyrå. De har jobbet i team i snart 16 år, og står bak mange av Trys suksess-kampanjer de siste årene, og er således en solid bidragsyter til Trys dominans de siste årene i Byråprofil. Teamet har blant annet hatt en finger med i spillet på DNB-kampanjen «Døgnet» som har fått en rekke prisen, blant annet sølv under Cannes Lions i år.
Til Kampanje svarer teamet både ja og nei på spørsmålet om det har vært et godt år for norsk reklame.
- Norsk reklame og kreativitet holder fortsatt et bra nivå, men i 2015 har det vært lenge mellom høydepunktene. Verktøykassa har vokst og det virker som om bransjen har hatt mer enn nok med å tilpasse seg en ny hverdag med ny teknologi, nye virkemidler og et endret mediebilde. Mange er fornøyde med å klare å stå i spagaten mens man medieoptimaliserer, segmenterer og klarer å dele opp kampanjen sin i tusen små fragmenter som når akkurat de de skal nå. Mens det som får lide, er de gode ideene, sier Grimstad og Pay.
Men dette er ikke et problem kun i Norge, fremholder de to.
- Også internasjonalt er bransjen i en slags limbo, der teknologi litt for ofte trumfer kreativitet. Vi har aldri hatt bedre kommunikasjonsverktøy, og med det følger et stort ansvar om å bruke dem til å kommunisere relevante, sympatiske og interessante budskap.
Men på tross av dette, er de to kreatørene 100 prosent sikre på at reklame og kreativitet virker.
- Gode ideer og kreativitet har gode vekstvilkår i 2015. Det er ikke så rart, folk deler jo ikke dritt. Og det å bli delt og snakket om, enten det skjer i sosiale eller digitale medier, eller i lunsjpausen, er viktigere enn noen gang, sier de to.
Møt også de to andre utvalgte teamene videre i denne saken; teamet Thomas Askim og Eirik Stensrud fra SMFB og Stein Simonsen og Torstein Greni fra McCann.
Artikkelen fortsetter under tabellen.