Blant de ansatte i Lemon TV kommer konkursen som en overraskelse. Det sier programleder i TV3-serien «Norge på dop», Anders Kvaal (bildet øverst i saken).
- Jeg har vært ute og laget «Norge på dop» og har ikke hatt så mye føling med det som har skjedd på kontoret. Men konkursen kommer som en overraskelse og det er tragisk for alle de som kommer til å tape penger på dette, sier Anders Kvaal til Kampanje.
Kvaal er ansatt i selskapet og vil dermed få dekket lønna si gjennom lønnsgarantifondet. Verre er det for alle de som har jobbet i Lemon TV i prosjektstillinger og som har fakturert Lemon TV gjennom egne selskaper. De stiller på linje med øvrige kreditorer.
Mange av disse er medlemmer i interesseorganisasjonen Filmforbundet, som ivaretar tv- og filmarbeideres interesser ovenfor tv-produsentene. Til Kampanje sier Filmforbundets leder, Sverre Pedersen, at det er et sted mellom 10-15 medlemmer, det være seg klippere, fotografer og regissører, som rammes av konkursen i Lemon TV.
- Store utestående beløp
Pedersen sier forbundet ble kontaktet allerede i forrige uke og at de er klar over konkursen i Lemon TV.
- Ja, i aller høyeste grad. Det er mange her som ikke har fått betalt og det er snakk om store utestående beløp her til medarbeidere som har jobbet med de ulike produksjonene, både de som er i sending eller de som ligger til etterarbeid, sier Sverre Pedersen.
Det var mandag morgen at Kampanje omtalte Kampanje tv-konkursen i det nystartede tv-produksjonsselskapet Lemon TV. Selskapet så dagens lys da flere sentrale Tellus Works-folk i fjor startet opp et nytt selskap av restene fra gamle Tellus som inntil da hadde tapt nærmere 100 millioner kroner.
Lemon TV har blant annet produsert «Norge på dop» for TV3, «Herlige hjem» for Fem og «Det norske måltid» for TV 2, men nå er det slutt etter at selskapet selv valgte å slå seg konkurs sist uke. Styreleder i Lemon TV, Nikolay Jarlsby, kunne til Kampanje fortelle at mesteparten av det som har gått tapt, et sted mellom 16-17 millioner kroner, er gjeld innlånt av eierne Ragnhild Birgitte Horn Bull, daglig leder Tor Andersen og Helge Flemmen, til selskapet.
Les også: Dop-serie ble for dyr - tv-selskap slått konkurs
Flere programmer på samvittigheten: Konkursrammede Lemon TV har tidligere stått bak programseriern «Herlige hjem» på Discovery-kanalen Fem. Her ved programleder Birgitte Lund Nakken. Fotograf: Beathe Schieldrop
Konkurs rett før lønnsutbetaling
Hvor stort beløp medlemmene til Filmforbundet har til gode, sier Sverre Pedersen det er vanskelig å tallfeste.
- Jeg har ikke den fulle oversikten her, men jeg ser ikke bort fra at det er dreier seg om et tall på over en million kroner. Utestående beløp ligger i størrelsesorden 30.000-200.000 kroner fordelt på de enkelte medlemmene, sier Pedersen.
Dette er penger som Lemon TV skylder til filmmedarbeiderne og Filmforbundet sier de vil gå i dialog med bobestyrer Thomas Brandi Steen i Selmer. Kampanje er også kjent med at beskjeden om konkursen kom bare dager før en planlagt lønnsutbetaling skulle finne sted, noe også Pedersen bekrefter.
- Hva kan Filmforbundet konkret gjøre?
- Vi må prøve å hjelpe våre medlemmer på en best mulig måte og gå i dialog med bobestyrer, sier Pedersen.
- Blodrøde tall
Men etter å ha sett regnskapstallene til Tellus og Lemon TV er ikke Pedersen altfor optimistisk. Bare i 2014 tapte selskapet nærmere ti millioner kroner.
- Selskapet har gått med blodrøde tall i år etter år. Da er det klart man blir bekymret, sier Sverre Pedersen i Filmforbundet.
I et konkursoppgjør blir det opp til bobestyrer å se etter aktiva og sørge for at eventuelle kreditorer får betalt. Her vil de av Filmforbundets medlemmer som har hevet lønn på skattekort gå foran de som har sendt inn fakturaer i henhold til loven.
- Etter å ha sett på regnskapene vil jeg anta at det ikke er så veldig store aktiva i selskapet og dermed evne til å gi noe særlig med dividende. Som sagt, så har selskapet gått med blodrøde tall år etter år. Det er tydelig at her er det noe som ikke er helt på plass, sier Pedersen.
- Ikke de mest ryddige
- Er dette et enkeltstående tilfelle i bransjen eller er det et varsel om noe større?
- Vi hadde mange konkurser i bransjen på 90-tallet, men det har heldigvis ikke vært mange de siste ti-femten årene. Det er vi selvfølgelig glade for selv om situasjonen vi har i Lemon TV ikke er særlig hyggelig, sier han.
Pedersen sier inntrykket han har hatt av Tellus ikke er blant de beste.
- Nei, jeg har vel ikke opplevd Tellus som bransjens mest ryddige og spesielt ikke når en ser på tallene. Det er også svært beklagelig at de som lever av å lage innhold og denne gangen i relativt store produksjoner, kommer i en situasjon der selskapet ikke klarer å informere om de betydelige problemene og om fremtiden, sier han.